En Çok Tüketilen Yeşil Sebzelerin Faydaları nelerdir? Mutfağımızın vazgeçilmezi olan yeşil sebzeler, sağlığımız için adeta şifa kaynağıdır. Yeşil sebzelerin faydaları adeta saymakla bitmiyor. Özellikle hem hafif hem de doyurucu özelliğinden dolayı çok sık tüketilmektedir. Kabak, pırasa, brokoli ve ıspanak gibi sebzelerin faydaları oldukça fazladır. Bu sebzelerin faydalarını öğrendikten sonra daha çok tüketeceğinizden hiç şüpheniz olmasın. İşte en çok tüketilen yeşil sebzelerin faydaları;
Brokoli
Brokoliyi birçok insan sevmeyebiliyor. Fakat faydalarını öğrendikten sonra tüketeceğinizden hiç şüpheniz olmanız. Birçok hastalığa karşı koruduğu gibi birçok çeşitli fayda da sağlıyor.
İçerisindeki yoğun K vitamini sayesinde tam bir kemik dostudur. Kemiklerin gelişmesini ve sağlığını korumasında yardımcı olur.
İçerisindeki bolca folat sayesinde erkeklerde sperm sayısının artmasını sağlıyor.
Ciltteki kırışıklıkları azaltır ve yaşlanmayı yavaşlatır.
İçerisindeki lutein bileşeni sayesinde göz sağlığı için çok faydalıdır. Gözün sağlığını koruyarak daha sağlıklı olmasına da yardımcı olur.
Mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucudur.
Saç dökülmelerini önler, saç sağlığı için katkı sağlar.
Ispanak
Süper gıda olarak adlandırılan, insan sağlığına faydalı gıdalar arasında birinci sırada ıspanak geliyor. Ispanak, içerisindeki bolca vitamin ve mineral sayesinde muazzam derecede fayda sağlıyor.
Lif bakımından zengin olduğu için diyet listelerinde rahatlıkla kullanılabilir.
İçerisindeki lutein bileşeni sayesinde göz sağlığını korur.
Metabolizmayı hızlandırır ve bu yönden de diyet yapanlar için bir sebep daha eklenmiş olur.
Hipertansiyon ve kötü kolesterol hastalıklarına karşı korur.
K vitamini sayesinde kemik ve diş sağlığını olumlu yönde etkiler.
Semizotu ya da bilinen bir diğer adıyla pirpirim, özellikle yaz aylarının olmazsa olmazlarındandır. Salatası, cacığı hatta yemeğiyle sofraları tatlandırmaktadır. Semizotunun sağlığa faydaları oldukça fazla.
Bağırsaktaki kötü bakterilerin atılmasını sağlıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve vücudu kansere karşı daha dirençli bir hale getiriyor.
İçerisindeki yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını koruyor.
İdrar söktürücü özelliği sayesinde böbrekteki taşı ve kumu söktürüyor.
Kabızlığı önlüyor.
Cilt bakımını destekliyor.
Sindirim sistemini koruyor ve sindirim sistemi hastalıklarının oluşmasını önlüyor.
Pırasa
Her yörede farklı bir yemeği bulunan pırasanın faydaları da bir hayli fazla. Özellikle gelişim çağındaki çocuklara etkisi çok daha fazla olacaktır.
K vitamini sayesinde kemiklerin gelişmesini sağlar.
Bağırsak sağlığı için oldukça faydalıdır. Kabızlık sorunu yaşayanlar için çözüm niteliğindedir.
Böbrekler ve karaciğerler için oldukça faydalıdır.
Damar sertliğini önler ve damar hastalıklarına karşı korur.
Kabak, hem kızartmasıyla hem de yemekleriyle oldukça lezzetli sebzelerden bir tanesidir. Bu lezzetli sebzenin faydaları da bir hayli fazladır.
Gözde katarak oluşmasını engeller.
Tümör ve kanser oluşumunu engeller.
Eklem ve kas ağrılarının dinmesinde yardımcı olur.
Kalp hastalıklarının görülmesini engeller.
Vücuttaki zararlı toksinlerin idrar yolu ile atılmasını sağlar
Prostat hastalarına kabak önerilmektedir. Birçok uzman kabağın özellikle prostat hastaları tarafından tüketilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Lahana
Lahana, turşusundan yemeğine kadar her türlü tüketilen bir sebzedir. Oldukça lezzetli olan bu sebzenin insan sağlığına faydası da bir o kadar fazladır.
Antioksidan özelliğinden dolayı kansere ve diğer birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
Bağırsakların daha sağlıklı olmasını sağlar.
Akne ve sivilce oluşumunu engelleyerek cilt sağlığını korur.
Kalp sağlığını korur ve kan basıncısını dengeler.
Ülsere karşı oldukça faydalıdır
Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar
İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra kabızlık oluşumunu da engeller.
Roka
Roka, özellikle salatada oldukça lezzetli bir hal almaktadır. Bunun dışında farklı şekillerde de tüketilmektedir. Rokanın faydaları ise şu şekildedir;
Kalp sağlığının korunmasında yardımcı olur.
Diyabetin önlenmesini sağlar.
Kemik ve diş sağlığını olumlu yönde etkiler.
Özellikle yumurtalık kanserine karşı koruyucudur. Oluşacak olan tümörleri önler.
Üst solunum yolu hastalıklarının oluşmasını önler.
Hafızanın güçlenmesini sağlar ve unutkanlık gibi hafıza sorunlarının yaşanmasını önler.
Enginar
Enginar, birçok yörede çok sık olarak tüketilse de bazı yörelerde hiç tüketilmemektedir. Aslında oldukça lezzetli olan bu enginar, bir o kadar da faydalıdır.
En etkili özelliği, karaciğeri temizlemesidir.
İçerisindeki bol miktarda K vitamini sayesinde, kemik ve kas gelişimini destekler.
Kanser oluşumu riskini azaltır.
Vücutta biriken nikotin seviyesinin azalmasını sağlar.
Kötü kolesterolün düşmesinde yardımcı olur.
Mide ve bağırsakları temizler. Mide asit oranının dengede olmasını sağlar.
Kilo kaybı yaşamak isteyenler için oldukça etkilidir.
Sindirim sisteminin güçlenmesini sağlar.
Yeşil Sarımsak
Daha çok kurusu tercih edilse de taze sarımsak ta yoğun olarak tüketilmektedir. İkisinin lezzeti farklı olduğu için farklı şekillerde tüketilmektedir. Yeşil sarımsağın faydaları, kurusu kadar fazladır.
Bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda oldukça başarılıdır.
Kan dolaşımını hızlandırır ve kalp krizi gibi durumların yaşanmasını önler.
Felç durumuna neden olacak damar sorunlarının oluşmasını engeller.
Alzheimer gibi akıl hastalıklarının oluşmasını engeller.
Sindirimin kolaylaşmasında yardımcı olur.
Böbrek ve kandaki kötü bakterileri idrar yolu ile atar.
Bakla
Bakla, özellikle zeytinyağı ile buluştuğunda müthiş bir lezzet vermektedir. Bu lezzetin yanı sıra oldukça fazla fayda da sağlamaktadır.
Parkinson hastalığına bağlı olarak gelişen semptomları hafifletir.
Demir ve potasyum bakımından oldukça zengindir.
Bağırsaktaki hareketliliğin artmasını sağlar.
Cildin sağlığını korur.
Böbreklerin fonksiyonlarını düzenler.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek muhtemel hastalıklardan uzak tutar.