MR ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir?

MR ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir
MR ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir

MR ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir?

MR ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir? Günümüzde insanlar sağlık sorunlarından dolayı MR cihazlarına giriyor veya tomografi çektiriyor. Peki ikisi arasındaki fark nedir, hiç düşündünüz mü? Öncelikle bu iki cihazın arasındaki farkı anlatmadan önce, ayrı ayrı nasıl çalışıyorlar bir göz atalım.

MR (Manyetik Rezonans) Nedir?

Büyük mıknatıslar sayesinde güçlü bir manyetik alan oluşturulan bu cihazın içine hasta alınır ve radyo dalgaları aracılığıyla kişinin vücudu incelenir. Fazladan bir hazırlık süreci bulunmaz ve hastanın aç ya da tok olmasının bir önemi de yoktur. Bunun yanı sıra cihaz çok güçlü bir manyetik kuvvet uyguladığı için hastanın yanında metal eşya olmamalıdır. Ayrıca hastanın cihazın içindeyken kıpırdamaması istenir. Kıpırdadığı taktirde görüntü bozulur ve verimli bir sonuç alınamaz. Bu işlem 30-40 dakika arasında sürmektedir. Eğer kişi klostrofobi hastalığına sahipse ya da çocuk ise doktor onaylı bu işlem yapılabilir. MR sayesinde beyin tümörüAlzheimer ve felç gibi sinir sistemine etki eden hastalıklar tespit edilir. Ayrıca damarlar ve göz yapısı da bu cihazla incelenebilmektedir.

CT (Bilgisayarlı Tomografi) Nedir?

MR cihazı gibi yine hastanın yatabileceği bir bölüm mevcuttur. Bu cihaz sayesinde farklı açılardan röntgen çekilir ve birleştirilir. Elde edilen görüntüye tomografi denir ve 3 boyutlu bir sonuç elde edilir. Bu 3 boyutlu görüntü sayesinde kemik yapısındaki bozukluklar, iç organdaki yaralanmalar tespit edilebilir. Ayrıca ameliyat ve biyopsiler de bu şekilde planlanır. Bunların yanı sıra kanser evrelerinin belirlenmesi için, börek taşlarının saptanması için ve sayısız birçok hastalık saptamada tomografi kullanılır.

Tomografi işlemlerinin öncesinde hasta kişi birkaç saat yemeden ve içmeden uzak durmalıdır. Daha sonra kıyafetlerini çıkarır ve hastane önlüğünü giyer. Hasta kişi doktorun karar verdiği şekilde yatar. Bu sırtüstü veya yüzüstü olabilir. Yine MR cihazında olduğu gibi hastadan hareket etmemesi istenir. Hatta bazı durumlarda nefesini bile tutması gerekir. Tomografi sırasında hasta tek başına kalmaktadır ancak bir pencere sayesinde doktor onu görebilir ve onunla iletişim kurabilir. Ayrıca dokuların daha net görüntülenmesini sağlamak amacıyla hastaya ağızdan veya damar yolu açılarak ilaç verilebilir. Bu ilaç sonradan yan etki gösterebilir. Tomografi cihazı, yüksek radyasyona sebep olduğu için MR cihazından daha risklidir.

MR ve Tomografi Arasındaki Farklar Nedir?

  • Tomografide X ışınları kullanılırken, MR’da manyetik alan söz konusudur,
  • Tomografi belli bir bölgenin 3 boyutlu görüntülenmesini sağlarken, MR ile beyin ve omurilik sorunlarına, spor sonucu oluşan yaralanmalara ve kas ve iskeletin incelenmesinde kullanılır,
  • Tomografi 5-10 dakika sürerken, MR cihazında bu işlem 30-40 dakikayı bulabilmektedir,
  • Acil servislerde ve durumlarda daha hızlı sonuç vermesinden dolayı tomografi tercih edilir,
  • MR cihazı, tomografi cihazından genel olarak daha pahalı bir cihazdır.

MR ve Tomografi Arasındaki Fark Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin