Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır
Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır? Sigorta, belirli bir primin sigortalı tarafından ödenebilmesi karşılığında, öngörülmüş olan bir riskin gerçekleşmesine bağlı kaybın maddi olarak sigortacı tarafından karşılanmasını taahhüt eden sözleşmedir.
Sigorta, sigorta yapan kişinin bir prim karşılığında sigortalı kişinin para ile ölçülebilir bir duruma karşılık olarak zarara uğratan bir tehlikenin meydana gelmesi durumunda tazminat vermeyi, birkaç kimsenin hayat müddetleri sebebiyle veya yaşamlarında meydana gelen zararlar durumunda kalan kişilere bir para ödemeyi veya sair edalarda bulunmayı üzerine aldığı sözleşmedir.
Sigorta Primi Nedir?
Sigortalanan bir riske karşı sigortacının vermiş olduğu teminata, sigorta ettiren ve sigortalı tarafından para olarak ödenen ya da ödenecek olan tutara sigorta primi denmektedir.
Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?
Sigorta primi hesaplanırken dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bu durumlardan biri teşvik türüdür. Teşvikten yararlanma durumuna bağlı olarak sigorta prim indirimi uygulanmaktadır. Bu durumlardan kaynaklı sigorta prim ödenmesi değişiklik göstermektedir. Vadesi geçmiş sigorta prim borcunuz var ise herhangi bir sigorta prim indiriminden yararlanılamaz. Bu indirimler olmadan yapılan hesaplamalar ortalama olarak aylık kazanç seviyesinin %37.5’e tekabül etmektedir.
Sigorta prim borcunu aksatmadan düzenli bir şekilde ödeyen kişiler, son ödeme süresi geçmiş ise sistem otomatik olarak 5510/5 olan indirimden yararlanmaktadır. Bu gibi durumlarda sigorta prim borcunuz brüt kazancının toplam %32.5’ine denk gelmektedir.
Sosyal güvenlik Kurumu internet sayfasından TC kimlik numarası ile giriş yaparak gün sorgulama sekmesinden ne kadar prim ödendiği ve en son hangi ay nerede sigortalı olarak çalıştığınız dökümü alınmaktadır.
Sigorta Primleri Hesaplanırken Dikkate Alınan Kriterler
- Sigortalanan riskin kullanım şekli
- Sigortalanan riskin yaşı
- Sigortalanan riskin markası ve modeli
- Hasar geçmişi
- Poliçe teminatları
Prim Gün Sayısı Hesaplama Kriterleri Nelerdir?
Bir kişinin prim gün sayısı hesaplanması için, sigorta tescilinin olması gerekmektedir. Eğer sigorta tescili 4A olarak yapıldıysa kişileri çalıştıran iş yeri sahibinin o kurumda çalıştığını bildiren bir bildiri vermesi gerekmektedir. Sigorta tescili 4B ise kişi çalıştığı yeri belirtip kendisi adına sosyal güvenlik primi yaptırması gerekmektedir. ilginizi çekebilir; Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir?
Yorumlar kapalı.