Gıda zehirlenmesi nedir?; Tarihi geçmiş bozulmuş ya da içerisinde bakteri, parazit ve virüs barındıran gıdaların neden olduğu bir tür rahatsızlıktır. Bu nedenle özellikle açıkta satılan gıdaların tüketiminden uzak durmalıyız. Neredeyse her yaş gurubunu karşılaşabileceği bir durum olan gıda zehirlenmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerekir. Aksi takdirde ölümcül sonuçlar doğurabilir. Yaklaşık son 3 günde açıkta kalan kolay bakteri ve parazit üretilebilen besinlerin tükettikten hemen sonra; kusma ishal, karın ağrısı, mide bulantısı, kramp gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu durumlar başlı başına gıda zehirlenmesi belirtileri arasında yer almaktadır. Özellikle mikroplu su tüketimi de gıda zehirlenmesine neden olur. Aldığınız sebze ve meyveleri bol temiz suda yıkadıktan sonra tüketmeye özen gösteriniz.
Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır bu durum zehirlenen kişinin hayatını kurtarmak acısından son derece önemlidir. Gıda zehirlenmesinde herkeste ortaya çıkan belirtiler neredeyse aynıdır. Gıda zehirlenmesini en bilinir belirtileri yukarıda anlattığımız gibi kusma, karın ağrısı, mide bulantısı, kramplardır. Bunlarla birlikte baş ağrısı, bulanık görme, çift görme, yüksek ateş, halsizlik ve ağız kurluğu şeklinde devam eder. Bu belirtiler bakterili bozulmuş gıdalar tükettikten birkaç saat sonrasında ortaya çıkmaktadır. Böyle durumlarda hemen acil önlemler alıp en yakın sağlık merkezine gidilmelidir.
Gıda zehirlenmesi tedavi süreci şu şekildedir. Öncelikle hastanın uğradığı su kaybına göre tedavi yöntemi uygulanır. Eğer hasta çok şiddetli ishal ve kusma gibi durumlar yaşanmışsa hastanın kaybettiği su geri kazandırılmaya çalışılır. Kusma ve ishal vücuttaki toksinlerin atılımına yardımcı olsa da bu durum çok şiddetli olduğunda vücutta su kaybına neden olmaktadır. Bunun için hastaya serum yapılır ve ağız yolu ile sıvı alması sağlanır. Gıda zehirlenmesi çok şiddetli olduğunda vücuda giden bakteri ve virüslerin yok olması için hastaya antibiyotik verilir. Bu şekilde hasta birkaç gün içerisinde iyileşip, normal yaşantısına devam etmeye başlar.
Gıda zehirlenmesini önlemek için; et, tavuk balık gibi hayvansal besinlerin son kullanma tarihine bakmalı ve güvenilir kasap ve marketlerden alınması gerekir. Bunların dışında;
Hastanelerde Onaylı Randevu Nedir MHRS'den Nasıl Randevu Alınır? Hastanelerde onaylı randevu nedir ve MHRS'den nasıl…
500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı 500T İstanbul'un En Uzun Otobüs Hattı... İstanbul'un kalabalık caddelerinde…
Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi Tuzla Belediyesi'nde 8.Yakma Resim Sergisi. İstanbul'un farklı semtlerinden yakma resim…
112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen Gereksiz ve Pes Dedirten Çağrılar 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen…
İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? İstanbul Tuzla Neyi Meşhur? Tuzla, İstanbul Anadolu yakasının en uç noktalarından…
Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024 Türk Hava Yolları Kabin Memuru Alımı 2024. THY…