Kış Çayı Nasıl Yapılır
Kış Çayı Nasıl Yapılır ;Kasım ayına girmiş olmamızla birlikte artık soğuk kış havalarına iyice yaklaşmış bulunuyoruz. Bu yüzden insanlar tarafından Google’da en çok aratılan şeyler Kış Çayı Nasıl Yapılır? Kış Çayının Faydaları Nelerdir? Kış Çayı Tarifi, Kış Çayının İçine Neler Konur? Kış Çayına Hangi Bitkileri Koymalıyız? gibi başlıklar. Peki birçok bitkinin içinde bulunduğu kış çayını nasıl yapmalıyız ve içine hangi bitkileri koymalıyız?
Bildiğimiz gibi kış çayı içerisinde birçok farklı bitkiyi barındırır. Yani ayrı ayrı demleyip çay olarak içtiğimiz bitkiler kışa doğru bir demlikte demlenir ve bir bardakta toplanır. Bitkilerin harmanlanarak demlenmesi zamansal olarak kışın yapılmasından dolayı da Kış Çayı ismini alır. Öyle ki kış çayının bir diğer önemli özelliği de kış aylarında insan sağlığına faydalı bitkileri bir araya toplamasıdır. Bu yüzden bazı insanlar kış çayını bir çay olarak tüketmenin yanında şifa kaynağı olarak bir ağrı kesici, antibiyotik niteliğinde de tüketir.
Kış Çayı Nasıl Yapılır? Kış çayı Faydaları
O halde tarife geçmeden kış çayının az önce değindiğimiz insan sağlığına olan faydalarına göz atalım. Genellikle geçiş mevsimi olan aylarda yaşanan sağlık problemlerine iyi gelmesinin yanında kış çayı içine kattığınız bitkilere göre de fayda sağlar. Ancak genel olarak çoğu çayın gösterdiği etkileri gösterir. Kış çayının güzel bir yanı da kendi isteğinize göre de ayarlayabilmenizdir.
Mesela ıhlamur sevenlerin içine bal, süt sevenlerinde karabiber katması gibi sizin de sevdiğiniz bitkileri kullanarak kendinize karışım halinde bir çay yapmanız. Yalnız bu çay bir karışım olduğu için daha çok besin ve enerji deposu şeklindedir. Şu ana kadar genel olarak bahsettiğimiz kış çayının faydalarını şu şekilde sıralayalım:
- Kış çayı bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve vücudunuzu kış aylarında karşılaşabileceğiniz hastalıklara karşı güçlendirir.
- Yaz aylarına göre kış aylarında daha fazla karşılaştığımız grip, soğuk algınlığı gibi vücut direncinin düşmesi ile birlikte yakanılan hastalıkların önüne geçer.
- Hafızanıza iyi gelir, güçlendirir.
- Öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir, boğazı yumuşatır ve kullandığınız bitkiye göre balgam söktürücü görevi görür. (İçine örneğin sumak, bal veya zencefil koyduğunuz takdirde.)
- Burun tıkanıklığına iyi gelir.
- Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelir.
- Enerji vericidir.
- Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir.( Örneğin çay içerisinde papatya kullanırsanız.)
- İçerisindekilerin yanında buharı açısından da nefes darlığına iyi gelir.
- Doğal bir ağrı kesici, antibiyotik niteliğindedir.
KIŞ ÇAYI TARİFİ
Daha öncede dediğimiz gibi kış çayınızı sevdiğiniz bitkileri hatta kuru meyveleri, baharatları bunun yanında bal, pekmez ve reçeli kullanarak kendinizde yapabilirsiniz. Biz yine de sizin için sevebileceğiniz bir kış çayı tarifi hazırladık.
- Ihlamur(Yaprağı ya da çiçeği, isteğe göre her ikisi)
- Hibiskus
- Limon Kabuğu
- Portakal Kabuğu
- Kuşburnu
- Hatmi Çiçeği
- Papatya
- Adaçayı
- Okaliptüs Yaprağı
- Elma Kurusu
- Nar kabuğu( İsteğe göre taneleri)
- Mersin Yaprağı
kullanarak çayınızı hazırlayabilir. İstediğiniz bitki, meyveleri de katabilirsiniz. Sizler için geniş çaplı fayda sağlaması adına çok çeşitli bir tarif verdik.
Karışık bitki çayı nasıl DEMLENİR
Peki bu çayı demleyerek mi kaynatarak mı yapmalısınız? Kış çayı da bütün bitki çaylarının yapıldığı gibi demlenerek yapılmalıdır. Bunun için verilen malzemelerden yapısına (öğütülmüş, adet vs.) göre 1 tatlı kaşığı veya 3-4 adet alarak küçük bir kapta karıştırın. Ardından bu karışımdan da 1 tatlı kaşığı alarak 1 su bardağı kaynamış suya atın ve demlemeye bırakın. 5-10 dakika sonra süzerek için. Afiyet olsun. Şifa versin.
Not: Verilen tarif miktarı 1 demlemelik çay değildir. Dilerseniz karışımı 1 demlemelik olarak ayarlayıp tadına baktıktan sonra yeniden yapabilirsiniz. Her bardak için karışımdan 1 tatlı kaşığı konur. Ayrıca çayınızın içine arzuya göre bal, pekmez, limonda ekleyebilirsiniz.
Kış Çayı Demlerken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
Bitkileri kaynayan suya doğrudan atmayın. Bitkiler kaynar suyun içine su 1 dakika kadar bekletildikten sonra atılmalıdır.
Yorumlar kapalı.