İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır?

İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır 2021
İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır 2022

İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır?

İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır? Genel bir kural olarak, yeniden inceleme için temyiz başvurusu veya ekonomik-idari bir hak talebinde bulunulması, itiraz edilen vergi kanununun yürütülmesini durdurmaz ve bunun işlemesi için bir dilekçe sunarak yürütmenin durdurulmasını talep etmek gerekir. Bunun için de bağımsız istek yazısı gerekir.

Vergi sisteminde farklı askıya alma türleri vardır;

I.  Otomatik süspansiyon.

II. Diğer garantileri sağlayan askıya alma.

III. Garantisiz askıya alma.

IV. Varsayımlar garanti olmadan özel süspansiyon.

Otomatik Süspansiyon

Ekonomik içerikli fiil, askıya alma talebine, yeterince oluşturulmuş bir garantinin kanıtı ve temyiz edilen kanuna karşı açılan ekonomik-idari iddianın bir kopyası eşlik ettiğinde otomatik olarak askıya alınabilir. İlginizi çekebilir; icra Borcunu Yapılandırmak.

Bu tür bir askıya almanın işlemesi için ilgili taraf şunları garanti etmelidir:

İtiraz eylemi

Varsayılan faiz süspansiyonu

Kaynaklanabilecek ek ücretler

Otomatik askıya alma için aşağıdaki garantiler kabul edilmelidir.

Para yatırma veya kamu menkul kıymetleri.

Bir kredi kuruluşundan veya karşılıklı garanti şirketinden müşterek mahiyette ciro ile kefalet.

Vergi düzenlemelerinde belirlenen davalar için ödeme gücü tanınmış diğer vergi mükelleflerinin kişisel ve müşterek garantisi.

Diğer Garantileri Sağlayanların Askıya Alınması

Belirtilen teminatların sağlanmasının mümkün olmaması durumunda, diğer teminatların önceden sunulması suretiyle askıya alınması talep edilebilir, ancak öncekilerden farklı olarak, talep yetkili idari organ tarafından tahmin edildiğinde etkileri askıda kalacaktır. Bu yeterlilik beyanı anlamına gelir.

Genellikle kabul edilenler;

İlgili taraf lehine diğer finansal ürünler.

Kişisel mülkiyet.

Bu tür bir askıya almanın verilebilmesi için, otomatik olarak askıya alınmasına izin veren garantilerden herhangi birinin sağlanamamasının gerekçelendirilmesi gerekir.

Askıya alma kararı, bu durumda, davaya bakan İktisadi İdari Mahkemeye değil, kurumun İdare kurallarına uygun olarak yetkili tahsilat organına karşılık gelir.

Garantisiz Askıya Alma

Önceki teminatlardan hiçbirinin mevcut olmadığı veya vermek istemedikleri durumlarda, itiraz edilen fiilin icrasından zararın varlığının ortaya çıkması halinde teminattan tamamen veya kısmen feragat edilerek fiilin icrası durdurulabilir.

Bu durumlarda, askıya alma kararı, iddiayı dinleyen İktisadi İdari Mahkemesi‘ne tekabül edecek olup, ilgilinin/mükellefin yukarıda belirtilen ve tamiri zor veya imkânsız olan zararları gerekçelendirmesi ve onaylaması esastır.

Garantisiz Özel Askıya Alma Durumları

Vergi yaptırımları, talep vergi cezasından kaynaklanıyorsa, iktisadi-idari alacağın süresi ve şekline uygun olarak sunulmasından sonra, teminat vermeye gerek kalmaksızın ve durdurma talebinde bulunmaya gerek kalmaksızın icrası otomatik olarak durdurulabilir. Ayrıca herhangi bir idari organın bunu beyan etmesini gerektirmez.

Aritmetik, maddi veya olgusal hatalar, temyiz edilen işlemin yürütülmesi sırasında aritmetik, maddi veya fiili hatalar yapılmış olabileceği takdir edildiğinde, teminat verilmesine gerek kalmaksızın icrası durdurulabilir. Hatanın ilgili tarafça kanıtlanması gerekir ve iddiaya ilişkin önceki yaklaşıma uygun olarak, kabulüne karar vermekle görevli olan İktisadi İdari Mahkemelere karşılık verilir.

Konusu vergi borcu veya likit bir miktar olmayan eylemlerin askıya alınması, amacı vergi borcu veya likit bir meblağ olmayan fiiller, ilgilinin talebi üzerine durdurulabilir ve icrasının imkânsız veya onarılması güç zararlara yol açabileceğini haklı gösterebilir.

İcra Dosyası Kapatma Nasıl Yapılır?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin