ibadet Nedir 01
ibadet nedir, Allah’ı Teala’ ya boyun eğerek emirlerine itaat etmek anlamına gelir. İbadet etmek, Allah’a karşı saygı ve itaatin en yüksek devresidir. Böyle bir itaat ancak ve ancak yüce yaratıcıya yapılır. Peki, ibadet nedir? niçin ibadet ederiz? İbadetin faydaları nelerdir? isterseniz gelin birlikte bakalım.
İbadet, Allah’ın Teala‘ya secde ederek onun itaatlerini yerine getirmeye denir. Başka bir ifadeyle dinin emir ve yasaklarını yerine getirmektir. Kişinin kendisini aciz görerek, Allah’a karşı tapınmayı ifade eder. İbadet, Allah’a saygının gösterildiği en yüksek makamdır. Allah’tan başka kimseye bu şekilde itaat edilmez ve saygı gösterilmez. Çünkü Allah’ın yarattığı bir kula bu şekilde itaat etmek şirke girer. Şirk ise Allah’ın affetmediği büyük günahların başında gelir.
Allah’ı Teala insanları yoktan var etmiş ve onlara güzel suretler ve kusursuz organlar vermiştir. Öyle ki, mükemmel organlarla donatılmış ve hiçbir organına bir kuruş para dahi vermemiş bir insan Allah’a şükür ifadesi olarak ibadet etmesi farzdır. Kısacası Allah’ın nimetlerine teşekkür etmek maksadıyla insanlar ibadet eder. Ayrıca Allah’ı Teâlâ yüce kitabımız Kur’an ‘ı Kerim’in Nah Suresi 18. ayetinde şöyle buyurur. “Allah’ın nimetleri sayılmayacak kadar çoktur, onun nimetlerini sayacak olsanız bitiremezsiniz.” Bundan dolayı yüce yaratıcıya insanoğlu ne kadar ibadet etse ya da şükretse azdır. Diğer bir ifadeyle ibadet, Allah’ın yaratmış olduğu kullarının böyle bir davranış sergilemesi yani ibadet etmesi yaratılışının gereği olarak ifade edilebilir. Yaratılan her canlı Allah’a şükür etme tarz ve mahiyeti farklılıklar gösterse de sonuçta yüce yaratıcıya karşı saygının en yükseğini yapmak zorundadır.
Allah Teala ibadet yapılırken sadece onun rızasını kazanmak, verdiği bütün nimetlere karşı teşekkür etmek, onun emirlerini yerine getirerek ve yine ona karşı layık bir kul olmayı gerektir. İbadet etmek yaratılmış hiçbir kula bir külfet getirmez, aksine hem bedenen hem de ruhsal açıdan birçok faydasının olduğu bilinmektedir. Peki ibadetlerin faydaları nelerdir? işte ibadetlerin faydaları;
İbadet çeşitleri yönünden bedeni, mali ve hem mali hem medeni olmak üzere üç kategoriye ayrılabilir. Bunlar ise;
İnsanların bedenleri ile yaptıkları ibadetleri ise bedeni ibadetler denir. Örnek olarak, namaz kılmak ve oruç tutmak bedeni ibadetler kategorisine girer. Bedeni ibadetler kulların bizzat kendisi tarafından yapılması gereken ibadetlerdir. Bundan dolayı bir başkası tarafından bu ibadetler yerine getirilemez. Yani, bir kişi bir başka kişiyi vekil tayin ederek bedeni ibadetler yaptıramaz.
İnsanların sahip oldukları mallar ile yaptıkları ibadetlere mali ibadetler denir. Örnek verecek olursak zekât vermek, kurban kesmek ve fıtır sadakası vermek mali ibadetler kategorisine girer. Mali ibadetler mal ile yapıldığından ötürü bir başka kişi vekil tayin edilerek ibadet gerçekleştirilebilir. Örneğin zengin bir kişi zekatını, tayin ettiği başka bir kişi ile zekât ibadetini yerine getirebilir. Yine ayrıca başka bir kişi vekâlet tutarak kurban kestirebilir.
Hem bedenen hem de mali yönden yapılan ibadetlere denir. Örnek hac ibadeti hem bedeni hem mali olarak yapılan bir ibadettir. Kişiye farz kılınmış bir ibadet olup bizzat kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Başka bir kişi vekâlet yoluyla hac ibadeti yapamaz.
Burun Estetiği Ücretleri 2025 Kapsamlı Kılavuzu Burun Estetiği Ücretleri 2025 Kapsamlı Kılavuzu, burun estetiği ameliyatı…
2025 Yılı Nisan Ayı Enflasyon Oranına Göre Kira Artışı Ne Kadar Oldu? 2025 Yılı Tüik…
İlk Arabam Yerli Otomobil TOGG ile Aile Destek Programı İlk Arabam Yerli Otomobil TOGG ile…
Nisan ayı Burç yorumları 2025 Nisan ayı Burç yorumları 2025: Astroloji Tahminleri, Nisan ayında burcunuzu…
Bu yıl Ramazan Bayramı tatili kaç gün Bu yıl Ramazan Bayramı tatili kaç gün? 2025…
İBB Başkanvekili CHP'nin adayı Nuri Aslan oldu. İBB Meclis Dağılımı ve Yeni Başkan Vekilleri İBB…