Odun Külünün Önemi ve Faydaları

Odun Külünün Önemi ve Faydaları
Odun Külünün Önemi ve Faydaları

Odun Külünün Önemi ve Faydaları

Odun Külünün Önemi ve Faydaları nelerdir? Sevgili okuyucularımız, ‘komşu komşunun külüne muhtaçtır’ atasözünü günlük hayatımızda hepimiz kullanıyor ve biliyoruz. Peki ama neden komşu komşunun külüne muhtaçtır. Neden başka bir şeyine değil de külüne bile muhtaçtır? Bu kül neden bu kadar önemlidir. Hadi gelin bugün sizlerle birlikte külün önemi ve faydalarına hep birlikte bakalım.

Sevgili okuyucularımız, belli ki  atalarımız atasözlerinde boşu boşuna bir şeyi ortaya atıp söylememişler. Kül eskilerin zamanında o kadar faydalı bir malzemeymiş ki birçok faydası bulunmaktaymış. Bu kül özellikle odun külü olacaktır bu hususa dikkat etmek gerekir. Komşu komşunun külüne muhtaçtır denmesinin en büyük nedeni ise eskilerden bu odun külünü bulaşık, çamaşır yıkamak için kullanmaları olduğunu söyleyebilirim. Atasözünün anlamı her ne kadar yardımlaşma ve dayanışmanın önemini anlatan bir atasözü olsa bile aslında kül deyip geçmemiz gerektiğini vurgulamakta fayda olduğunu düşünüyorum gelin şimdi külün faydalarına daha dikkatli bir şekilde bakalım. Odun külü özellikle bitkiler harika bir gübre olabilmektedir. İçerisinde barındırmış olduğu vitaminlerden dolayı bitkilerin büyümesinde doğal bir gübredir.

Ayrıca topraklarda PH değerini arttırmak ve salyangoz ve sümüklü böcek gibi besinlere zararlı olan böcekleri kovması için de bire birdir. Odun külünü az önce yukarıda da belirtmiş olduğum gibi çamaşır yıkamakta ve bulaşık yıkamakta kullanabilir ve çamaşırlarınız ve mutfak gereçleriniz için doğal bir temizleyici kullanmış olursunuz. Son zamanlarda zaten çamaşır ve bulaşık deterjanlarının insanların sağlığı üzerinde zararları anlatılıyor ve birçok insan doğal ürün kullanmayı tercih ediyor. Eğer sizlerde bu şekilde düşünenlerden iseniz odun külü bulup kullanabilirsiniz.

Odun külü nerelerde kullanılır

Odun külünü bir kovaya koyup üzerine yeterli miktarda su ekleyip 15 gün boyunca beklettiğiniz zaman külün posasının dibe çöktüğünü göreceksiniz işte bu küllü su ile saçlarınızı yıkayabilir ve cildinizi temizleyebilirsiniz. Odun külü, evinizde bulunan ve kararmış olan gümüş takılar veya eşyalarınızın parlatılmasında da bire bir çözümdür. Odun külü, evcil hayvanlarınız içinde doğal bir pire ilacıdır. Külde bulunan küçük ve sert parçacıklar sayesinde pireler üzerinde mikro kesikler bırakıp  kuruyup ölmelerine sebep olmaktadır. Odun külü, doğal bir koku gidericidir. Odun külü evde bulunan kokuları emmeye de yardımcı olmaktadır.

Odun külü özellikle eski çağlarda yaraların tedavisi için kullanılmış ve yapılan araştırmalar sonucunda odun külünün yarayı hızlı bir şekilde iyileştirici olduğu gözlemlenmiştir.  Odun külü, nem alıcı bir özelliği de bulunmaktadır. Odun külü, nemi emerek nemli yer ve alanların küflenmesini önlemekte yardımcı olmaktadır.

Odun külünün cilde faydalarI

Yine odun külü, harika bir güve kovucudur. Nasıl bitkilerimizde böcekleri kovabiliyorsa kıyafetlerimizde, yorganlarımızda oluşabilecek güvelerin de oluşmasını önlemekte bir numaradır. Özellikle odun külü piknik alanlarında piknik yapmak için yakmış olduğumuz ateşin söndürülmesinde yine bir numaradır ve bu yöntem eski Odun külü nerelerde kullanılırçağlara kadar da dayanmaktadır.

Odun külü eski çağlardan beri kıymetli ve önemliydi. Zaten ateş bulunmuş olması tarihçiler için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. İşte bu ateşten kalan odun külü de hem önemli hem de eski çağlardan beri çok kıymetli olmuştur. Bu yüzden de eskilerimiz komşu komşunun külüne muhtaçtır. Kül bir çok alanda kullanımı olduğu için evlerde en kıymetli önemli bir malzeme olduğunu atasözlerimize baktığımız zaman bile anlayabiliyoruz. Eskiler / atalarımız hiçbir zaman boş ve yanlış bir şey zaten söylememişler. Bugün bile inceleyip baktığımız zaman bunu görüp anlayabiliyoruz.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle odun külünün önemi ve birçok faydasından bahsetmek istedim. Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizler de eski dedeleriniz ve babaanneleriniz ve anneannelerinizden külün nerede nasıl kullandıklarını duydunuz ve gördünüz mü?

Sümeyye Nur Gündüz

Odun Külünün Önemi ve Faydaları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin