Kira fiyatlarında düşüş sürüyor

Kira fiyatlarında düşüş sürüyor gebze
Kira fiyatlarında düşüş sürüyor pendik

Kira fiyatlarında düşüş sürüyor

Kira fiyatlarında düşüş sürüyor… Konut Piyasasında Son 6 Ay: Reel Fiyatlar Geriliyor. Türkiye genelindeki konut piyasasında son altı ay içinde reel kira fiyatlarındaki düşüş gözlemlenmeye devam ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile Sahibinden.com’un işbirliğiyle yapılan “sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü” araştırmasının ocak sonuçlarına göre, fiyat düşüşüne bağlı olarak reel fiyatların yıllık artış oranı ülke genelinde yüzde 0,2’ye, Ankara’da ise yüzde 12,9’a geriledi.

Büyükşehirlerde Satılık Konut Talebinde Azalma

Satılık konut ilan sayısı, hem ülke genelinde hem de büyükşehirlerde azalma gösterdi. Aralık ayında önceki aya göre ülke genelinde satılık konut arzı yüzde 4,8, İstanbul’da yüzde 4,5, Ankara’da yüzde 2,5, İzmir’de ise yüzde 6,9 düştü.

Konut Talebi: Dikkat Çekici Artış

Şubattaki depremlerin ardından sert bir düşüş yaşayan konut talebi, temmuzda artış göstermiş ve ardından kasıma kadar düşüş yaşamıştı. Ancak, konut talebi aralıkta kasım ayına göre yüzde 5,5 artarak 93,6’ya yükseldi.

Reel Kira Fiyatlarında Yavaşlama

Türkiye genelinde, İstanbul ve İzmir’de cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması, enflasyondan arındırılmış reel kira fiyatlarının bu bölgelerde yükselmesine neden oldu. Ülke genelinde Sahibinden platformu üzerinden ilan edilen kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı 132,7 lira olarak kaydedildi.

Enflasyondan Arındırılmış Reel Kira Artışında Azalma

Rapora göre, Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel kirada yıllık artışlar uzun bir süredir azalmakta. Yıllık reel kira artışı aralıkta kasıma göre 4,8 puan azalarak yüzde 13,5’e geriledi.

Kiralık Konut İlanlarındaki Azalma

Tuzla Kiralık konut ilan sayısı aralıkta ülke genelinde yüzde 5,1, İstanbul’da yüzde 3,4, Ankara’da yüzde 5,9, İzmir’de ise yüzde 5,5 azaldı.

Kira fiyatlarında düşüş sürüyor

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin