Konya Karapınar’da Açılan Obrukların Sırrı Nedir

Konya Karapınarda Açılan Obrukların Sırrı Nedir
Konya Karapınarda Açılan Obrukların Sırrı Nedir

Konya Karapınar’da Açılan Obrukların Sırrı Nedir

Konya Karapınar’da Açılan Obrukların Sırrı Nedir; Gün geçtikçe doğal olayların sayısı ve türü hızla artıyor. Deprem sel ve benzeri felaketlerin yanı sıra ülkemizin bazı kesimlerinde kendiliğinden açılan obruklar insanları epey tedirgin etmiş durumdadır. Son dönemlerde haber kanalarında ya da gazetelerde sıklıkla görmeye alışık olduğunuz obrukların sırrı nedir… bu durum özellikle Konya Karapınar sakinleri için büyük endişe yaratıyor. Yaklaşık 360 tane obruk açıldığını gören herkes Karapınar’da açılan obrukları sırrı nedir gibi anahtar kelimeler ile araştırma yapıyorlar. Yaptığımız araştırmalara göre obrukların niçin açıldığını ve obruk açılmasına neden olabilecek unsurları tespit ettik. Ve bu konu ile ilgili detaylı bir yazı hazırladık. İşte Ülkemizde Karapınar ve başta olmak üzere çeşitli bölgelerde açılan obrukların nedenleri….

Obruklar Neden Açılır

Obrukların karstik çözünme sonucu oluştuğu tespit edilmiştir. Karst çukurlarını tavanları çöküşü ile obruk oluşur.  Derinleri ise birkaç metreden birkaç yüz metreye kadar inebiliyor. Obrukların bazılar silindir şeklinde açılırken bazıları dibi görür ve bir kısmında görünmeyen dip kısım mağaraya açılır ve çok derine iner.  Ayrıca açılan obrukların bir kısmının dibinde kükürtlü gaz, bazılarında karbondioksit bazılarında da su vardır. Karapınar’da açılan obrukları ise Hamam Obruğu, Küçük sekizli yaylası obruğu, büyük fidancı obruğu, kolca yaylası obruğu, Ak obruk dikmen obruğu, ak-ören obruğu, çifteler obruğu, putur obruğu yarım obruk olarak adlandırılır.

Peki Karapınar’ın Hangi Bölgelerinde Açılabiliyor

Konya’nın farklı bölgelerinde açılan obruklar yer altı sularının kontrolsüz bir şekilde kullanımı sonucunda meydana gelebiliyor. Aynı zamanda bölgenin jeolojik yapısına bağlı olarak da obruklar oluşuyor. Konya’nın Karapınar ilçesi Reşadiye mahallesinin ekmekçi mevkiinde 30 Ağustos tarihinde asfalt üzerinde açılan 15 metre derinliğinde ve 30 metre çapında oluşan obruk, Karapınar halkını derinden etkiledi. Yer altındaki kireç taşlarını zamanla erimesi ile boşluk oluşturarak zeminin çökmesiyle birlikte oluşan obruklar Karapınar ilçesinde büyük ilgi görüyor ve doğal olayı incelemek ve görmek isteyen Konya Karapınar ilçesine akın etti. Genellikle tarım arazilerinde açılan obruklar artık gün geçtikte yerleşim merkezlerinde de açılmaya başlamış durumdadır. Yer altı sularını kontrolsüz kullanımı sonucunda oluşan obruklar burada yaşayanlara büyük bir korku uyandırmaktadır. Daha önce de ilk acılan en eski obruğun ise Konya Karatay ilçesinde olduğu e yaklaşık bin yıllık bir tarihi olduğu tahmin ediliyor.

Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

Konya’da açılan obruklar hem yetkilileri hem de Konya halkını tedirgin ettiğinden dolayı bu durumu önlemek ya da nedenlerini bulmak için obruk uygulama ve araştırma merkezi kurulmuştur. Konya il afet ve acil durum müdürlüğü koordinatörlüğünde ve jeoloji mühendisleri odası ve KTÜN jeoloji mühendisliği desteği ile faaliyete geçen obruk uygulama ve araştırma merkezi Konya bölgesinde oluşan tüm obruklarda yapılacak araştırma ve testler ile insanların can ve mal güvenlikleri alınacağı amaçlanıyor.

Konya Karapınar’da Açılan Obrukların Sırrı Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin