istanbul’un Altındaki Gizli Tünellerin Sırrı Nedir?
istanbul’un Altındaki Gizli Tünellerin Sırrı Nedir? İstanbul denildiğinde geçmişten günümüze kadar dilden dile yayılan efsaneleri saymakla ya da anlatmakla bitiremeyiz. Binlerce yıllık bir tarihi olan ve birden çok medeniyete ev sahipliği yapmış Bizans’a Roma’ya ve Osmanlı’ya başkent olmuş bir şehrin hikayesini anlatılmakla bitmez. Ancak İstanbul’un altında kilometrelerce uzunluğu bulunan yer altı geçitleri ya da tünellerinin var olduğu da bir gerçektir. Peki bu geçitler nereden geliyor. Kimler tarafından için yaptırıldı Herhangi bir sırrı ya da hikayesi var mıdır? Bu konuya birlikte göz atalım…
İstanbul’un Yer Altı Geçitleri
İstanbul şehrinin bir noktasından öbür noktasına kadar giden ve giriş kapısı bulunan yer altı geçitlerinin Bizanslılar tarafından kullanıldığı biliniyor. Günümüzde ise bu geçitlere girmeyi başaran insanlar var. Fark etmediğiniz ya da girip görmeye cesaret edemediğinizi gizli geçitler yaşanmış hikayelere şahit olmuştur. Bazen birilerini kaçmak bazen de gizlenmek istendiği bu gizli geçitlerde hazinelerin bile var olduğu söyleniyor. Bunlardan en bilineni ise İstanbul fethedildiği sırasında Bizans imparatorunu bu geçitlerden kaçtığı ve hazinelerini buralarda sakladığıdır. Bunun gibi daha pek çok hikayesi bulunan bu tüneller 80 yıl önce yazılan İstanbul’un Yedi Harikası isimli kitap da geçiyor. Yerebatan Sarayı’nın gizli bir girişinden başlayıp, “köpek öldüren” olarak isimlendirilen bir yeraltı tünelinin kuzeydoğu yönünden ilerlediğinizde Marmara’nın altına girdiği ve Üsküdar’dan güneydoğu tarafına doğru bir açı oluşturduktan hemen sonra düz bir hat şeklinde gidildiğinde ise Kınalı Ada’ya ulaşılabildiği söyleniyor. Muhteşem bir tarihi kalıntıya dair bir tek kanıta rastlanmış mı, sorusunun cevabı ise “hayır” oluyor.
Beşiktaş Mazhar Sokaktaki Tünelin Sırrı Ne?
İstanbul Beşiktaş Mazhar sokaktaki yer alan tünelleri ise Osmanlılar tarafından kullanıldığı rivayet ediliyor. Anlatılanlara göre o dönemlerde kapatılan bu tünellerin üzerinden iki sokağı birbirine bağlayan geniş bir merdiven bulunuyormuş. Osmanlı döneminde savaşlarda ya da entrikalardan öldürülmek istemeyen veliahtlar bu tünellerden kaçıyor ya da buralara saklanıyormuş. Ama kim tarafından hangi amaçla yapıldığı bilinmeyen bu tüneller “paşa dehlizleri” olarak isimlendiriliyormuş. Ayrıca bu tüneller için bir diğer söylence ise 12 Eylül zamanlarında askerlerin nöbet tutarken yer altından sesler duyduğunu ve işin içinde sıkı yönetim Komutanlığını girdiği sözleri bulunuyor. Fakat bu konu hakkında da ne yazık ki bunu doğrulayan bir kanıt ya da sonuç bulunamamıştır. Ancak o dönemleri düşündüğümüzde de bu tünellerin olduğunu bilip de kullanılmadığı söylemlerine pek inanmak doğru değildir.
2 bin Yıllık Tarihi ile Anemas Zindanları
Ayvansaray’da bulunan ve yaklaşık 2 bin yıllık bir tarihe sahip olan Anemas Zindanları Bizanslılar için çok önemli yerlerden bir tanesiydi. Çevre sakinlerinin söyleyişlerine göre bu zindanların Yedikule Zindanları ile bağlantı kurmak için yapıldığı ve Haliç’in altına inen başka galerilerin olduğu söyleniyor. Günümüzde Boğaziçi Üniversitesi olan eski Robert College bir dönemler Bebek ve Arnavutköy Kız koleji arasında 1.Dünya Savaşından kalma geçitlerin bulunduğu söyleniyor. Ayrıca birbirlerine çok yakın mesafede olan İstanbul Erkek lisesi ile Cağaloğlu Anadolu lisesi arasında da 1. Dünya Savaşından kalan bir geçit olduğu söylentileri var. Çemberlitaş’ın altındaki odanın sırrı nedir? Başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
Yorumlar kapalı.