Şeb-i Arus Haftası Kutlamaları

Şeb-i Arus Haftası Kutlamaları ne demek
Şeb-i Arus Haftası Kutlamaları

Şeb-i Arus Haftası Kutlamaları Şeb-i Arus ne demek? 7-17 Aralık 2023

Şeb-i Arus Haftası Kutlamaları Şeb-i Arus ne demek? Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle Hz.Mevlana haftası nedeniyle Hz. Mevlana ile ilgili bir şeyler paylaşmak istiyorum. Ben sizlere Hz.Mevlana’nın hayatını anlatmayacağım. Hayatıyla ilgili  zaten birçok yazı var. Ben sizlere Hz.Mevlana’nın Allah aşkından peygamber aşkından ve Şeb-i Arus yani (düğün gecesi) anlamını ve neden böyle bir şey söylemiş, bunlardan bahsetmeye çalışacağım.

Şunu da belirmekte fayda var. Bu yazacaklarım tamamen benim Hz. Mevlana ile ilgili görüşümdür. Hz. Mevlana’nın hayatını ve eserleri olan mesnevisini şerhini okuduğumda bende uyandırdığı duyguyu sizlerle paylaşacağım. Çünkü eğer Hz. Mevlana’nın felsefesi ile yaşasaydık İslam dinini daha iyi anlayabilirdik ve yaşardık. Zira Avrupa Hz. Mevlana’nın felsefesini daha iyi anlamış ve yaşamaya çalışıyor. Ve Hz. Mevlana’yı bizlerden daha çok tanıyor.

Hz. Mevlana Yaşadığı müddetçe sevgi ve Allaha olan aşkı ile yaşamış ve bunları anlatabilmek içinde birçok eser yazmış bu eserler Mesnevi tarzında eserlerdir. Bu eserlerde Allaha olan aşkını anlatıyor. Bu öyle bir aşk ki tamamen benliğini bırakıp Allah aşkı için yaşamış ve başka bir benlik kalmamıştır. Burada sadece Allah aşkı yok peygambere olan bağlılığı ve peygamberin ahlaki gibi yaşamaya çalışması da peygambere olan bağlığını ve aşkını gösteriyor.

Hz. Mevlana hayatı

Ben Hz. Mevlana’yı, eserleri olan Mesnevi’yi ve Mesnevisinin şerhlerini okumadan önce, sadece Konya’da türbesi olan bir evliya diye düşünüyordum. Ta ki Hz.Mevlana’yı gerçek anlamda tanıyana kadar. Neden mi? şöyle anlatayım;

Benim din anlayışım ve Allah la ilişkim sadece şeriatın şartlarını yerine getirmek, haramlar, günahlar ve sanki ibadetler sadece cennete gitmek için yapılması gerekiyormuş gibi düşünüyordum. Dini vecizelerimi yerine getiremediğim içinde Cehennemlik olduğumu, çok günahkar olduğumu ve bunun içinde hiçbir duamın kabul olmayacağını düşünüyor ve  hatta başıma gelen kötü olaylardan dolayı da cezalandırıldığımı zannederek kendimi çok kötü hissediyordum. Eminim ki birçoğunuz benim gibidir. Sonra bana göre bir mucize oldu.

Hz. Mevlana’nın mesnevi şerhlerini dinleme şansım oldu. Mesnevide Hz. Mevlana’nın Allaha olan aşkı beni çok etkiledi. Hz. Mevlana’nın söylediği veya benim anladığım, aslında Allah bütün kullarını koşulsuz sevdiğini ve koruyup kolladığını ve sadece iyiliği güzelliği emrettiğini ben ne yaparsam yapayım her zaman affedici olduğunu yeter ki Allah’ın varlığını her yerde en kötü anda bile veya güzel anlarımızda Allah’ın varlığını hissedebilmeyi öğretti. Sizce de çok güzel değil mi? Düşünün yaptığımız bir hatamızda yanımızdaki en yakın gördüğümüz kişi bizi yerden yere vururken bizleri koşulsuz seven bir yaratıcımız var.

Ve şunu söylüyordu Hz. Mevlana;

Aslında başımıza gelen kötü olaylarda da Allah bizi cezalandırmıyordu, sadece kendine yaklaştırmak için ortam hazırlıyordu neden mi? çünkü sadece zorda kaldığımız zaman dua edip Allah diyoruz. Her şey yolundayken kimse dua etme ihtiyacı duymuyor. Ama  bizler ne yaparsak yapalım Allah’ın her daim kullarının duasına icabet ettiğini anlıyorum.

Bu benim için dönüm noktası oldu diyebilirim. Şimdi yapacağım bir olumsuzlukta cehennemlik olacağım için değil Allah’ı üzmemek için uzak duruyorum çünkü o beni koşulsuz seviyor. Böyle bir sevgiliyi nasıl üzebilirsiniz ki.  bu açıdan bakıldığında artık ölüm korkusu da kalmıyor çünkü cennet ve cehennem için çaba sarfetmiyorsunuz. Sadece Allah’a kavuşma yani Mevlana’nın da söylediği gibi düğün gecesi Allah’a kavuşma yani sevgiliye kavuşmak sizce de çok güzel değil mi?

Evet kısacası Hz Mevlana Allaha olan aşkından dolayı ölümüyle Allaha kavuşacağı için vuslat gecesi yani kavuşma Şeb-i Arus( düğün gecesi ) olarak bahsediyor. Bu kapsamda Konya’da ve birçok ilimizde Şeb-i Arus etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Tuzla’da Hz. Mevlana’nın 750. Vuslat yıldönümü 7-17 Aralık 2023 uluslararası anma törenlerinin 87.si düzenleniyor. Sema program ve bir çok etkinlikler yapılıyor. Konya’da ki bu etkinlikler için turlar düzenleniyor. Hz. Mevlana’nın bu vuslat gecesi olarak kabul edilen Şeb-i Arus etkinlilerine katılmak isterseniz bu yapılan Konya turlarına katılabilirsiniz.

Son olarak da Hz. Mevlana’nın şu sözüyle bitirmek istiyorum:

“Gel, gel ne olursa ol yine gel. İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel. Bizim dergahımız ümitsizlik dergahı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.”

Sümeyye Nur Gündüz.

Şeb-i Arus Haftası Kutlamaları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin