Sağlık

Kıl Dönmesi Pilonidal Sinüs Nedir

Kıl Dönmesi Pilonidal Sinüs Nedir

Kıl Dönmesi Pilonidal Sinüs Nedir?

Kıl Dönmesi Pilonidal Sinüs Nedir; Pilonidal sinüs yani halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen bu hastalık kadınlarda görülüyor olsa da erkeklerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Kuyruk sokumunda sıklıkla görülen bu durum kılların deri altında birleşip, öbek haline gelmesi, şişmesi ile oluşur. Bazı durumlarda kronik enfeksiyona yol açabilir. yaşam kalitesini düşüren kıl dönmesi sadece kuyruk sokumunda değil bacak, koltuk altı, göbek deliğinin etrafı veya yüz bölgesinde de oluşabilir.

Ciltte kıl çıkması gereken bölgede çıkmaması durumunda batık kıl yani kıl dönmesi oluşmaktadır. Kıl dümdüz derinin üzerine çıkmak yerine deri altında birikir, öbek haline gelir ve şişer. Günlük yaşantıyı oldukça olumsuz etkileyen bu durum aynı zamanda saçlardan veya vücuttan dökülen kılların kuyruk sokumu bölgesinde birikmesi ile de bu sorun ortaya çıkabilir. Genç yaşta daha sık ortaya çıkan kıl dönmesi sorunu aynı zamanda sürekli oturmak zorunda kalan uzun yol şoförlerinde, masa başı çalışanlarda da sıklıkla meydana gelmektedir.

Kıl Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Kıl dönmesi oluşumunun belli başlı bir nedeni olmasa da bazı durumlar tetikleyici rol oynamaktadır. Sık sık dar kıyafetler giyme, uzun süre hareketsiz oturma, çeşitli nedenlerden dolayı sürtünme, uzun süre bisiklet sürme gibi durumların ardından oluşabilir. Kılların biriktiği bölgede eğer tedavi edilmezse enfeksiyon riski yüksektir. Aynı zamanda kıl kökleri nefes almadığı için bölgede kır birikir.

Kıl dönmesi normalin üstünde kıllı yapıya sahip olanlarda, kıl kökleri kalın yapıda olanlarda, gençlik döneminde oluşan hormon bozukluğu durumunda oluşma riski daha fazladır. Bunların yanı sıra hayvan bakıcısı, berber ve hızla kilo alıp veren kişilerde görülme sıklığı daha yüksek bir rahatsızlıktır.

Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesinin bilinen birkaç belirtisi bulunur. Kıl dönmesi belirtileri aşağıdaki gibidir;

• Kuyruk sokumunda veya kıl dönmesi her nerede oluşmuş ise nohut büyüklüğünde bir şişlik oluşması

• Şişliğin olduğu kısımda iltihap görülmesi

• Şişliğin olduğu bölgede oluşan şiddetli ağrı

• Apse oluşmasını ardından iç çamaşırına bulaşan sarı lekeler

Bu belirtiler sizde bulunuyorsa vakit kaybetmeden bir hekime muayene olmalısınız. Tedavi edilmeyen kıl dönmesi sorunu başka sorunlara davetiye çıkarmaktadır.

Kıl Dönmesi (Pilonidal sinüs) Teşhis ve Tedavisi

Kıl dönmesi teşhisi daha çok elle muayene ile yapılır. Ardından doktor genellikle kan testi ister. Şişlik, ağrı ve apse şiddetli değilse antibiyotik ilaçlar ve kremler yazılır. Şiddetli ağrı, apse gibi durumlarda kıl dönmesi ameliyatı yapılarak, deri altı cerrahi olarak temizlenir.

Bu hastalığı atlatan veya tedavi olanlar günlük hijyenine dikkat etmeli, sık sık iç çamaşırını değiştirmeli, her gün duş alarak uzun süre aynı pozisyonda oturmamalıdır.

 

İlginizi çekebilir; Sinüzit Nedir Sinüzit Belirtileri ve Tedavi yöntemleri

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

20 saat ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

21 saat ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

22 saat ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

5 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

7 gün ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago