Kanlı Pelit Efsanesi Nedir

Kanlı Pelit Efsanesi Nedir
Kanlı Pelit Efsanesi Nedir nerededir

Kanlı Pelit Efsanesi Nedir

Kanlı Pelit Efsanesi Nedir? Aksaray merkezdeki Bahçeli Mahallesi Kurtuluş caddesinde Ervah kabristanlığını hemen girişindeki  Anadolu meşesi olarak isimlendirilen ve Aksaray’ın en önemli sembollerinden birisi olan Kanlı Pelit ağacı ve efsanesi hakkında neler biliyorsunuz. Yaklaşık yedi yüzyılını devirmiş Kanlı Pelit (meşe ağacı) hakkında çok sayıda hikayeler mevcuttur. Bu meşe ağacı kim tarafından dikildiği henüz bulunamamıştır. Uzun yıllar önce bu ağacın hemen altında danişment hükümdarı, Melik Nizamettin Yağıbasan’ın oğlu Muzafferrüddin’i Melik Mahmut Gazinin kabri bulunuyordu. 1210 yılında Muzafferüddin Melik Mahmut Gazi Selçuklu döneminde Aksaray emirliği görevini yapmış, 700 yıl önce Aksaray’da vefat etmiştir. Bu nedenle bu ağacın Muzafferüddin Melik Mahmut gazinin başucuna dikildiği rivayet ediliyor.

Kanlı Pelit Efsanesi Nedir? Ağaca Neden Kanlı Pelit Deniliyor

Peki bu meşe ağacına neden kanlı pelit ismi verilmiştir. Birçok kimse bu konu hakkında detaylı araştırmalara girmiş ve kanlı pelit efsanesi olarak kaynaklara geçen hikayeler okumuşlardır. Fakat kanlı pelit ağacı ile ilgili doğru olan hikâyenin şu olduğuna dair çok sayıda söylenceler vardır; Bir zamanlar bu ağaç darağacı olarak kullanılıyordu. işte bu yüzden halk bu ağaca kanlı pelit ağacı adını vermiştir. Ayrıca kanlı pelit ağacı Aksaray’da kanlı Moğol baskına şahit olmuş tek dilsiz canlı şahidimizdir.

Kanlı Pelit Ağacı ile ilgili Diğer İnanışlar

Aksaray merkez kurtuluş mahallesinin dik bir yokuşunda bulunan kanlı pelit ağacı 700 yıllık geçmişi ile herkesi şaşırtıyor. Çok yaşlı bu dev ağacın halk arasında bir güce sahip olduğu inancı geziyor. Halka göre bu ağaç öldürme ya da kurtarma gibi bir güce sahiptir bunu nedeni ise çok çok uzun seneler önce ağacın bulunduğu yol dik yokuşu olan bir yoldu. Karlı havalarda bile o yol buzlanır ve buradan gecen araçların kaymasına neden olurdu. Kanlı pelit ağacın bu yol üzerinde olduğunu bilenler bu mahalleden ya da yoldan geçmeye cesaret edemezlerdir. Bilmeyenler ise sokağa girdiklerin hayatını en korkulu dakikalarını yaşarlardır. Yokuşu çıkmaya çalışan tüm araçlar buzlanma nedeniyle kontrolünü kaybedip, geri geri kayarlardır.

Aslında kış günlerinde bu tar kazaların olması yokuş olan yolarda çok normaldi. Kanlı pelit efsanesinde anormal bir durum bundan sonra başlıyordu. Çünkü kayan tüm araçlarda direkt olarak kanlı pelit ağacına çarpıyorlar, Kaza yapanların bir kısmı araçtan sağ çıksalar da bir kısmı da vefat ederek meşe ağcına kanlı pelit adını veren insanları aralarına katılıyordu. İste bu ağacın olduğu yolda kaza olduğu ve kanlı pelit ağacına çarparak çoğu kişinin hayatını kaybettiği için kanlı pelit ağacı denilmektedir. Kanlı pelit ağacı somuncu baba türbesini girişindedir.

Ağacı Kesmeye Kalkanların Hepsi Ölmüştür

Kanlı pelit ağacı ile ilgili söylencelerden bir diğeri ise bu ağacı kesmeye gelenlerin hepsini öldüğünü ya mutlaka bir felaketle karşılaşacağı inanışları geziniyor. Günümüzde bu ağacı Aksaray’ın en önemli ve tarihi heybet sembolü niteliğinde…Aksaray’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak noktalarından bir tanesidir. Hatta birçok kişi ağaç başında kanlı pelit efsanesini anlatarak para kazandıklarını söyleniyor.  Tabi kanlı pelit ağacı ile ilgili söylenen hikayelerden hangisini gerçek olduğunu bilen yoktur. Ancak ağacın Moğol baskını gördüğü ağacın üzerindeki tabelada yer alıyor.

 

İlginizi çekebilir; Kırkkızlar Efsanesi Nedir

Kanlı Pelit Efsanesi Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin