Neden Yeterli Miktarda Su Tüketmeliyiz? 

Neden Yeterli Miktarda Su Tüketmeliyiz
günlük yeterli su miktarı

Neden Yeterli Miktarda Su Tüketmeliyiz?

Neden Yeterli Miktarda Su Tüketmeliyiz? Düzenli Su içmenin vücudumuza Faydaları nelerdir? Su, insan yaşamı için çok önemlidir. İnsan vücudunun birçok önemli işlevi yerine getirmek için suya ihtiyacı vardır. Düzenli ve yeterli miktarda su içmek büyük hastalıkları önleyebilir. Vücuttan %1-2 oranında su kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, yüksek tansiyon, % 6-7 oranında dehidrasyonşiddetli baş ağrısı, nefes almada güçlük, konuşma güçlüğü ve zayıf hafıza gibi durumlara neden olabilir. Bu belirtiler aniden ortaya çıkabildiği gibi uzun vadede ciddi sorunlarda doğabilir.

Su, insan vücudundaki besinleri ve metabolik atıkları taşır, vücut ısısını düzenler, eklemlerde ve iç organlarda kayganlık sağlayarak sürtünme ve aşınmayı önler. Vücuda olumsuz etkinin önlenmesinde rol oynar. Vitamin ve mineraller için çözücü bir rol oynar.

Susuzluk Tembelliği Doğurur 

Kaslarımızın yaklaşık %75’i, kemiklerin %22’si ve kanın %83’ü tamamen sudan oluşur. Her nasılsa, yeterince su içmediğimizde ve susuz kaldığımızda, beynimiz ve vücudumuz yavaşlıyor. Vücudumuzun tüm bölümlerinin işlevi aksar, enerji azalır, kendimizi yorgun ve tembel hissederiz. Uzun vadeli yorgunluğunuzun yeterince su içmemenizden kaynaklandığını hiç düşündünüz mü?

Sindirim Sistemi İçin Doğal İlaç 

Kabızlık sorunu yaşayan kişiler, lifli besinler tüketseler bile sorunlarını önleyemezler. Bu durumda su tüketimi kontrol edilmelidir. Çünkü lifin bağırsaklarda çalışması için çok fazla suya ihtiyacı vardır. Yeterince su içmezseniz bunun tam tersi etki yapacak ve kabızlık problemini daha da kötüleştirecektir.

Enfeksiyonun Düşmanıdır 

Vücuttaki toksinlere direnmek ve vücuttan atmak için su içmek de önemlidir. Özellikle suyun üriner sistem enfeksiyonları ve böbrek taşları üzerindeki önleyici ve tedavi edici etkileri muazzamdır. Her gün 2 litre idrar üretecek kadar su içmek böbrek taşlarına neden olabilecek maddeleri uzaklaştırabilir. Ayrıca solunum yollarını temizlediği için alerji ve soğuk algınlığına karşı çok etkili olduğunu hatırlamakta fayda var.

Kalbin Ritmini Destekler 

Vücutta yeterince su yoksa bu kalınlaşmış kanın vücutta dolaşımı sağlanırken daha fazla efor sarf edilirse kan yoğunluğu artacak ve kalp aşırı yorulacaktır. Kalbiniz yeterince güçlü değilse ileride ciddi kalp hastalıklarına neden olabilir. Bir araştırma, günde 5 bardaktan fazla su içenlerin, günde 2 bardak su içenlere göre %41 daha düşük kalp hastalığı riskine sahip olduğunu buldu.

Beynimiz %85’lik oranı tamamen sudan oluşur ve bu oranı sürdürmesi gerekir. Bu nedenle susuz kaldığımızda dikkatimiz ve kısa süreli hafızamız da olumsuz etkilenir. Yani yorgun hissettiğimizde “beynimiz sulanmayacak”, tam tersine “beynimiz kuruyacak.”

Neden Yeterli Miktarda Günlük Su Tüketmeliyiz?

Cildi Güzelleştirir 

Hepimizin bildiği gibi, daha fazla su içmek de cildimiz için iyidir. Ayrıca cildin nem dengesini korumaya, sivilceye neden olan toksinleri ve bakterileri gidermeye yardımcı olur. Daha parlak ve sağlıklı bir cilde yönelik ilk adım, yeterince su içmektir.

Spor İçin Gereklidir 

Terlemeden kaynaklanan vücut sıvı kaybı takviye edilmezse vücut yorulmaya başlayacak ve egzersiz kapasitesi azalacaktır. Ancak egzersiz sırasında yeterince su içerseniz egzersiz kapasitesindeki düşüşün önüne geçebilirsiniz. Ayrıca su vücut ısısını düzenlediği için egzersiz sırasında daha enerjik olacaktır.

Baş Ağrılarını Geçirebilir 

Başınız ağrımaya başladığında ağrı kesici almak yerine lütfen önce 1-2 bardak su içirin. Ağrının tek nedeni dehidrasyon dur. Günde en az 1 litre su içen migren hastaları, iki haftada diğer hastalara göre 21 saat daha az ağrı hissederler.

Kilo Alımını Durdurur 

Suyun kilo vermeye yardımcı olduğu kısmen söylenebilir. Araştırmalar bu durumun var olduğunu gösteriyor. Çoğu insan susuzluk ve açlığı birbirine karıştırır. Yani vücudun su arzusunu daha fazla kaloriye yol açan bir yemek arzusu olarak görürler. Bu daha fazla yemeye ve kilo alımına sebep olur. Serinleten sağlıklı içecek tariflerini inceleye bilirisiniz.

Ayrıca su iştahı bastırıcı etkiye sahiptir. Gerçekler, yemeklerden önce yarım litre su içenlerin normal insanlara göre %13 daha az kalori tükettiğini kanıtladı. Ayrıca vücut susuz kaldığında yağ hücrelerinin parçalanması zordur. Bu nedenle, ne kadar kilo vermeye çalışırsanız çalışın, yeterince su içemezseniz işiniz daha zor olacaktır.

Tuzla Gazetesi

Mevsim Geçişlerinde Hastalığa Ne İyi Gelir?

Neden Yeterli Miktarda Su Tüketmeliyiz? 

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin