Stres Neden Oluşur, Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Başa Çıkılır?
Stres Neden Oluşur? Stres, hayatımızın bir parçası olsa da bununla başa çıkmaz bazen zor olabiliyor. Stres çoğu zaman insanın olumsuz düşüncelere kapılmasına ve kötü hissetmene neden olabiliyor. İşinizden veya sosyal yaşantınızdaki bazı durumlardan dolayı stresli olabilirsiniz. Bunun için stresle başa çıkabilmeniz gerekmektedir.
Stres birçok insanın hayatında olan bir durumdur. Bu yüzden stresi yönetilmek ve başa çıkabilmek için neler yapabileceğinizi bilmelisiniz. Peki, Stres neden oluşur? Belirtileri nelerdir? Stresle nasıl başa çıkılır? Ve Stres nasıl yönetilir? Hep birlikte bakalım.
Stres Neden Oluşur?
Stres, vücudun olaylara ve tehlikeye karşı doğal savunmasıdır. Vücudun, sistemlerini tehlikeden kaçmaya veya yüzleşmeye hazırlayan hormonlarla dolup taşmasına neden olur. Bu genellikle yüzleş veya uzaklaş olarak adlandırılır.
Stresin oluşmasına neden olan birçok durum vardır. Bu durumlar hem iş hayatınızda hem de sosyal yaşantınızda görülebilir. Stresin oluşmasına neden olan durumlar şunlardır;
- Sevilen bir kişinin ölümü
- Alkol veya madde bağımlılığı
- Çok fazla baskıya maruz kalmak
- Travmalar
- Büyük değişikler yaşamak
- Endişe verici durumlarla karşı karşıya kalmak
- Belirsizlik zamanları
- Çok fazla iş veya aktivite yapmamak
- Sağlık problemleri
- Değer verilen kişilerin yaşadığı problemler
- Büyük sorumluluklara sahip olmak
- İş ortamı veya şehir değişikliği
- Gebelik ve doğum dönemi
- Maddi sıkıntılar
- Boşanma
- Gelecek kaygısı
- İş bulamama
Bu maddeler stresin oluşmasına neden olan en temel maddelerdir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalan bireylerde stres durumu görülme ihtimali yüksektir. Peki, stres belirtileri nelerdir, hangi durumlarda stresli olunur?
Stres Belirtileri Nelerdir
Stresin üç çeşidi vardır. Bunlar; akut stres, kronik stres ve episodik stres olarak adlandırılırlar.
Stresin en temel belirtileri şu şekildedir;
- Sık baş ağrısı
- Sırt ve boyun ağrısı
- Yorgun ve halsiz hissetme
- Uykusuzluk
- Ani sinirlenme ve gerginlik
- Unutkanlık
- İş performansında düşüş
- Sindirim sistemi sorunları
- Cinsel performansta düşüş veya cinsel isteksizlik
- Sosyalleşmeme isteği
- Sürekli endişelenme
- Odaklanmada güçlük çekme
- Alkol ve maddeye ihtiyaç duyma
- Sürekli olumsuz düşünme
- Sürekli erteleme
- Önceye göre çok veya az yemek yeme
ilginizi çekebilir; Uyku Düzeni nedir?
Stresle Başa Çıkmak için Neler Yapılmalıdır?
Stresle başa çıkmak için yapabileceğiniz birçok yöntem vardır. Stres, canınızın sıkılmasına ve umutsuzluğa kapılmanıza neden olmaktadır. Böyle durumların oluşmasını engellemek için neler yapabileceğinize sizde karar verebilirsiniz. Fakat stresten uzaklaşmak ve stresi azaltmak için uygulayabileceğiniz birçok yöntem mevcuttur. İşte, stresler başa çıkabilmek için yapmanız gerekenler;
Müzik Dinle
Stresten bunalmış bir durumdaysanız hemen mola verin ve sizi rahatlatacağını düşündüğünüz müzikler dinleyin. Sakin ve rahatlatıcı müzik dinlemek beyniniz ve vücudunuz üzerinde olumlu etki yaratarak rahatlamanızı sağlayacaktır. Bundan dolayı stresle başa çıkmak için etkili bir yöntem olarak tercih edilmektedir. Sakin ve dinlendirici müzikler sizi stres karşısında rahatlatabilir. Sadece bu şarkılar değil, sizin iyi hissetmenizi sağlayacak müzikleri de dinleyebilirsiniz.
Egzersiz Yap
Egzersiz yapmak, sadece ağır şeyler kaldırarak kendimizi güçlendirme anlamına gelmez. Vücut için sayısız faydayı beraberinde getirecektir. Bundan dolayı stres içinde oldukça etkilidir. Stresli olduğunuz zamanlarda kısa bir egzersiz yaparak olduğunuzdan daha rahat hissetmenizi sağlayabilirsiniz. Egzersiz yapmak, vücutta endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Bundan dolayı kısa sürede ruh halinizi daha iyi olur ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Ofiste çalışma ortamında olsanız bile, aşırı sıkıldığınız durumlarda sandalyeden kalkarak ofis içerisinde kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz.
Yeteri Kadar Uyuduğundan Emin Ol
Uyku eksikliğinde stres doğabilir ve bu doğan stres uykunuzun kaçmasına da neden olabilir. Bundan dolayı uykunuzu kaçıran bir kısır döngünün içerisine girebilirsiniz. Bunun için yeteri kadar uyduğunuza özen göstermelisiniz. Yatak odanızda sizi sıkan ne varsa onları kaldırmalısınız. Uykuya geçmek için gece geç saatleri beklemek yerine akşam erkenden uyuyup sabah erken uyanabilirsiniz. Akşamları çok fazla kafein tüketmeyin ve uykuya daha rahat dalın. Akşam uyurken banyo yapmak veya sakinleştirici müzikler dinleyip uyumak, ruhunuzun çok daha rahat olmasını sağlayacaktır.
Arkadaşınla Sohbet Et
Çevrenizde sizin için değerli olduğunu düşündüğünüz arkadaşlarınızla sohbet edin. Bu kişiler aile bireylerinizde olabilir. İnsan çevresindeki değerli kişilerle sohbet ettiğinde kendisini daha güvende hissedecektir. Stresli olmanıza neden olan durumları veya sorunlarınızı arkadaşınıza anlatabilirsiniz. Arkadaşınızla bu konu hakkında sohbet ettiğinizde kendinizi daha güvende hissedeceksiniz. Bu sayede daha mutlu bir ruh haline kavuşabilirsiniz.
Hobilerine Zaman Ayır
Stresten uzak kalmanın en etkili yolu, kesinlikle hobilerle uğraşmaktır. İnsanlar sevdikleri hobiler yaparken mutlu olurlar. Bu mutluluk sayesinde negatif enerjilerini dışarı atabilirler. Sizde hobilerinizle uğraşarak daha mutlu bir ruh haline bürünebilirsiniz. Bu hobileriniz herhangi bir şey olabilir. Örneğin, resim yapmak, yemek yapmak, yürümek, kitap okumak, yüzmek ve çok daha fazlası. Tamamen sizin ilgi alanınızda olması yeterli olacaktır. ilginizi çekebilir; Sınav Stresi İle Baş Etmenin Yolları nelerdir?
Stres, hemen herkesin hayatında görünse de hafife alınmayacak derecede ilerlemiş olabilir. Gün içerisinde kendinizi stresli hissettiğiniz durumlar olduğunda bu yöntemleri uygulayabilirsiniz. Ancak uzun bir stres dönemi yaşıyorsanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Yorumlar kapalı.