Evde nasıl ders çalışılır?

Evde nasıl ders çalışılır
Evde nasıl ders çalışılır

Evde nasıl ders çalışılır?

Evde nasıl ders çalışılır? COVID-19 virüsü nedeniyle alınan tedbirler devam ediyor. Ancak evde ders çalışmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Kütüphane gibi toplu ders çalışılan ortamlar sessizdir, dikkat dağıtacak çok fazla unsur yoktur.

Ancak ev bu şekilde değil hem diğer aile bireylerinin sesi hem de televizyon telefon gibi çok fazla dikkat dağıtıcı unsur olduğu için çoğumuz evde verimli çalışamayız. Ancak bu durumu değiştirmek ve ders çalışmayı daha katlanılabilir kılmak için yapmamız gerekenler çok zor değil.

Evde nasıl ders çalışılır? Ders çalışırken dikkatimizi nasıl toparlarız?

Çalışma alanını iyi ayarla

Çalışma alanının düzeni kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kimi insan müzik eşliğinde yoğunlaşıp çalışırken kimi insan da sessiz ortamları tercih eder. Çalışma ortamı hava ve ışık almalı, rahat ve düzenli olmalıdır. Ancak çok rahat olması ders çalışma sırasında uykunun gelmesine sebep olabilir.

Bu nedenle rahatlık konusu çok fazla abartılmamalıdır. Ders çalışırken kullanılan materyaller bir düzen içerisinde çalışma ortamına dahil edilmelidir. Ancak telefon gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan mümkün olduğunca uzaklaşılmalıdır.

Ders çalışmak için bir programın olsun

Başarılı olan insanlar bunu düzenli çalışmaya borçludur. Ancak düzenli çalışmaktan kasıt sürekli çalışmak değildir. Bir program dahilinde belirli saatlerde çalışmak vücudun o saatte çalışmaya adapte olmasını kolaylaştırır. Kişiden kişiye değişse de günün erken saatlerinde çalışmak geç saatlerde çalışmaya kıyasla daha verimlidir.

Sabah uyandıktan sonra pijamaları değiştirip ders çalışmaya oturmak daha faydalı olacaktır çünkü pijamalar aklımıza yatağı getirir ve verimi düşürür. Yataktan kalkıp pijamaları değiştirmek günün devamı için motivasyonu arttırır.

Evde ders çalışmak

Molalarını iyi ayarla

Herkesin belirli bir ders-mola döngüsü vardır. Ders çalışma seanslarının süresi en fazla 45 dakika olmalıdır. 45 dakikadan sonra dikkat dağılmaya başlar ve verim giderek düşer. Mola süresi ise en fazla 15 dakika olmalıdır. 15 dakikadan fazla mola verilirse motivasyonu tekrar toparlamak zorlaşır.

45 dakika ders 15 dakika mola şeklinde çalışmak ideal bir yöntemdir. Ancak dikkat toplamakta zorlanan biriyseniz 25 dakika ders 5 dakika mola tekniği de denenebilir. Uzun çalışma saatleri bölünmeye çok müsaittir ancak bu şekilde kısa periyotlar halinde çalışmak dikkat açısından daha iyi olabilir.

Ders çalışırken not tut

Ders çalışırken konu yanlarına minik notlar almak konuyu anlamaya yardımcı olur. Sadece okumak konunun akılda kalması için yeterli değildir. Konuyu akılda tutmak için diğer duyu organlarımızı da kullanmak ve daha fazla çağrışım yaratmak gerekir.

Çalışırken not tutmak, konuyla ilgili görsel ve videolara bakmak, konuyu sesli bir şekilde okumak ya da başka birinden dinlemek konuyu hatırlarken daha fazla çağrışım yapar ve hatırlamayı kolaylaştırır.

Verimli ders çalışma Tavsiyeleri nelerdir?

Egzersiz yap

Fiziksel egzersiz zihni dinç tutmada fazlasıyla etkilidir. Egzersiz sırasında alınan bol oksijen zihni canlandırır. Bunların yanında sağlıklı beslenmeye ve iyi uyumaya da dikkat edilmelidir. Çoğu insanın ders çalışmak istememesinin nedeni yorgunluktur. İyi bir uyku düzeni, iyi beslenme ve düzenli egzersiz verimliliği arttırır.

Hatırlamayı kolaylaştıracak yöntemler bul

Çeşitli kısaltmalar, şifreler, şarkılar hatırlamayı kolaylaştırır ve ders çalışmayı eğlenceli hale getirir. Kodlamalar sayesinde beyin bilgiyi daha rahat kabul eder.

Bol bol tekrar yap

Bir konuyu tam anlamıyla öğrenmek ve zihnimize yerleştirmek için bir kere okumak yeterli olmaz. Konuyu defalarca okumak ve düzenli aralıklarla da tekrar etmek gerek. Günlük, haftalık, aylık tekrar düzeni oluşturulmalıdır. Bunun dışında testlerle sorularla konuyu zihinde tekrar canlandırmak gerekmektedir.

İnternetten faydalan

Günümüzde gelişen teknoloji birçok konuda yeni kapılar açmakta. İnternette çeşitli konu anlatımları, videolar, çok çeşitli kaynakların pdf halleri gibi pek çok yardımcı kaynak bulunmakta. Bunları keşfedip kullanmak ders çalışma konusunda bir adım ileri taşıyacaktır. Güncel Konular için bizleri takip edebilirsiniz.

Tuzla Gazetesi Blog

Evde nasıl ders çalışılır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin