Kira Bedelinden Hangi Masraflar Düşülebilir
“Kira bedelinden hangi masraflar düşülebilir?” sorusu her kiracının ve mülk sahibinin cevabını merak ettiği bir sorudur. Aslında bunun cevabı oldukça basittir. Evin ve ya apartmanın demirbaşlarına harcana her kuruş kiradan düşülebilir.
- Taşındıktan sonra apartman yönetimince alınan kararlara uygun olarak yapılan dış cephe mantolama, boya badana ve çatı aktarımı gibi onarımları kiradan düşebilirsiniz. Bu harcamalara ait ödeme yapıldıktan sonra alınan makbuzu mülk sahibine verdiğinizde kiradan düşme hakkına sahip olursunuz.
- Oturulan ev eşyalı ise eşyalarda oluşan sorunlar için mülk sahibi ile görüşmeniz gereklidir. Bu eşyaların tamiri ve yenilenmesinin sorumluluğu tamamen ona aittir. Ama bu eşyalar devamlı kullandığınız ocak, kombi ve buzdolabı ise bunların tamirini kiracı kendisi yaptırabilir ve fatura ibrazı ile kiradan düşebilir.
- Evin elektrik, su ve ya gaz tesisatında bir arız olursa ilk olarak ev sahibi ile görüşülür. Ev sahibi dilerse kendi ustasını gönderir. Ya da sizin tamir etmenizi ister ve kiradan düşebilirsiniz.
Ev Sahibi ve Kiracı Hakları Nelerdir
Borçlar kanununa göre ev sahibi hakları ve yükümlülükleri şöyle sıralanabilir:
- Ev sahibi evi kiracının kullanımına bırakmadan önce kullanılabilecek durumda olmasına özen göstermelidir. Kiralama süresince de durumunu korumasından sorumludur. Ev sahibi kira sözleşmesinde bu konu ile ilgili kiracı zararına bir düzenleme yapma hakkına sahip değildir.
- Evin zorunlu sigorta ve vergi ile ilgili ödeme kalemleri de ev sahibine aittir.
- Eğer ev sahibi evini kusursuz olarak teslim ettiğini ispatlayamazsa evde meydana gelen her türlü tamiratı karşılamak zorundadır.
- Kendisinden ve ya 3. Kişilerden meydana gelecek olan yan giderleri ev sahibi karşılar.
- Kiracı kirayı zamanında ödemezse ev sahibi ceza talebinde bulunamaz. Toplu ödeme isteyemez.
Borçlar kanunu sadece ev sahiplerini değil kiracıları da bağlayıcı hükümlerde bulunur.
- Kiracı kiraladığı mülkün kirasını zamanında ve tam olarak düzenli şekilde ödemek durumundadır.
- Kiracı ev sahibinden izin almak şartıyla oturduğu evde değişiklikler yapabilir.
- Kiracı eğer varsa yan giderler ve kira borçlarını kiralama süresinin sonuna kadar ödemek zorundadır.
- Kiracı ödemesi gereken kira ve yan bedelleri ödememesi durumunda kira sözleşmesi fesih edilebilir.
- Isınma, aydınlanma ve su giderlerini ödemekle yükümlü olan kiracı ödemediği takdirde bu hizmetleri alamaz.
Bu haklar her iki taraf için bağlayıcı unsurlar olup kira bedelinden hangi masraflar düşülebilir, ayrıca belirtilmiştir. ilginizi çekebilir; Ev Kiralayacakların Dikkat Etmesi Gereken 7 Altın Kural!..
Yorumlar kapalı.