Leblebinin Faydaları nelerdir?

Leblebinin Faydaları nelerdir
Leblebinin Faydaları nelerdir VİTAMİN

Leblebinin Faydaları nelerdir?

Leblebinin Faydaları nelerdir? Eşsiz kokusuyla büyüleyen, çay saatlerimizi süsleyen leblebinin faydalarına inanamayacaksınız. Leblebinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Tarihi çok eskilere dayanan leblebi mineral ve vitamin deposu olarak bilinmektedir. Leblebi A, C ve E vitaminleri açısından zengin, yüksek miktarda soyum, kalsiyum, bakır, demir, potasyum minerallerini içermektedir. Leblebinin faydalarını maddeler halinde sıralayacak olursak:

  • Yüksek miktarda içerdiği mineral ve vitaminleri sayesinde kemik sağlığına faydası oldukça yüksektir.
  • Mide rahatsızlıklarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Gastrit, reflü ve ülser gibi rahatsızlıkları mide öz suyunun emilmesine katkı sağlaması ile rahatlatmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
  • Diyet yapanların vazgeçilmez besinidir. Tokluk hissi vermesi ile tercih sebebi olmaktadır.
  • Diyabet riskini azaltmaktadır. Yapılan araştırmalarda vücuttaki insülin miktarını düşürdüğü belirlenmiştir.
  • Zengin mineral ve vitamin içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  • Cildin korunmasını sağlamaktadır.
  • Kanser oluşumunu engellemekte ve kanser hücrelerinin büyümesini baskılamaktadır.
  • Böbrek taşlarının oluşumunu engellemektedir.
  • Yüksek miktarda folik asit içermesi nedeniyle anne sütü için faydalıdır.
  • Serotonin açısından oldukça zengin bir besindir. Bu sayede uyku düzenini sağlamada yardımcı bir besindir. Uyumadan önce leblebi tüketimi uykunuzun kalitesini artırmaya yardımcı olacaktır.
  • Stres ve depresyonu azaltmaya yardımcı olmaktadır.

LEBLEBİ NASIL YAPILIR?

Kuruyemişçilerin önünden geçerken kokusuyla kendine çeken leblebinin yapımı uzun bir süreçtir. Tarladan hasat edilen nohut yaklaşık 40-50 gün gibi uzun ve meşakkatli bir süreç sonucu tezgâhlardaki yerini almaktadır. Tabi her nohuttan leblebi olmaz. Boyutu ve kabuğundan kolay ayrılması sebebiyle leblebi yapımında damla cinsi nohut tercih edilmektedir.

Uzun işleme süreci sonunda son kavrulma işlemine hazır hale gelen leblebi ortalama 120 derecelik ocaklarda kavrulup satışa hazır hale gelmektedir. Eski zamanlarda odun ateşiyle yanan ocaklarda el ile karıştırma işlemi yapılarak kavrulan leblebi, gelişen teknoloji ve talep yoğunluğu sebebiyle gazlı ve elektrikli ocaklarda kavrulmaya devam etmektedir. Ustaların hüneri, tekniği, yılların birikimi ve maharetiyle insanı cezbeden kokusu ve altın sarısı rengiyle lezzetli bir leblebi ortaya çıkmaktadır. Usta olmak için ise işinin ehli bir ustanın yanında yıllar süren eğitimden geçmek gerekir.

LEBLEBİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Nohudun farklı şekillerde baharatlanması ve tatlandırılması ile farklı leblebi çeşitleri ortaya çıkmaktadır. Leblebinin yaklaşık 30 farklı çeşidi olduğu bilinmektedir. İşte leblebi çeşitlerinden bazıları:

  • Beyaz leblebi
  • Kırık leblebi
  • Şekerli leblebi
  • Acılı leblebi
  • Çikolatalı leblebi
  • Çıtır leblebi
  • Ballı susamlı leblebi
  • Tahinli leblebi
  • Tuzlu leblebi
  • Kaymaklı leblebi

LEBLEBİNİN ANAVATANI NERESİDİR?

Leblebi deyince akla gelen ilk şehrimiz Çorum’dur. Leblebinin ismi Çorum iliyle özdeşleşmiş olmasına rağmen son yıllarda Çorum’a rakip bir şehir daha çıkmıştır. Denizli ilimiz de son zamanlarda leblebi konusunda Çorum’a rakip olmuştur.

LEBLEBİ KAÇ KALORİDİR?

Diyet menülerinin vazgeçilme besini olan leblebi kaç kaloridir? Bir avuç leblebi yaklaşık olarak 54 kaloridir.1 fincan leblebi 107 kalori, 1 kase leblebi 456 kaloridir.

Tuzla Gazetesi

Leblebinin Faydaları nelerdir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin