Gıda Zehirlenmesi Nedir
Gıda zehirlenmesi nedir?; Tarihi geçmiş bozulmuş ya da içerisinde bakteri, parazit ve virüs barındıran gıdaların neden olduğu bir tür rahatsızlıktır. Bu nedenle özellikle açıkta satılan gıdaların tüketiminden uzak durmalıyız. Neredeyse her yaş gurubunu karşılaşabileceği bir durum olan gıda zehirlenmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerekir. Aksi takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yaklaşık son 3 günde açıkta kalan kolay bakteri ve parazit üretilebilen besinlerin tükettikten hemen sonra; kusma ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, kramp gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu durumlar başlı başına gıda zehirlenmesi belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle mikroplu su tüketimi de gıda zehirlenmesine neden olur. Aldığınız sebze ve meyveleri bol temiz suda yıkadıktan sonra tüketmeye özen gösteriniz.
Gıda Zehirlenmesi Nedir? Nasıl Anlaşılır
Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır bu durum zehirlenen kişinin hayatını kurtarmak acısından son derece önemlidir. Gıda zehirlenmesinde herkeste ortaya çıkan belirtiler neredeyse aynıdır. Gıda zehirlenmesini en bilinir belirtileri yukarıda anlattığımız gibi kusma, karın ağrısı, mide bulantısı, kramplardır. Bunlarla birlikte baş ağrısı, bulanık görme, çift görme, yüksek ateş, halsizlik ve ağız kurluğu şeklinde devam eder. Bu belirtiler bakterili bozulmuş gıdalar tükettikten birkaç saat sonrasında ortaya çıkmaktadır. Böyle durumlarda hemen acil önlemler alıp en yakın sağlık merkezine gidilmelidir.
Gıda Zehirlenmesi Tedavisi
Gıda zehirlenmesi tedavi süreci şu şekildedir. Öncelikle hastanın uğradığı su kaybına göre tedavi yöntemi uygulanır. Eğer hasta çok şiddetli ishal ve kusma gibi durumlar yaşanmışsa hastanın kaybettiği su geri kazandırılmaya çalışılır. Kusma ve ishal vücuttaki toksinlerin atılımına yardımcı olsa da bu durum çok şiddetli olduğunda vücutta su kaybına neden olmaktadır. Bunun için hastaya serum yapılır ve ağız yolu ile sıvı alması sağlanır. Gıda zehirlenmesi çok şiddetli olduğunda vücuda giden bakteri ve virüslerin yok olması için hastaya antibiyotik verilir. Bu şekilde hasta birkaç gün içerisinde iyileşip, normal yaşantısına devam etmeye başlar.
Zehirlenmeyi Önlemek İçin Neler Yapılmalı
Gıda zehirlenmesini önlemek için; et, tavuk balık gibi hayvansal besinlerin son kullanma tarihine bakmalı ve güvenilir kasap ve marketlerden alınması gerekir. Bunların dışında;
- Açık ürünler almamalı ve ambalajlı ürünleri satın alırken de mutlaka son kullanma tarihine bakılmalıdır.
- Meyve ve sebzeleri bol sirkeli suda yıkadıktan sonra tüketilmeye özen gösterilmelidir.
- Kabukları yenilse bile meyvelerin kabuğun soyarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
- Meyve suyu ve süt gibi içecekleri ise ağzı açıldıktan sonra bir gün içerisinde tüketmeniz gerekir.
- Peynir ve benzeri süt ürünleri buzdolabında muhafaza edilmelidir.
- Eğer besinlerin ambalajında kuru ve serin yerde muhafaza edin, yazısı varsa mutlaka buna uyulmalıdır.
- Besinleri pişirirken kullandığınız mutfak araç ve gereçlerin temiz olmasına dikkat edin.
- Buzdolabında bile olsa çok uzun süre beklemiş bayatlamış besinleri asla tüketmeyin.
- Her zaman taze ürünler tüketmeye özen gösterin.
Yorumlar kapalı.