Öğretmen öğrenci ve Veli ilişkileri nasıl Olmalı
Öğretmen öğrenci ve Veli ilişkileri nasıl Olmalı? Bugün sizlerle daha önce başka bir makalemde değinmiş olduğum bir konuyu farklı bir şekilde tekrardan değinmek istiyorum. Daha önce sizlerle formasyon eğitiminde öğrencilerde tespit etmiş olduğum bazı durumları paylamıştım. Bugün ise siz sevgili okuyucularım öğrenci öğretmen ve veli ilişkilerini incelemek istiyorum.
Biliyorsunuz ki öğretmen öğrenci ilişkilerinde popüler kültürün etkisiyle de bir disiplinsizlik olmuş durumda. Bunların neden kaynaklandığını aslında geçenlerde yazmış olduğum makalemde belirtmiş ama bugün hem öğretmen hem öğrenci hem de veli ilişkilerini birlikte inceleyeceğiz. Sevgili okuyucularımız son zamanlarda o kadar bencil insanlar olduk ki sürekli ben dilini kullanıyoruz ve bu ben dilini okullarda bir veli olarak da öğretmenlere karşı da yapıyoruz.
Sürekli kendi çocuğumuzun ön planda olmasını, sınıfta en iyi öğrenci olmasını, öğretmenin özel bir ilgi ile ilgilenmesini ve bunun gibi birçok örneği çok fazla istiyoruz. Bu davranışlarımız ilerleyen zamanlarda çocuklarımıza yansıyor ve aslında örnek bir ebeveyn olamıyoruz.
Ögretmen Ögrenci veli üçgeni
Bu bencil davranışımızı sergilerken asla o öğretmenin de bir insan olduğunu, bir ailesi olduğunu, sosyal hayatı olduğunu hep unutuyoruz önemli olan sadece bize ait olan konu. Sevgili velilerimiz bir öğretmen adayı olarak sizler için şunun garanti olacak şekilde söyleyebilirim ki bir öğretmen her öğrencisinin ayrı ayrı başaralı olmasını ve hepsiyle ayrı ayrı ilgilenmeyi tabi ki de ister. Ayrıca bir öğrencinin başarısı bir öğretmenin başarısını yansıtmaktadır. Bu yüzden hiçbir öğretmen öğrencisinin asla başarısız olmasını istemez. Verimli Ders Çalışma Tavsiyeleri nelerdir?
Ama şu da bir gerçektir ki girmiş oldukları bir ders saati boyunca her öğrenciye yetişebilmesi mümkün olamamaktadır. Sonuçta öğretmen işleyen bir makine değil düşünen duyguları olan ve okulundan ve öğrencilerinden hariç bir hayatı olan bir varlıktır. Bir öğretmen sadece ders anlatmaz aynı anda birçok işi yapmak zorundadır. Sınıf yönetimini sağlaması gerekmektedir, etkili ve anlaşılır bir şekilde dersini öğrencilerine aktarabilmeleridir, öğrencilerinin konuyu anlayıp anlamadığını sorular sorarak ölçüp anlaması gerekmektedir, 40 dakikalık bir ders saatini dönem planına göre işlemesi gerekmektedir yani bu liste uzayıp gidebilir.
Öğretmen öğrenci ve Veli ilişkileri nasıl Olmalıdır
Durum bu şekilde olunca ve okullarda 25-30 kişilik sınıflar olunca 40 dakikalık bir ders için öğretmenin her öğrencisi ayrı ayrı ilgilenip yetişmesi zor oluyor. Bu yüzden sevgili velilerimiz bu konuda öğretmenlerimize karşı daha duyarlı olmakta fayda var.
Bazı veliler çocuklarının yapmış olduğu yanlışı asla kabul etmiyor
Diğer öğretmen öğrenci veli ilişkilerinde gözlemiş olduğum husus ise şu şekildedir; son zamanlarda bazı veliler çocuklarının yapmış olduğu yanlışı asla kabul etmiyor ve benim çocuğum böyle bir şey yapmaz şeklinde cümleleri çok fazla duyar olduk. Sadece bu cümleleri duysak iyi artık öğretmenleri sırf bu yüzden şikayet eden veliler bile çok fazla. Bu şekilde davranan veliler acaba okulda ki çocuklarını gelip gözlemleme şansı olsa acaba yine aynı iddialarda bulunup öğretmenleri şikayet edecekler mi?
Sevgili velilerimiz çocuklarınızın evde yanlış tutum ve davranışları yapmıyor olması okulda yapmayacağı anlamına gelmez. Sonuçta okulda sadece sizin çocuğunuz yok diğer çocuklardan görüp yapma olasılığı ya da direkt yapma olasılığı var ayrıca hiçbir öğretmen durduk yere öğrencisini problem çıkardığı için velisine ya da gerekli makamlara iletmez.
Eti senin kemiği benim
Önceden öğrenciler okullara yazdırıldığı zaman anne ve babalar şöyle derdi ‘eti senin kemiği benim’ öğretmen saygısızlık yapılacak biri asla değildi, eğitim öğretim veren çocuklarının gelecekleri için mücadele veren biriydi. Bu yüzdende anne babalar çocuklarını okullara yazdırdığında öğretmenlere emanet eder bir yanlışı olursa çocuklarının öğretmenlerinden özür diletilirdi. Ama şimdi günümüzde öğretmen bazı velilerin gözünde sürekli çalışması gereken bir makine.
Sevgili velilerimiz ve veli olacak ebeveynler lütfen çocuklarınızı okula yazdırdıktan sonra öğretmenlerimize karşı daha duyarlı ve anlayışlı olalım. Çünkü hepsi birer insan hepsinin duyguları, düşünceleri ve öğrencilerinden hariç hayatları, var bu yüzden bencilce davranışları bir kenara bırakıp çocuklarımıza da daha iyi örnek birer yetişkinler olalım. Öğretmenlerimizin her an kendi çocuklarımızla birebir ilgilenmesinin zor olduğunu ve bu konuda işleri daha çok zorlaştırmak yerine kolaylaştırmak için çözümler üretmenin yollarını bulunması gerektiğinin bilincinde olalım ki çocuklarımız için daha iyi bir eğitim ve öğretim ortamı sağlanabilsin. Peki siz sevgili okuyucularımız bu konu da düşünceleriniz nelerdir?
Yorumlar kapalı.