Çemberlitaş’ın Altındaki Odanın Sırrı

Çemberlitaş'ın Altındaki Odanın Sırrı
Çemberlitaş'ın Altındaki Odanın Sırrı nedir

Çemberlitaş’ın Altındaki Odanın Sırrı

Çemberlitaş’ın Altındaki Odanın Sırrı; Bizans’ın merkezi ve simgesi olarak bilinen Çemberlitaş gizemli odası ile tarihten günümüze kadar merak edilmiş durmuştur. Konstantin’in fethinin kutsanmasının en önemli nedeni olarak bilinen Çemberlitaş, diğer ülkelerden gelen kutsal emanetlerinde bir arada toplanıp saklandığı yerdir.

Özellikle herkesin merak ettiği Çemberlitaş’ın altındaki odada, peygamberlere ait çeşitli eşyalar ile Hristiyanlara ait kutsal emanetler yer alıyordu. Bazı kaynaklardan edinilen bilgilere göre Çemberlitaş’ın altındaki kutsal odaya ulaşmaya çalışırken, Hristiyanlar için önemli olan ve Hristiyanlığın en önemli sembollerinden birisi olan Kutsal Kâse bulunduğu söyleniyor.

Gizli Belgeler Çalışmalar ile Aydınlatıldı

Çembertaş’ta yapılan çeşitli restorasyon çalışmaları ile tüm gizli belgeleri açığa çıkarıldı. Bazı kutsal kitaplardan yer alan Konstantin’inin Helena’nın Kudüs’ten aldığı kutsal emanetler ile Hz. İsa Peygamberi Çarmıha gerildiği Haç’ın burada bulunuyor. Ayrıca bu konu ile ilgili yapılan arkeolojik testler ve çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Anıtlar Yüksek kurulu başkanı da Çemberlitaş’ın altındaki kutsal emanetlerin bulunduğu fikrinde… Ayrıca Hristiyanların bütün kutsal emanetleri Çemberlitaş’ın altındaki kutsal odada bulunuyor. Bütün Roma ve Bizans kaynakları da bu bilgileri doğrulamaktadır.

Çemberlitaş’ın ve Gizemli Odanın Tarihçesi  

Araştırmacıların tünel kazanarak kazmaya çalıştığı Çemberlitaş ve altında bulunan gizemli odanın tarihi çok eskilere dayanıyor. Yaklaşık 1700 yıllık bir tarihi bulunan gizemli taşın altındaki sırlı odada Bizans imparatoru Hz. İsa’nın annesine ve Hz. İsa peygamberin kendisine ait eşyalar ile Hz. Musa ve Hz. Âdem peygambere ait kutsal emanetlerin Çemberlitaş’ın altındaki odaya gömüldüğü bilgileri, güvenilir kaynaklardan birisi olan 3. Yüzyıl tarihçesi Heskiyos’un Roma’da yer lan Angelice Kütüphanesindeki el yazması kitabında yer alıyor. İçi oyulmuş Çemberlitaş’a aynı zamanda Hz. Nuh peygamberin gemisini inşa ederken kullandığı balta, yine Hz. Musa’nın asası ile vurup, içinden su çıkartmış olduğu kutsal taş, Hz. İsa peygamberin kasesi ile Çarmıha gerildiği hac parçaları, çivileri ve Truva’nın en önemli simgesi olan Palas Athena’nın heykeli de burada yer alıyor. Ayrıca bu kutsal emanetlerin üzerinde 7 taş dikildiği rivayet ediliyor.

Çembertaş’taki Kutsal Odadaki Kutsal Emanetleri Çalmaya Kalktılar

Sanat tarihçesi Profesör Dr. Semavi Eyice’nin yaptığı açıklamaya göre 1920 – 1925 senelerinde Danimarkalı arama uzmanı D. Vett adında bir zatın İstanbul’a gelip, kacak bir tünel kazarak kutsal emanetleri çalmaya kalktığını belirtiyor. D.Vett’e ise İstanbul’da bulunan bir amatör arkeolog ’un yardım ettiğini ifade etmektedir. Ayrıca bu zatlar toprağın yumuşaklığından yola çıkarak kendilerinden önce de bu alanda kazı çalışmaları olduğunu sonucunu çıkarmışlar. Edinilen bilgilere göre 1919 yıllarında Çemberlitaş civarında bulunan bir kahvecinin de bir dönem memleketine gidiyorum, deyip, bir süre ortadan kaybolduğunu ve yabancılara kazı çalışmalarında yardımcı olduğu söylentiler arasında yer alıyor. Çemberlitaş’ın altındaki gizemli odada kutsal emanetlerin olduğu söyleniyor ve bu konuyu net bir şekilde açıklayan ya da tespit edilen herhangi bir kazı çalışmasının yapılmadığı belirtilmektedir.

Ayrıca 1929 ‘da Mustafa Kemal Atatürk’ün Avrupa’dan arkeologlar getirtip, Kutsal odanın içerisinde ne olduğunu araştırmalarını istemiştir. Yapılan kazı çalışmasında ilk zemindeki taşın atlında harika bir ana kaidenin olduğu onun hemen altında ise ikinci ve üçüncü kaidenin olduğu görülse de yine de istenilen sonuca varılamamıştır.1960 yılında buradaki sırlar yeniden gündeme gelerek burada kutsal emanetin bulunduğunu açıklayan kitaplar yazılmıştır.

 

 

İlginizi çekebilir; üç ayların önemi nedir?

Çemberlitaş’ın Altındaki Odanın Sırrı

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin