SSD Disk hızlı ama güvenli mi

SSD Disk hızlı ama güvenli mi
SSD Disk hızlı ama güvenli mi

SSD Disk hızlı ama güvenli mi

SSD Disk hızlı ama güvenli mi? Diskler, bilgisayar sistemlerin de depolama aracı olarak kullanılan yegâne donanımlardır. Dolayısı ile depolanan şeyler aslında bizim bilgilerimizdir. HDD (Hard Disk Drive) en yaygın olarak kullanılan disk türüdür ve günümüzde yerini ve tahtını SSD (Solid State Disk) disklere kaptırmıştır.

Bu yazımızda HDD ile SSD diskler arasında ki farklara çok detaylı değinmeyeceğiz. Zaten, bu konu ile ilgili internette sayısız bilgi mevcuttur. Asıl değinmek istediğimiz konu; verilerimiz SSD diskler üzerinde ne kadar güvendedir.

Hdd tipi bir önceki nesil diskler, en kaba tabiriyle, içinde dönen disklere, hareketli kafa mekanizmasıyla veri yazar ve okurlar. SSD diskler de ise mekanik ve hareketli parça yoktur. Veriler direk entegre üzerinde okunur ve yazılır. HDD ve SSD Disklerin bu çalışma ilkelerine göre bakıldığında HDD lerin veri okuma hızı, içindeki okuyucu kafanın hızıyla direk alakalıdır. SSD disklerde hareketli bir parça olmadığından hangi veri yolu hızıyla bağlıysalar o hızda okur ve yazarlar. Bu nedenle SSD diskleri popüler yapan en büyük özellik HDD disklere göre ortalama 10 kat hızlı olmalarıdır. Buda onları tercih etmemiz için oldukça geçerli bir nedendir. Aynı zamanda HDD ler hareketli mekanizmalarından dolayı gürültülü çalışırlar ve SSD disklere göre daha çok enerji tüketirler. Bu demek oluyor ki eğer bir dizüstü bilgisayarda SSD disk tercih ederseniz, piliniz HDD diske göre ortalama yarım saat daha fazla çalışır. Üstelik sessiz bir şekilde.

VERİLERİMİ NASIL GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE TUTABİLİRİM

SSD disklerin tüm bu avantajlı özelliklerine rağmen değinmek istediğimiz asıl mesele; verilerimizi, SSD diskler üzerinde güvenle saklanabilir miyiz? Çünkü; SSD dikinizi, hızlı ve sessiz çalışırken, birden üzerindeki verilerin veri bütünlüğü, elektronik ve elektriksel nedenlerle bozularak sisteminizin çökmesine neden olacaktır.

Bir önceki teknoloji olan HDD diskler de bir dosyayı ya da klasörü silerken aslında fiziksel olarak silmezsiniz. Veriler, Sadece hdd diskin index’ inden, başka bir değişle adresinden silinir. Dolayısı ile piyasadaki çeşitli veri kurtarma programları ile silinen hatta formatlanan disklerden veri kurtarmak için olan çabalarınız, büyük ihtimalle olumlu sonuçlanacaktır. Mekanik, teknik bir sorun var ise de bu bir şekilde halledilebilir. Ancak SSD diskte işler kurtarma programlarına rağmen yolunda gitmeyebilir. HDD disklere göre yapabilecek başka bir şeyde yoktur aslında. SSD disklerde bir veriyi sildiğiniz zaman, işletim sistemi veriyi adresiyle birlikte doğrudan diskten siler. Entegre bozukluğunda verilerinizin geri gelmesi çok düşük bir ihtimaldir.

Bu bilgiler ışığında neler yapabiliriz. Verilerimizi nasıl güvende tutabiliriz. Öncelikle kullandığımız dizüstü bilgisayar yada masaüstü bilgisayarda, Sistemin yani işletim sisteminin kurulduğu Disk kesinlikle SSD disk olmalıdır. Ancak önemli verilerinizin, İş verilerinizin, kişisel verilerinizin mümkünse Bulut bir sunucuda yada yedek HDD tipi bir ikincil disk yada USB disk şeklindeki diske düzenli yedekleyin.

SSD Disk ne kadar güvenli

Dizüstü bilgisayarlarda eğer DVD/CD Sürücü varsa bunu çıkarıp yerine DVD Disk aparatı yardımı ile bir HDD disk takarak ikinci bir disk takma imkanına sahip olursunuz. Çünkü DVD / CD Sürücüler artık kullanılmıyorlar ve boşuna dizüstü bilgisayarınızda yer işgal ediyorlar. Dizüstü bilgisayarın ikinci bir disk takılma opsiyonu var ise bunu HDD disk olarak tercih ederek yedeklerinizi kolay bir şekilde SSD den HDD ye yedeklemiş olursunuz.

Masaüstü bilgisayarlar da zaten birden fazla disk ilave etmek daha kolay olacaktır. Mutlaka Önemli verilerimizi tutmak ve ya yedeklemek için HDD disk ilavesini tercih etmeliyiz.

Bilgisayarınızda ikinci bir disk takma şansımız olmadığı durumlarda USB ve ya NETWORK diskler kullanarak verilerimizi yedekleyebilir ve ya bulundurabiliriz. Hiçbir şey yapamıyorsanız Google Drive gibi platformlara verilerinizi yedekleyebilirsiniz.

Ola ki verileriniz, SSD disk üzerinden kurtarılması gerektiği bir durumda, büyük bir ihtimalle çabalar boşa çıkacaktır. Verileriniz anlamında, büyük kayıplar, büyük felaketler yaşamak istemiyorsanız SSD diskler üzerinde ki verilerinizi farklı bir teknoloji olan HDD disklerde bulundurarak veri güvenliğinizi güçlü bir şekilde sağlamış olursunuz.

Kaynak Alıntı: Bileşim uzm. BÜLENT TAN içerik yönetimi

 

 

SSD Disk hızlı ama güvenli mi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin