Sokağa çıkma Yasakları ve çocuklar üzerindeki etkileri
Sokağa çıkma Yasakları ve çocuklar üzerindeki etkileri? 2020 Mart ayından bu yana kısa süreli ve uzun süreli pek çok sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı. Önümüzdeki günlerde yine 29 Nisan-17 Mayıs tarihlerini kapsayan 17 günlük süreçte tekrar uzun süreli sokağa çıkma yasağı uygulanacaktır. Sokağa çıkma yasakları ebeveynler için maddi ve manevi pek çok zorluğu da beraberinde getirirken çocuklar için ise hem manevi hem de sosyal pek çok etkiye neden olmaktadır. Sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı süreçte çocukların bu eve kapanmalardan olumsuz etkilenmemesi için birkaç noktaya dikkat etmekte fayda vardır.
Verilen tavsiyelere uyarak sokağa çıkma yasaklarından en az olumsuz etkiyle çıkabilirsiniz. Bu süreçte öncelikle sakin kalmak, kapanma mevzusunu çok kısa, net bir açıklayıcı şekilde çocuklara anlatmak gerekir. Anlatırken çok fazla hastalığın seyrine ve oluştuğu etkilere değinmeye özen gösterilmelidir. Hem sokağa çıkma yasağının nedenleri hem de uyulacak tüm kurallar çocuklara uygun bir dille anlatılırsa anlama ve kabullenmeleri daha kolay olacaktır. Sokağa çıkma yasaklarından çocukların olumsuz etkilenmemesi için yapılacak birkaç öneri ise şu şekildedir;
• Sokağa çıkma yasaklarında eve kapanılan bu dönemde çocukların en çok olumsuz etkilendikleri durum hiç şüphesiz ki teknolojik(bkz. Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?) aletlere çok fazla maruz kalmalarıdır. Sosyal hayatından uzak kalan, eve kapanan çocukları teknolojiye hapis etmemeliyiz. Gün içinde televizyon, tablet veya telefon kullanımını belli bir düzene ve saate ayarlamalı ve koyulan bu saat dilimine mutlaka sadık kalmalıyız. Gereğinden fazla teknolojik alet kullanımı çocukları zihinsel, fiziksel ve ruhsal pek çok yönden etkilemektedir. Teknolojik cihazların belirlediğiniz süre içinde kullandıklarında ise mutlaka hangi oyunu oynadığı veya hangi videoları izlediği takip edilmelidir. Yaşına uygun olmayan içerikler kesinlikle yasaklanmalıdır.
Sokağa çıkma Yasakları ve çocuklar üzerindeki etkileri nelerdir
• Sokağa çıkma kısıtlamasının var olduğu süreçlerde çocukların yaşına ve gelişimine uygun oyunlar, etkinlikler hazırlanmalı ve kaliteli zaman geçirmek için mutlaka her gün en az bir saati çocuklar ile birebir ilgilenerek geçirmemiz gereklidir. Burada seçeceğiniz oyunlar çocuğun ilgi alanına ve yaşına uygun olmalıdır.
• Bu süreçte anne babalarda bir hayli kaygı ve stres oluşmaktadır. Olabildiğince kaygı ve stresten uzak kalmaya çalışmalı ve bu durumu çocuğunuza yansıtmamalısınız. Sabır ve anlayış bu dönem için anahtar kelimeniz olmalıdır. Siz ne kadar sakin ve hoşgörülü olursanız çocuğunuzda bir o kadar sakin ve anlayışlı olacaktır.
• Çocuklar sosyalleştikleri ortamları, havaların ısınması ile birliğe gitmeye başladıkları parkları, arkadaşlarını özleyebilirler. Eve bu şartlarda kapanan çocuklar normalden daha asi ve sınırlı davranışlar sergileyebilirler. Bu durumda sakinliği korumak ve onlara sevgiyle yaklaşmak en iyi çözüm olacaktır.
• Hem sokağa çıkma yasağı dönemlerinde hem de normal süreçte hastalığın derinlemesine anlatıldığı haber programlarını çocukların bulundukları ortamlarda sık sık izlemekten kaçınınız. Bu şekilde çocukları korku ve kaygıdan uzak tutmuş olursunuz.
Yorumlar kapalı.