1. Haberler
  2. Blog
  3. Gizli Ses Kaydı Almak Suç Mu Cezası Nedir

Gizli Ses Kaydı Almak Suç Mu Cezası Nedir

Gizli Ses Kaydı Almak Suç Mu Cezası Nedir
Gizli Ses Kaydı Almak Suç Mu Cezası Nedir

Gizli Ses Kaydı Almak Suç Mu Cezası Nedir

Gizli Ses Kaydı Almak Suç Mu Cezası Nedir; Teknolojinin en önemli yansıması olan akıllı cep telefonları kamera video ses kaydı gibi alternatifler ile tasarlanmıştır. Bunlar çoğu zaman eğlence amacı ile kullanılır hale geldi. Fakat bazen iş yerinde akraba aralarında ya da arkadaş çevresinde oluşan sürtüşmeler sonucunda çıkan kavgadan kendinizi haklı çıkarmak için alacağınız ses kaydı olayına dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu durum bazen sizi tarafınıza suç unsuru olarak çıkabiliyor. Bu nedenle herhangi bir olay sırasında mahkemede delil göstermek için, haklı olsanız bile kesinlikle ses kaydı almamalısınız. Alacağınız ses kaydı ve buna benzer delilleri hukuka aykırı olmaması ve öncelden planlanmamış olmaması gerekir. Bir tazminat davasında, ya da boşanma davalarında hukuka aykırı bir şekilde elde ettiğiniz ses kaydı video gibi deliller hükme esas alınmadığı gibi tarafınıza hapis cezası ya da para cezası gibi işlemler uygulanır.

Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve kayda Alınması Suçu Nedir

Kişiler arasındaki konuşmaların kayda alınması dinlenmesi ve üçüncü şahıslara dinletilmesi sucu hukuka aykırı şekilde ifşa edilmesinde oluşur. Bu suç özel hayatın gizli alanına karşı suçlar arasında TCK maddesinin 133. maddesinde düzenlenmiştir. Bilindiği gibi ceza yargılamasında hukuk kurallarına uygun olan her şeyi delil olarak kullanabilirsiniz. Fakat bunu bir avukattan bilgi edinerek hukuka aykırı olup olmadığını öğrendikten sonra almanız davayı kazanmanızı sağlayacaktır. Ancak sanığın işlediği sucu hukuka aykırı bir şekilde ses kaydı alarak delil olarak kullanmanız kabul edilmez. Eğer siz sürtüşmeli olduğunuz kişi ya da kişileri yüz yüze görüşerek ya da telefonla arayıp onu kışkırtıcı sözler söyleyerek planlı bir şekilde size hakaret ya da küfretmesini sağlamak istemeniz durumunda aldığınız ses kaydı delil olarak kabul edilmez. Suçlu ya da suçsuz olan bir kişinin özel hayatını ihlal edecek ya da onuru kıracak şekilde topladığınız delilleri 3. Şahıslar ile paylaşmanız suçu sizin tarafınıza yıkılmasını ve haberleşmenin ihlali suçunu oluşturacaktır. Böyle bir durumda da Yargıtay ya da hâkim asla sizi haklı çıkarmaz. Delil toplamak istemeniz durumunda hukuk eğiti almış kişi ya da bir avukattan destek almanız daha doğu olacaktır.

Telefon Görüşmelerinin Kayıt Edilmesi ve Bunu Üçüncü Kişiler ile Paylaşılması Suç Mudur

Sürtüşmeli olduğunuz kişi ya da kişiler sizi arayıp, görüşmelerinizi telefona kaydetmesi ve bunu kullanması durumu suç olarak kabul edilmektedir. Kişiler arasında yapılan telefon görüşmelerde karşı tarafın haber ya da rızası olmadan kaydedilmesi durumunda ve karşı tarafı bu konu hakkında suç duyurusunda bulunması halinde ses kaydı eylemini gerçekleştiren kişi ya da kişiler için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ya da manevi mağdur olmaktan dolayı tazminat cezasına kadar farklı ceza işlemi uygulanmaktadır. Türk Ceza kanunun 132. maddesi gereğince kişi ya da kişiler arasında haberleşmenin gizliliğini ihlal eden her kimse bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.  Aynı zamanda gizlilik ihlali ve haberleşme içeriklerinin kaydı ile gerçekleşirse verilecek ceza bir kat artırılır şeklinde geçmektedir. Ayrıca kişiler arasındaki haberleşme içerikleri hukuka aykırı bir şekilde üçüncü şahıslara paylaşılır dinletir ve ifşa edilirse bu eylemi gerçekleştiren ceza yargılamasında haklı olsa bile iki yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.

 

Gizli Ses Kaydı Almak Suç Mu Cezası Nedir
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin