Meyan Kökü Nedir

Meyan Kökü faydaları Nedir
Meyan Kökü zararları Nedir

Meyan Kökü Nedir?

Meyan Kökü (licorice) Nedir; Yüzyıllardır kullanılan meyan kökü, alternatif tıbbın en çok kullanılan bitkilerinden biridir. Ağaç sapına benzer bir görüntüye sahip olan meyan kökü, görünüşünün aksine tatlı bir tada sahiptir. Yurtdışında daha çok ilaç sektöründe kullanılan bu bitki cilt hastalıklarından solunum yolu rahatsızlıklarına kadar pek çok soruna çözüm getirmektedir. Her yörede kullanılan meyan kökü ülkemizde daha çok şerbet olarak tüketilmektedir.

Meyan kökü bitkisi akarsu kenarlarında yetişir. Yaz aylarında toplanarak kurutulur ve tüm sene boyunca güvenle tüketilir. İçinde pek çok bileşeni barındıran bu bitkinin yetiştiği bölgenin toprağına göre tadı değişebilir. Toprağın özelliğine göre tatlı veya acı bir tada sahip olabilir. Anavatanı Çin ve Rusya olan meyan kökü Osmanlı mutfağında da sıklıkla kullanılan bin derde deva olarak bilinen bir bitkidir. Meyan kökü bitkisi kaynatılırsa içine saldığı maddeler bal kıvamında bir kıvama sahip olur. Bu madde genellikle pasta yapımında kullanılır.

Meyan Kökünün Faydaları

Meyan kökünün bin bir derde deva olduğu yüzyıllardır bilinen bir gerçektir. Meyan kökünün faydaları arasından bazıları ise şunlardır;

• Eklem ve kemik ağrılarının hafiflemesinde etkilidir.

• Yüksek ateş durumunda hasara uğrayan hücreleri yenileme, iyileştirme etkisine sahiptir.

• İçinde barındırdığı maddeler sayesinde vücuttaki iltihabı kısa sürede temizler.

• Kış aylarında sık sık meydana gelen kuru öksürük, nezle, grip, balgam gibi sorunlara karşı kullanıldığında rahatlama sağlar ve iyileşmeyi hızlandırır.

• Cilt hastalarında oldukça etkilidir. Sivilce ve akne gibi cilt problemlerinde sıklıkla kullanılır. Aynı zamanda sedef hastalığına iyi geldiği de bilinmektedir.

• Ağız ve diş sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Diş eti hastaları için meyan kökünü kaynatıp suyu ile gargara yapılırsa iyileşme sağlar.

• Mide asidini düzenlemede ve bağırsaklarda oluşan parazitlerin yok olmasında etkilidir.

• Kabızlık için şifa olan meyan kökü aynı zamanda kramp sorununa da iyi gelir.

• Antioksidan özelliğe sahip olan meyan kökü bitkisi doğru şekilde kullanıldığında karaciğer de ve vücutta biriken toksinlerin atılmasında etkilidir.

Meyan Kökü Çayı Yapılışı

Meyan kökünün çayı, şerbeti yüzyıllardır alternatif tıbbın en çok kullandığı ürünlerden biridir. Meyan kökü çayı yapılışı ise oldukça basittir. 4 bardak suyun içerisine 4 tatlı kaşığı kadar meyan kökü bitkisi ekleyerek 10 dakika kadar kaynatıp, demleyiniz. Günde bir bardak tüketebilir, duruma göre ılıdıktan sonra cildiniz için uygulayabilirsiniz. Her bitkinin azı şifa çoğu zarardır. Bu yüzden gereğinden fazla tüketmeyiniz.

 

Dikkatinizi çekebilir; Gül suyunun cilde faydaları

Meyan Kökü Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin