Oruç Nedir?

Oruç Nedir 2021
Oruç Nedir 2021 ramazan ayı hangi tarih

Oruç Nedir?

Oruç nedir? Arapçada savm  kelimesi ile telaffuz edilmektedir. Savm yani oruç nedir? İnsanın  yapmaktan zevk aldığı şeyleri yapamadığı zaman yaşayacak olduğu duyguyu hissedebilmesi için nefsin terbiye edilme sürecidir. Bir nevi dünya zevklerinden mahrum kalmak, kişinin kendisini bir anlamda inzivaya çekmesidir.

İslam dininde oruç; tan yerinin ağarmasıyla yani imsak vaktinde güneşin doğmasına az bir vakit kaldığını anlamak için doğu yönünde ufkun aydınlanmasıyla birlikte akşam ezanı saatine kadar ( bu süre güneşin batmaya başladığı saat olarak belirlenir) kişinin kendisini her türlü yeme içme ve cinsel ilişkiden kesinlikle uzak durmak Müslüman olan herkese farz olan bir ibadettir.

Oruç Nedir? Neden Tutulur

Kutsal kitap Kuranı Kerim içerisinde Bakara süresinin 183. ayetinde şöyle emr olunur; ” Allah’a ve resulüne iman edenler! Sizden önceki kavimlere ve ümmetlere oruç nasıl ki zorunlu tutulduysa, aynı şekilde size de belirli günlerde oruç tutmak farz kılınmıştır.

Aynı ayet içerisinde kimlerin oruç tutması gerektiği de çok net bir şekilde yüce Allah tarafından bildirilmiştir.” Kim ki oruç tutamayacak kadar hasta olur ise yada uzun süre yolculuk yapmak zorunda olan kişile bu müşkülleri geçtikten sonra tutamadıkları gün kadar oruç tutmaları gerekmektedir. Bu da İslam dinini  zorlaştıran değil kolaylık gösteren bir din olduğunun açık bir göstergesidir.

Oruç, yılda bir kez hicri takvime göre Ramazan ayında tutulmaktadır. Ramazan ayının oruç ayı olmasının yanı sıra Kuranı Kerimin indirildiği ay olması iman edenler için kutsal olmasının nedenleri arasındadır.

islamiyeti Kabul eden sağlığı yerinde olan herkes oruç tutmalı

EŞHEDÜ ENLA İLAHE İLLALLAH VE EŞHEDÜ ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU diyerek şehadet getirerek islamiyeti kabul eden herkes Allah-ü Tealanın Kuranı kerimde yazılı olan emirlerini ve peygamber efendimiz’ in (sav) yolundan gitmek zorundadır. İnanan ve sorgusuz sualsiz iman eden bir kişi karşılığında hiçbir çıkar gözetmeden tamamen Allah’ın rızasını kazanmak için oruç tutmalıdır. Peki Oruç neden tutulur?

Sevap kazanmak, cennete girmek, nefsi terbiye etmek, yokluğu ve açlığı anlamak yada  beden sağlığı kazanmak elbetteki oruç tutmanın sayısız faydalarından sadece birkaçıdır. Ancak oruç sadece ve sadece Allah’ın rızasını kazanmak için tutulmalıdır.

Mezheplere Göre Oruç

Dinimizin emir ettiği ibadetleri yerine getirirken karşılığında sevap yada günahların affını beklemek  yapılan ibadeti bir çıkar ilişkisine döndürmekle aynı eş değerdedir. Yapılan ibadetler Allah’a şükretmek ve rızasını kazanmak için yapılmalıdır.

Kimler oruç tutmakla yükümlüdür

Oruç tutmakla yükümlü olmanın en önemli şartı şehadet getirerek yada doğuştan Müslüman bir ailenin içinde doğup büyümek ve Müslüman olmayı kabul etmek gerekmektedir. Allah‘ın bir ve tek olduğunu, her şeyin yaratıcısı olduğunu Hz. Muhammedin onun elçisi ve resulü olduğunu kabul etmeyen bir kişi oruç tutmakla yükümlü değildir. Bu kural dışında kimler oruç tutmak zorundadır?

Tuzla sahur, iftar vakitleri

islamiyeti kabul eden, ergenlik buluğ çağına giren, akli melekeleri yerinde olan, oruç tutmasına engel teşkil etmeyen herhangi bir hastalığı olmayan, yolculuk yapmak zorunda olmayan, hamile yada emzirme döneminde olmayan kadınlar herkes oruç tutmakla yükümlüdür.

2022 Yılı Ramazan Ayı  02 Nisan da başlayıp 02 Mayıs da sona erecektir.

 

Dikkatinizi çekebilir; 2021 üç aylar ne zaman başlıyor

Oruç Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin