Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Kestane

Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Kestane
Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Kestane

Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Kestane

Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Kestane mevsimi ne zaman? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlere kışın yapabilecek soba başındaki en güzel eğlencesi ve lezzeti olan kestaneden bahsedeceğim. Şimdi biliyorum herkes ay olsa da yesek diye iç geçirdi. Artık birçok evde soba yok, ama bu kestane pişirmemize engel değil. Kestane nedir? Kestane nerede yetişiyor. Kestane ile neler yapabiliriz. Bursa’nın çok meşhur kestane şekerini evde nasıl yapabiliriz ve kestaneyi iç kabuğuna yapışmadan nasıl lezzetli pişirebiliriz. Sizlere bunlardan bahsedeceğim. Buyurun başlayalım.

Kestane mevsimi ne zaman?

Kestane şekeri ile meşhur olan Bursa, kestanenin ana vatanın olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama yanılıyorsunuz. Bursa’da Uludağ da yetişiyor ama asıl yetiştiriciliğini yapan il Aydın ilidir. Kestane %70 gibi bir oranda Aydın ilinde yetiştirilmektedir. Kestane yetiştiriciliği sadece Aydın ve Bursa illeri ile sınırlı değil Marmara ve Ege bölgesinde başka illerde de yetiştiriciliği yapılıyor. Aynı zamanda Doğu Karadeniz de rakımı yüksek olmayan yerlerde de yetiştiriciliği yapılıyor. Nemli ve ılıman iklimde ormanda kendiliğinden yetişen bir meyvedir. Çok besleyici ve faydalıdır.

 Kestanenin Faydaları

Kestane B1, B2, ve C vitaminler bakımından oldukça zengindir. Enerji deposu olan kestanede farklı yağlar, kalsiyum, protein, fosfor, magnezyum gibi birçok mineral barındırır içerisinde. Omega –3 ve Omega -6 yağ asitleri kolesterol seviyesini olumlu yönde etkiler. Kestane lif ve karbonhidrat içerdiği için tokluk hissini arttırır ve bağırsak florasını düzenler. Kabızlığı önler, lif içeriği sayesinde bağırsaklarda emilimi kolaylaştırır. Kestane zengin amino asit içerdiği için vegan beslenen kişiler, yaşlılar ve sporcular rahatlıkla kestane tüketebilirler. Kestaneyi bütün veya un halinde kullanmak glüten intoleransı olan kişiler içinde iyi bir seçim olabilir.

Kestane İle Neler Yapılabilir

Kestane çok sağlıklı bir yiyecek olduğu için artık sadece soba üzerinde veya közde pişirilerek tüketilen bir ürün değil. Artık birçok yemekte de kullanılıyor. Örneğin kestaneli pirinç pilavı, kestaneli tavuk veya hindi sarma. Kestane aşı ve kestaneli bulgur gibi birçok yemek sayılabilir. Tatlılarda ise hemen hemen her türlü kullanılabiliyor. Pastalarda, tartlarda, keklerde ve hatta böreği bile yapılabiliyor.

Evde Kestane Nasıl Pişirilir

Artık birçoğumuzun evinde soba yok o yüzden fırında veya ocakta nasıl lezzetli kestane pişirebiliriz. Sizlere vereceğim püf noktaları ile sabanın ki kadar, lezzetli kestane yapıp yiyebilirsiniz. Aldığımız kestaneleri üst tombul olan kısmından derin çizikler atıyoruz. Sonra biraz su doldurduğumuz bir kaba kestaneleri koyuyoruz, vaktiniz var ise bir saat kadar bekletiyoruz ve sonra fırında yapacak isek fırın tepsisine alıyoruz. Biraz sulu bir şekilde tepsiye koyarsak daha güzel olur.

Kestanelerin kabukları açılıp kestane yumuşayana dek pişiriyoruz. Fırının ısısı 200- 250 derece olabilir. Burada yapmamız gereken fırınınızı önceden ısıtmanız daha iyi bir sonuç verir. Fırınım yok diyorsanız üzülmeyin sizin içinde kolay bir yol var. Yine aynı şekilde suda beklettiğimiz kestaneleri ısıttığımız tavaya koyuyoruz. İsterseniz ağzını kapakla kapatıp kestaneler kabuğu açıldıktan sonra kapağı açıp birazda kapaksız pişirirseniz dışı çıtır içi yumuşacık bir kestane pişirmiş olursunuz. Afiyet olsun.

Kestane Şekeri Nasıl Yapılır

Malzemeler

. Kestane 1 kg

. Toz şeker 2 su bardağı

. Su 4 su bardağı

. Yarım limon

Kestane Şekeri Yapılışı

Kestanelerin kabuklarını fazla derin olmadan çizelim hatta birkaç yerinden çizebiliriz sonra kestanelerin üzerini kapatacak kadar kaynar suyu koyalım ve 10-15 dakika haşlayalım. Burada kestaneleri çok pişirmeyeceğiz biraz yumuşadıktan sonra kabuklarını soyacağız. Haşladığımız kestaneleri soğuk suya alarak kabuklarını soyalım. Kabuklarını soyarken dikkat edelim, kestanelerin parçalanmamasına.

Diğer taraftan da 2 su bardağı toz şekeri ve 4 su bardağı suyunu koyarak şerbetimizi kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başlayan şerbetin içerisine haşlayıp soyduğumuz kestaneleri de atalım ve üç dört damla limonunu da koyduktan sonra kısık ateşte 1–1,5 saat kadar pişirelim. Kestane şekeri kıvam alıp kestaneler pişene dek ara, ara kontrol edelim çünkü bu kestanenin cinsine göre değişir. Eğer kontrol ettiğinizde şerbeti kıvam almış ve kestaneleri pişmiş ise ocağın altını kapalım. Ve başka bir kaba alıp soğutalım, soğuttuğumuz kestane şekerini buz dolabında en az 7–8 saat bekletelim ki kıvamı tam olsun. Afiyet olsun.

Sevgili okuyucularımız, bugün sizlere yine faydalı olduğunu düşündüğüm ve bir o kadarda lezzetli olan kestaneden bahsetmeye çalıştım. Sadece lezzetli ve faydalı olmasından ziyade birçoğumuzun eminim ki çocukluğunun da vazgeçilmez lezzetlerindendir. Ve sizleri yıllar yıllar öncesine, güzel olan anılarınıza götürebilmişimdir.

Sümeyye Nur Gündüz

Kış Mevsiminin Vazgeçilmezi Kestane

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin