Rusya Ukrayna Savaşının Etkileri nelerdir?

Rusya Ukrayna Savaşının Etkileri nelerdir EKONOMİ
Rusya Ukrayna Savaşının Etkileri nelerdir çevreye

Rusya Ukrayna Savaşının Etkileri nelerdir?

Rusya Ukrayna Savaşının ekonomiye çevreye dünyaya Etkileri nelerdir? Sevgili okuyucularımız son aylarda hepimizi etkileyen ve sıkça haberlerde duyduğumuz bir savaş ile sizlerleyim. Rusya- Ukrayna arasında yaşanan savaş şu anda bütün dünyayı etkileyen bir savaş olmuştur. Ekonomik anlamında, enerji anlamında, ithalat ihracat bütün dünya etkilenmiş durumdadır.

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya-Ukrayna Savaş’ı başlamış ve dünyanın ve dünya üzerindeki devletlerin dengelerini altüst etmiş durumdadır. Savaşın ne zaman sona ereceği bilinmemekle beraber nasıl bir seyir göstereceği de bilinmemektedir. Türkiye iki ülke arasında denge politikası izlemiş ve aralarında barış sağlamalarını çok fazla söylemiştir.

Denge politikası izleyen Türkiye iki ülke içinde taraflarla diyalog halinde olmuş ve barış sağlanması için bir takım aksiyonlar almıştır. Bunlardan biri Antalya’da gerçekleşmiş olan, Antalya Diplomatik Forumu’nda Rusya’nın ve Ukrayna’nın Dış İşleri Bakanları arasında barış vadeden bir temas gerçekleşmiş ve daha sonra ise İstanbul’da 29 Mart 2022 tarihinde Rusya Ukrayna müzakereleri heyetleri bir araya gelmiştir. Bu denli çabaya ve görüşmeye bugün görüyoruz ki iki ülke arasında hala bir barış sağlanamamıştır. Diliyoruz ki iki ülke arasındaki bu savaş kısa zaman içerisinde son bulur ve bir barış sağlayabilirler. ilginizi çekebilir; Rus Edebiyatı Klasiklerinden Dostoyevski incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Rusya Ukrayna Savaşının ekonomiye Etkileri nelerdir

Biz ülke olarak savaşın en çok etkilenenlerinin kadınlar ve çocuklar olduğunu Suriye’de çıkmış olan savaştan beri görüyoruz. Yurtlarını terk eden insanlar, bombalar altında kalan yaralanan ölen insanlar, ailesiz ve kimsesiz kalan çocuklar, göçler, yiyecek içecek sıkıntısı bu veriler uzar gider savaşın her türlüsü acı ve kötü olduğunu bilmekteyiz. Savaş belki de en en en son çare olmalıyken görüyoruz ki bazen ilk çare bile olabiliyor. Ama bu savaşlardan en çok etkilenen her zaman masum bir halk oluyor.

Bir anda her şey bitiyor yaşamış oldukları sosyal hayat, eğitim-öğretim, o ülkede bulunan doğal güzellikler ve yapay güzellikler, tarihi eserler bir savaş ile yok olup kaybolup gidiyor. Bu savaş esnasında, savaş içerisinde olan halk kadar olmasa bile diğer devletlerde etkileniyor. Öyle ki bu Rusya Ukrayna Savaşı’nda Avrupa ülkeleri enerji kaynakları, ısınma açısından çok büyük bir sıkıntıya girmiş durumdalar. Ayrıca savaştan dolayı göçler çok fazla yaşanmaktadır.

Rusya Ukrayna Savaşının çevreye Etkileri nelerdir

Bu göçlerden dolayı her ülke etkilenmektedir. Sonuçta savaştan dolayı göçler olmaktadır. Savaştan gelen insanların da gelirken ne türde hastalıklar taşıdıklarını ve ülkeye gelirken ne tür hastalıklar getirdikleri bilinmemektedir. Ayrıca göç eden insanların başka bir ülkeye gittikleri zaman adaptasyon sorunlarını düşünecek olursak her açıdan savaşın olumsuz etkilerini görmüş oluruz. Savaştan en çok bence o küçük, masum, her şeyden habersiz çocuklar etkilenmektedir.

Annesizlik, babasızlık, kimsesizlik yaşamak hiçbir çocuğun yaşamaması ve tecrübe etmemesi gerekir. Oyunlar oynayıp, gülüp neşe saçmaları gerekirken bir anda bu masum istekleri ellerinden alınmış gibi olmaktadır.

Hangi ülkeler arasında olursa olsun savaştan değil her zaman barıştan yana olmalıyız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de yıllar önce söylediği gibi ‘Yurtta barış cihanda barış.’. Rusya ve Ukrayna arasında çıkan bu savaş en kısa zamanda biter ve iki ülke arasında bir barış sağlanır. Belli ki iki ülke arasındaki sürüp giden kriz sadece kendilerini değil bütün dünya devletlerini etkilemektedir.

Rusya Ukrayna Savaşının Dünyaya Etkileri nelerdir

Siz sevgili okuyucularımızla gündemimizde olan Rusya-Ukrayna Savaşı’nda ki kısa süreçleri ve savaşın ne zaman başladığını ve ayrıca savaşın getirmiş olduğu aslında her savaşın getirmiş olduğu olumsuzlukları kısaca paylaşmak istedim.

Yaşadığımız dünya için savaşların her zaman olumsuz etkileri olmaktadır. Bu olumsuzluklardan etkilenen dünya daha sonra biz üzerinde yaşayan insanlar için olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden umalım ki Rusya-Ukrayna arasında kısa zamanda bir barış sağlansın ve olay daha fazla büyüyüp büyük bir kriz haline gelmesin. Sonuçta savaşan hangi ülke olursa olsun etkilenen bütün dünya ülkeleri olmaktadır.

Sümeyye Nur  Gündüz

Rusya Ukrayna Savaşının Etkileri nelerdir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin