Bel Fıtığı Nedir

Bel Fıtığı Nedir tedavisi NEDİR
Bel Fıtığı Nedir

Bel Fıtığı Nedir

Bel Fıtığı Nedir? Bel fıtığı belirtileri nedir? Omurgaların arasında, amortisör görevi yapan diskler düşme, zorlama ve ağır bir şeylerin kaldırılması sonucu ortaya çıkan kaymalar ve yırtılmalar nedeniyle meydana gelen duruma bel fıtığı denir. Omurgaların arasında intervertebral disk denilen pedler yer alır. Omurgalar arasında bulunan bu pedlerin çekirdek adı verilen çok sert, lifli bir dış tabaka ile çevrilmiş yumuşak, jele benzeyen merkezi bulunur.

Bel fıtığı nedir? Denilince yırtılış ve kaymış disk olarak ismi olan bel fıtığı zayıflamış ve yırtılmış diskleri zorlama yaparak omurilik içerisinden çıkan sinirlerin üzerine basınç yaparak şiddetli ağrıların oluşumunu sağlar. Basınç alan sinirler bel bölgesinde olsa da ortaya çıkan ağrılar bacaklarda ve kalçalarda görülür.

İnsan vücudunda bulunan omurganın bel kısmında beş adet omur ve disk var. İnsan vücudunun bu bölgesi vücut ağırlığını taşıyan bölge olarak tanımlanır. İnsanlarda ortaya çıkan bel fıtığı omurgaların arasında bulunan disk eklemlerinin kenarlarında yırtık meydana gelmesi ve disk içinde bulunan omurilik kanalı içine girerek, bacaklara ve omuriliğe giden sinirlere baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir hastalık adıdır. Omurgalar omuriliği sarar ve omuriliğin zarar görmesini engeller.

Omurgalar arasında bulunan kıkırdak aşırı zorlamalar, düşmeler, ağır kaldırmalar gibi durumlarda zorlamalara maruz kalma sonucunda yerinden kayar ve yırtılır ve omurilik içerisinden çıkan sinirler sıkışır ve bel fıtığı ortaya çıkar. Hastaların Ameliyat ile tedavi sonucu ağrılar hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmaktadır.

Bel Fıtığı Nedir Nedenleri

İnsanlarda meydana gelen bel fıtığının oluşumu henüz bilinememektedir. Fakat ailede bulunan kalıtsal nedenler ve yapılan aktivitelere bağlı olarak ortaya çıktığı görüşü bulunmaktadır. Bel fıtığı genel olarak her yaşlarda meydana gelmektedir. Yaş ilerlemesinde bel fıtığı hastalığı daha fazla olmaktadır. Disklerin dış kısmında yer alan halkalarda zayıflamalar ve yırtılmalar meydana gelmesi ile fıtıklaşmalar oluşur. Disk zayıflamasına neden olan durumlar şunlardır;

  • Aşırı kilolu olma
  • Yaşlanma
  • Ağır bir şeyler kaldırma durumunda ortaya çıkan ani gerilim

Bel Fıtığı Belirtileri

Kişilerde ortaya çıkan bel fıtığı kendini özellikle bacaklarda, kalçalarda ve ayaklarda şiddetli ağrı ile belli eder. Bel fıtığının diğer belirtileri de şunlardır;

  • İktidarsızlık
  • Ayaklarda karıncalanma veya uyuşukluk
  • Bacaklarda uyuşukluk ve karıncalanmalar
  • Kaslarda ortaya çıkan zayıflık
  • Bel ağrıları
  • Bacaklarda meydana gelen ağrılar
  • İdrar tutamama durumları
  • Çok çabuk yorulmalar
  • Hareketlerde zorlanmalar
  • Denge kaybı
  • Yürümelerde ve oturuşlarda zorluklar

Bel Fıtığı Tanısı Yöntemi nedir

Hasta olan kişiye bel fıtığı teşhisi konulmadan önce doktor hastadan bazı bilgiler alır ve fiziki olarak muayenesini yapar. Nörolojik muayene yaparak hastanın kaslarının reflekslerini ve gücünü test eder. Fizik muayenesinden sonra doktor hastayı MR, Röntgen, CT ve BT taramasından geçirerek hastanın omurilik veya sinir basısı tespitini yapar. Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Tedavi Yöntemleri nedir

Tedavi bacaklarda ve ayaklarda meydana gelen aşırı ağrılar, kuvvet kaybı, idrarını tutamama gibi durumlar meydana gelmesi durumunda bel fıtığı tedavisi planlanır. Ameliyatı olan hastalar da ağrılar kesilmekte veya tamamen ortadan kalkmaktadır. Hastalık teşhisi konulan hasta doktor tarafından kısa süreli istirahat, ağrıya neden olan tahrişler için anti-inflamatuar ilaçları veya ağrı kesiciler vermekte, diğer yandan fizik tedavi, egzersizler ve epidural steroid enjeksiyonu uygulanır. Doktor tarafından fıtık olan hastaya önerilecek olan ilk tedavi ultrasonik ısıtma tedavi yöntemi, elektrik uyarısı, soğuk uygulama, sıcak uygulama ve elle yapılan masaj olur.

Bel Fıtığında Çekme, Germe Yöntemi: Bazı hastaların ağrılarının azalması için yapılan tedavi sistemidir. Fakat bu tedavi yöntemini doktor kontrolünde yapmak daha sağlıklı olur. Yoksa kötü sonuçlar meydana gelir.

Bel Fıtığı Korse Tedavisi: Doktorlar bazı durumlarda tedavi başlangıcında ağrıyı azalymak için bel fıtığı korsesi kullanmayı tavsiye eder. Fakat bel fıtığı korsesi fıtıklaşma olan disklerin iyileşmesine katkı sağlamaz.

Bel fıtığında İlaç Tedavisi: Ortaya çıkan ağrıları kontrol altına almak için ağrı kesiciler verilir. Fakat ağrılar bu ağrı kesiciler ile yok edilemiyorsa non-steroidal, anti-inflamatuar ilaçları verilmeye başlanır. Kas gevşetici ilaçlarda verilmekte fakat bu ilaçlar hastalarda kabızlık, bulantı, sersemlik bağımlılık ve dengesizlik yapmaktadır.

Bel Fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Hastaya yapılacak ameliyatı amacı fıtıklaşmış olan disklerin sinirlere yaptığı baskı sonucu oluşan tahrişlerin ağrımalara, kuvvet kaybına benzer şikâyetleri ortadan kaldırmaktır. Bel fıtığı ameliyatında çok kullanılan veya yaygın olanı diskektomi yöntemidir. Bu yöntem ile fıtıklaşma olan disklerin bir kısmı çıkarılır. Diski tam görebilmek için diskin arka kısmında bulunan lamina adı verilen kemik oluşumunun küçük kısmı çıkarılır.

Daha sonra fıtıklaşmış olan disk dokusu çıkarılır. Çıkarılma işleminden sonra ortaya çıkan tahriş kısa sürede iyileşme gösterir. Ameliyatlar spinal veya genel anestezi yapılarak ameliyata alınır. Hasta olan kişi ameliyat masasına yüzüstü gelecek şekilde yatırılır ve çömelme pozisyonu yaptırılır. Fıtıklaşma olan yere küçük bir kesim yapılır. Daha sonra omurga üzerinde bulunan kaslar kemikten ayrılır ve bir kenara çekilir. Bu esnada küçük bir kemik parçası da alınabilir. Fıtıklaşma olan disk ve diğer kopan parçalar sinire baskı yapamayacak şekilde çıkarılır.

Bel fıtığı nasıl tedavi edilir?

Bel fıtığı, bel bölgesindeki disklerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durumda, omuriliğin koruyucu tabakası olan disklerin dış tabakası yırtılmış veya zayıflamıştır ve bu da sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Bel fıtığı bel ağrısı, bacak ağrısı ve hatta bacaklarda uyuşma veya güçsüzlük gibi belirtilere neden olabilir.

Bel fıtığı belirtileri nedir? Bel fıtığının ciddiyeti ve semptomlarına bağlı olarak değişebilir. Hafif vakalarda, dinlenme, ağrı kesici ilaçlar ve fizik tedavi yeterli olabilirken, daha şiddetli vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

İlaçlar: Bel fıtığı tedavisinde kullanılan ilk yöntem, ağrı kesicilerdir. Ağrı kesicilerin yanı sıra, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) ve kas gevşetici ilaçlar da reçete edilebilir.

Fizik tedavi: Fizik tedavi, bel fıtığı tedavisinde önemli bir rol oynar. Fizik tedavi, kasları güçlendirmek ve esnekliği artırmak için egzersizler, masajlar ve diğer teknikler kullanarak hastanın bel ağrısını hafifletir. Fizik tedavi ayrıca, postür düzeltme, eğitim ve omurga hareketliliği için öneriler de sağlayabilir.

İntraspinal enjeksiyonlar: Steroid enjeksiyonları, ağrıyı hafifletmek için doğrudan sinir köklerine veya omurilik kanalına uygulanabilir.

Cerrahi müdahale: Bel fıtığının cerrahi müdahale gerektirdiği durumlarda, ameliyatla disk materyalinin çıkarılması veya sinir köklerinin serbest bırakılması işlemi yapılabilir. Bu prosedür, genellikle diğer tedavilerin işe yaramadığı veya semptomların çok ciddi olduğu durumlarda yapılır.

Bel fıtığı tedavisi için yapabileceğiniz şeylerden biri de, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmaktır. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, yeterli uyku ve sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan kaçınma, bel fıtığı riskini azaltabilir.

Bel fıtığı belirtileri nedir? Bu tür vakalara bağlı olarak farklılık gösterir. Tedavi yöntemleri, hastanın semptomlarına, rahatsızlığın ciddiyetine ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir.

Bel Fıtığı İyileşme Süreci

  • Hasta ameliyat yapıldıktan sonra 6 saat içerisinde hareket edebilir.
  • Ameliyatın yapılmasından sonra 1. Günden itibaren hasta eve gönderilir.
  • Hasta çalışıyorsa 3 gün veya 6 gün rapor verilir.
  • Ameliyatın 12. Haftasında spor yapabilir.
  • Ameliyatın 6. Haftasından sonra araba kullanabilir.

Tuzla Gazetesi.

Bel Fıtığı Nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin