1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Egzema dermatit nedir? 

Egzema dermatit nedir? 

Egzema dermatit nedir
Egzema dermatit nedir

Egzema dermatit nedir? 

Egzema dermatit nedir?  Dermatit olarak da bilinen egzama, genellikle cildin birçok madde ile temas yoluyla veya çeşitli genetik faktörlerin ve çevresel faktörlerin etkisiyle hassas hale gelmesiyle ortaya çıkan iltihabi ve (çoğunlukla) alerjik bir cilt hastalığıdır. Egzama ile birlikte şişmiş kırmızı, kaşıntılı ve kabuklu döküntüler ortaya çıkar. Vücudun birçok yerinde veya sınırlı bir bölgede görülebilir. Bazı egzama vakalarında sulu yaralar görülebilir. Aşırı kaşıntı enfeksiyona neden olabilir. Bu durum tedavi edilmezse cilt soyulabilir ve kalınlaşabilir ve cilt rengi koyulaşabilir.

Çok yaygın bir hastalık olan egzama genelde 1 yaşında ortaya çıkıyor. Bu durum ergenliğe kadar devam ediyor veya 22 yaşından sonra kaybolmaya başlıyor. Bazı hastalarda iyileşme daha uzun yıllar alır. Her yıl yaklaşık 1.015 milyon kişi egzama nedeniyle doktora başvuruyor. Çocukların ortalama %2’sinde görülüyor. Yeni doğanlarda annenin alerjik bir hastalığı varsa egzama riski artar.

Kişilerin psikolojisini etkileyebilen bir rahatsızlık olan egzama, ölüme neden olmaz ve kişiden kişiye bulaşmaz. Kişiyi günlük hayatında sürekli olarak rahatsız hissettirir. İlaçlarla hastalık kontrol altına alınabilir.

Egzamanon nedenleri nelerdir? 

Pek çok faktöre bağlı olarak oluşabilen egzamanın birçok türü ve belirtisi vardır. En yaygın neden alerjidir. Bu şekilde görülen egzamaya atopik dermatit denir. Üç bölüme ayrılır: bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik döneminde atopik dermatit. Daha çok astım ve saman nezlesi olan kişilerde görülür. Duygusal ve psikolojik sorunlar da bu hastalığa yakalanma riskini artırır. Genellikle çocuklukta başlar ve sonra devam eder. Alerjik maddelere maruz kalınmadığı takdirde yetişkinlerde çok fazla sorun yaratmaz. Bu maddelerle doğrudan temas, temas dermatite neden olur. Atopik dermatitten daha uzun süren bir durumdur. Zehirli sarmaşık, antibiyotik içeren kremler, parfüm, kozmetikler, sabun gibi temizlik ürünleri de dermatite neden olur.

Ek olarak, sürekli cildini kaşıyan kişilerde egzama gelişebilir. Genellikle el ve ayaklarda görülebilir. Bu şekilde oluşan egzama şekline nörodermatit denir. Bunun dışında genetik nedenlere bağlı gelişen yağlı cilt ve saçlarda da egzama görülebilir. Bazı egzama vakalarında cilt altında sıvı birikir. Stres, kötü beslenme ve makyaj malzemeleri de dermatite sebep olan nedenler arasındadır.

Egzama belirtleri nelerdir?

Yukarıda listelenen dermatit türlerinin her birinin kendine özgü semptomları vardır. Başlangıçta atopik dermatit, yani alerjik egzama, kaşıntı, döküntü ve kızarıklıkla kendini gösterir ve genelde el, ayak, dirsek ve yüzde bulunur. Doktora giden hastaların çoğunda bu tip egzama vardır. Atopik dermatite, gözlerin altında koyu bir alanın oluşması ve el ve ayakların taban çizgilerinin açılması eşlik edebilir. Çeşitli alerjenler veya tahriş edici maddelerle doğrudan temas sonucu oluşan dermatitte, alerjenin aktivitesine bağlı olarak farklı derecelerde kızarıklık ve kaşıntı gelişir.
Yağlı cilt ve saçta oluşan egzamada kepek kaşınmaya neden olur.

Çocuklarda huysuz bir döküntü olarak kendini gösterir. Genellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Sürekli kaşınan kişilerin cildinde sert, koyu lekeler bulunur. Bu duruma kronik kaşıntı neden olur. Bu koyulaşmayı görebileceğiniz başka dermatit türleri de vardır. Staz dermatiti olarak adlandırılan bu tipte cilt kalınlaşır ve varisler görülebilir. Yaralanmaya neden olabilir. Genellikle kadınlarda görülen makyaj veya kremlerin neden olduğu dermatitte sivilce belirtileri vardır. Yüz, burun, yanaklar ve ağız çevresinde oluşur.

Egzama nasıl teşhis edilir?

Egzamadan şüphelenen veya semptomları olan kişileri bir dermatolog muayene etmelidir. Doktora verdiğiniz bilgiler ve cildinizin muayenesi tanı koymak için yeterli olabilir. Cildin egzaması olmayan bir bölgesine sert bir şekilde bastırıldığında beyaz bir yumru belirir. Atopik tanı konulması gereken durumlarda kullanılır. Temas dermatitten şüpheleniliyorsa, alerji cilt testi yapılır. Hangi maddelerin cildi etkilediğini anlamak için yapılır. Bazı maddelerin karışımından az miktarda cilde uygulanır. Alerji olup olmadığını belirlemek için laboratuvar testleri de kullanılır. Bunun için kandaki IgE adlı antikor miktarına bakılır.

Egzama nasıl tedavi edilir?

Günümüzde egzama tedavisinde birçok ilaç kullanılmaktadır. Tam olarak tedavi sağlanmasa da hastalık kontrol altına alınır. Cilt yaraları, kaşıntı ve cildin kurumasını ve çatlamasını önlemek için bazı ilaçlar kullanılır. Kortikosteroid ilaçlar, bölgeyi nemlendirip ortaya çıkan döküntü benzeri yaraları azaltmak için tasarlanmıştır. Uzun süreli kullanım cildi tahriş eder. Hastalar için en rahatsız edici durum olan kaşıntıyı gidermek için antihistaminikler kullanılır. Ayrıca atopik dermatit hastalarının derisi oldukça kurudur. Bu nedenle cildi nemli tutmak gerekir. Aksi halde kuru cilt semptomları arttırır. Kremli sabunlar kullanılmalıdır. Sıradan sabun kullanmaktan kaçınmak gerekir.

Egzema dermatit nedir? Tedavisi nasıl yapılır

İlaç tedavisine ek olarak hastaların bazı önlemler alması gerekir. Bu, egzamanın neden olduğu rahatsızlığı azaltacaktır. Öncelikle egzama hastalarının yapmaması gereken bazı şeyler vardır. Yarayı kaşımamak gibi. Bebeklerin egzamalı bölgeleri kaşımasını önlemek için pamuklu eldivenler önerilir. Yetişkinler tahriş edici maddelerden kaçınmalıdır. Bu maddelerle işleri gereği temas eden kişiler eldiven ve maske takmalıdır.

Egzamalı kişilerin sık yıkanması cilt kuruluğunu artırır. Bu nedenle haftada üç defadan fazla banyo yapılmamalıdır. Cilt tahrişini önlemek için ılık su kullanılmalı ve ayrıca cildi kurutmayan sabunlar seçmeye dikkat edilmelidir. Çocukların temiz olması gerekir, ancak onları çok sık yıkamaktan kaçınmalısınız. Kıyafet seçerken kaşınmaya neden olan yünlü kumaşlar kullanmamak gerekir ve herpes virüsü kapmamak için herpesli hastalardan uzak durmak gerekir bu hastalığı kötüleştiren bir durumdur.

 

Egzema dermatit nedir? 
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin