ibadet Nedir

ibadet Nedir 01
ibadet Nedir 01

ibadet Nedir?

ibadet nedir, Allah’ı Teala’ ya boyun eğerek emirlerine itaat etmek anlamına gelir. İbadet etmek, Allah’a karşı saygı ve itaatin en yüksek devresidir. Böyle bir itaat ancak ve ancak yüce yaratıcıya yapılır. Peki, ibadet nedir? niçin ibadet ederiz? İbadetin faydaları nelerdir? isterseniz gelin birlikte bakalım.

İbadet, Allah’ın Teala‘ya secde ederek onun itaatlerini yerine getirmeye denir. Başka bir ifadeyle dinin emir ve yasaklarını yerine getirmektir. Kişinin kendisini aciz görerek, Allah’a karşı tapınmayı ifade eder.  İbadet, Allah’a saygının gösterildiği en yüksek makamdır. Allah’tan başka kimseye bu şekilde itaat edilmez ve saygı gösterilmez. Çünkü Allah’ın yarattığı bir kula bu şekilde itaat etmek şirke girer. Şirk ise Allah’ın affetmediği büyük günahların başında gelir.

Niçin İbadet Ederiz?

Allah’ı Teala insanları yoktan var etmiş ve onlara güzel suretler ve kusursuz organlar vermiştir. Öyle ki, mükemmel organlarla donatılmış ve hiçbir organına bir kuruş para dahi vermemiş bir insan Allah’a şükür ifadesi olarak ibadet etmesi farzdır. Kısacası Allah’ın nimetlerine teşekkür etmek maksadıyla insanlar ibadet eder. Ayrıca Allah’ı Teâlâ yüce kitabımız Kur’an ‘ı Kerim’in Nah Suresi 18. ayetinde şöyle buyurur. “Allah’ın nimetleri sayılmayacak kadar çoktur, onun nimetlerini sayacak olsanız bitiremezsiniz.” Bundan dolayı yüce yaratıcıya insanoğlu ne kadar ibadet etse ya da şükretse azdır. Diğer bir ifadeyle ibadet, Allah’ın yaratmış olduğu kullarının böyle bir davranış sergilemesi yani ibadet etmesi yaratılışının gereği olarak ifade edilebilir. Yaratılan her canlı Allah’a şükür etme tarz ve mahiyeti farklılıklar gösterse de sonuçta yüce yaratıcıya karşı saygının en yükseğini yapmak zorundadır.

İbadetin Faydaları Nelerdir?

Allah Teala ibadet yapılırken sadece onun rızasını kazanmak, verdiği bütün nimetlere karşı teşekkür etmek, onun emirlerini yerine getirerek ve yine ona karşı layık bir kul olmayı gerektir. İbadet etmek yaratılmış hiçbir kula bir külfet getirmez, aksine hem bedenen hem de ruhsal açıdan birçok faydasının olduğu bilinmektedir. Peki ibadetlerin faydaları nelerdir? işte ibadetlerin faydaları;

  • İbadet kulu yaratıcısına yaklaştıran en güzel zaman dilimleridir.
  • İbadet insanın ruhunu yücelten bir etkinliktir.
  • İnsan kalbinin kötü düşüncelerden arındırmasına yardımcı olur.
  • İnsanları günahlardan alıkoyar.
  • İnsan davranışlarını düzeltmede yardımcı olur.
  • İnsani ahlaki yönden olgunlaşmasına vesile olur.
  • İbadet kişilerin empati yeteneğini güçlendirir.
  • İbadet, düşünceyi güzel hale getirir.
  • İbadet, temizlik demektir. Dolayısıyla ibadet eden kişiyi temiz tutar.
  • Cennetin anahtarı ibadettir. Dolayısıyla insanı cennete götürecek yolların en güzeli.
  •  İnsan imanın korumasına yardımcı olur.
  •  İnsan bazı durumlarda umutsuzluğa düşebilir. Bu durumlarda ibadet kişiyi bunalımdan kurtarır.
  •  İbadet kişiler arasında Allah katında bir değer kazandırır.
  • Oruç tutmak sindirim sistemini koruyarak insanlarda acıma, şefkat ve merhamet duygularını güçlendirerek harekete geçirir.
  • Zekât ibadeti, sosyal yardımlaşma açısından topluma fayda katarak insanları arasındaki kaynaşmayı sağlar.
  • İbadete dünyanın çeşitli yörelerinden bölgelerinden gelen insanları bir yerde toplayarak İslam’ın evrenselliğini tüm dünyaya duyurur.

İbadetin Çeşitleri Nelerdir?

İbadet çeşitleri yönünden bedeni, mali ve hem mali hem medeni olmak üzere üç kategoriye ayrılabilir. Bunlar ise;

Bedeni İbadetler

İnsanların bedenleri ile yaptıkları ibadetleri ise bedeni ibadetler denir. Örnek olarak, namaz kılmak ve oruç tutmak bedeni ibadetler kategorisine girer. Bedeni ibadetler kulların bizzat kendisi tarafından yapılması gereken ibadetlerdir. Bundan dolayı bir başkası tarafından bu ibadetler yerine getirilemez. Yani, bir kişi bir başka kişiyi vekil tayin ederek bedeni ibadetler yaptıramaz.

Mali ibadetler

İnsanların sahip oldukları mallar ile yaptıkları ibadetlere mali ibadetler denir. Örnek verecek olursak zekât vermek, kurban kesmek ve fıtır sadakası vermek mali ibadetler kategorisine girer. Mali ibadetler mal ile yapıldığından ötürü bir başka kişi vekil tayin edilerek ibadet gerçekleştirilebilir. Örneğin zengin bir kişi zekatını, tayin ettiği başka bir kişi ile zekât ibadetini yerine getirebilir. Yine ayrıca başka bir kişi vekâlet tutarak kurban kestirebilir.

Bedeni Ve Mali İbadetler

Hem bedenen hem de mali yönden yapılan ibadetlere denir. Örnek hac ibadeti hem bedeni hem mali olarak yapılan bir ibadettir. Kişiye farz kılınmış bir ibadet olup bizzat kendisi tarafından yapılması gerekmektedir. Başka bir kişi vekâlet yoluyla hac ibadeti yapamaz.

ibadet Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin