Formasyon Eğitiminin Önemi
Formasyon Eğitiminin Önemi nedir? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle ideal bir öğretmen nasıl olmalıdır, bir öğretmen adayı neden formasyon dersleri görmekte ve neden bu derslere dair bilgileri en iyi şekilde bilip uygulamalıdır? Bu konu hakkında sizlere küçük küçük bilgiler verip özellikle öğretmen adaylar için ön bir bilgi vermek adına sizlere makale hazırlamak istedim. Hazırsanız buyurun başlayalım.
Sevgili okuyucularımız, eğitim ve öğretim toplumun en önemli bir yapı taşıdır. Bir çocuğun ilk eğitimi toplumun en küçük birimi aile de başlar. Daha sonra büyüyen çocuk okula gitmeye başlayarak bu sefer de toplumun istediği bir insan olabilmek için okullarda eğitim ve öğretim görmeye başlayacaktır. Bir öğrencinin iyi bir eğitim ve öğretim alabilmesi iyi ve idealist öğretmenler sayesinde olmaktadır. İyi bir öğretmen demek iyi bir ülke demektir. Bu yüzden ülkemizde bulunan her bir öğretmene ve öğretmen adaylarına çok fazla iş düşmektedir.
İyi bir öğretmen olabilmek için ise formasyon derslerinin görülmesi ve uygulanması gerekmektedir. Öğretmenin öğrencisi ile arasında kullandığı tek araç iletişimdir. Bu yüzden öğrencisine karşı nasıl iletişim kuracağını öğrencisine yaklaşımının nasıl olacağını formasyon dersleri sayesin de öğretmen adayları öğrenmek ve uygulamak zorundadırlar. Formasyon dersleri, öğrencilerin yaş grubuna göre ya da öğrenecekleri derslerin öğretim metotlarını göre ders içerikleri barındırmaktadır. Bu da öğrencilerin daha verimli ve anlayabilecekleri ders işleyebilmelerini sağlamaktadır. İnsanoğlu anlamadığı ve yapamadığı hiçbir işten zevk almaktadır.
İşte bu yüzden de derslerin anlaşılabilir olması çok önemlidir. Birçok öğrenci ülkemizde matematik dersini sevmemektedir. Bunun temel nedenini ise dersi anlamadıklarını ve yapamadıklarını savunarak dile getirmektedirler. Oysa ki matematik dersi anlayabilecekleri ve yapabilecekleri şekilde anlatılıp öğretilse ülkemizde böyle bir problemde yaşanmayacaktır. İşte bu yüzden birçok öğretmen adayının formasyon derslerini etkili şekilde öğrenmesi ve asıl önemli olanı ise formasyon eğitimin de öğrendikleri bilgileri öğretmen oldukları zaman öğrencilerine uygulamaları gerekmektedir. İyi bir öğretmen olmak sadece formasyon eğitiminde gördükleri bilgileri uygulamakla da olmamalıdır.
Öğretmen Nedir
Öğretmen nedir? Öğretmen olabilmek için öğrenciye aktarım yapabilmesi çok önemlidir. Her şeyi biliyor olması bir öğretmeni iyi bir öğretmen yapmaya maalesef ki yetmez. İyi bir öğretmen bildiği bilgileri aktarmakta öğrencisine etkili bir şekilde de iletebilmelidir. Etkili bir şekilde iletilmeyen bilgi de hiçbir işe yaramayacaktır. Formasyon eğitimde görülen dersler sayesinde öğrenci psikolojisine karşı da etkili olabilmektedir öğretmen adayları. Öğrenciye karşı tutum, yaklaşım, sınıf içerisinde kriz anında durumu nasıl yöneteceğini en iyi şekilde formasyon eğitimi sayesinde öğrenebilmektedir öğretmen adayları. Bu yüzden formasyon eğitimi alan öğretmen adayları neden bu eğitimi aldıklarının farkında olmalıdırlar. Bu eğitim sayesinde sınıf yönetimini, eğitim öğretim de psikolojiyi, çevre/okul/sınıf gibi yapılarının tam manasıyla tanımını, eğitim ne demek öğretim ne demek olduğunu, öğretim teknik ve metotları gibi birçok ders içeriğini formasyon eğitimi sayesinde öğrenebilmektedirler.
Öğretmenlik ülkemizde her ne kadar rahat ve kolay bir meslek gibi görülse bile aslında öyle olmadığını bilmek gerekmektedir. Öğretmenlik sadece okulda olan bir kavram olamadığı için ve bir öğretmen sürekli öğrencileri için kendini geliştirmek zorunda olduğu için sürekli devam eden bir meslektir aslında. Ayrıca iyi bir gelecek için kendini geliştirmiş ve yetiştirmiş öğretmenlere ihtiyaç vardır. Bu yüzden yeni nesil öğretmen adaylarına çok fazla iş düşmektedir. Geleceğimiz için iyi birer öğretmen olmaları gerekmektedir.
Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle formasyon eğitiminin önemi ve iyi bir öğretmenin nasıl olması gerektiği hakkında bir makale hazırlamak istedim. Peki ya sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce formasyon eğitimi önemli mi ve iyi bir öğretmen nasıl olmalı?
Sümeyye Nur Gündüz
Yorumlar kapalı.