Stres ve Kaygı ile Baş Etmenin Yolları

Stres ve Kaygı ile Baş Etmenin Yolları nedir
Stres ve Kaygı ile Baş Etmenin Yolları nelerdir

Stres ve Kaygı ile Baş Etmenin Yolları

Stres ve Kaygı ile Baş Etmenin Yolları nelerdir? Stres ve kaygılı durumlarda ne yapılmalı, bu durum günlük yaşantınızda karşılaştığınız sorunlarla mücadele için son derece önemli bir konudur. Yoğun iş hayatı, çevresel etkenler gibi durumlar ister istemez stres ve kaygıya neden olmaktadır. Stres kaygı bir diğer deyişle anksiyete siniri sisteminizin olumsuz etkenlere karşı verdiği tepkilerden ve bunlarla başa çıkma yollarından oluşan karmakarışık yapılardır. Aslında sinir sistemi ve hormonların nasıl çalıştığını bilmek, bunlara farklı ve basit bir bakış acısı ile yaklaşmanıza imkân tanıyarak hem stres ve kaygı bozuklukları ile baş etmenize  olanak tanır. Stres ve kaygı bozukluklarına bakış acınızı değiştirmek için temel kavram olan stres ve kaygının ne anlama geldiğini bilmek gerekir. O zaman öncelikle stres kavramının ne anlama geldiği öğrenelim ….

Stres Nedir?

Stres nedir; herhangi bir fiziksel ya da duygusal nedene bağlı olarak zihniniz ve vücudunuzda meydana gelen gerginliktir. Strese ya da gerginliğe neden olan durumlar ise çok çeşitlidir.  Strese girdiğiniz zaman vücudunuz aniden harekete geçerek, yaşanılan olaylara karşı bir tepkiye girer. Mesela; sabahları uyanmanızı stres tepkimesi sağlar.  Sinir sisteminizdeki bulunan kortizol hormonu tüm bedene tepki gönderir ve böylece gözlerinizi açarak uyanırsınız. Stres hormonu olarak da bilinen kortizol, siniri sistemi sizi harekete geçirerek ihtiyaç halinde salgılanarak vücudunuzun savaşmaya başlamasını sağlayan yararlı bir hormondur. Ancak normalden fazla salgılandığı zaman stres bozukluğuna neden olur. Peki, kaygı nedir

Kaygı Nedir?

Stresi ne olduğunu öğrendik. Peki kaygı ya da anksiyete tamamen stresle birlikte tetiklenen endişe ve korku duyguları şeklinde tanımlanabilir. Kaygı da tıpkı stres gibi vücudu harekete geçirip zor ve kötü durumlardan sizi korur. Kaygı durumunda dikkatiniz normalden biraz daha açık olup, olaylar karşısında ne yapmanız gerektiği konusunda harekete geçersiniz. Fakat kaygı sadece hissedilen bir duygu değil, olaylara karşı kapılıp dağıldığınız duygular yığını olarak içinize yerleşir. Sağlığımız açısından da son derece zararlı bir durumdur. Günümüzde en çok karşılaşan durum kaygıdır.

Peki Bu İkisi ile Nasıl Baş Edebiliriz 

Stres ve kaygı ikilisi ile baş etmenin ilk adımı strese ve kaygıya neden olan faktörlere verdiği zihinsel ve bedensel cevapları bilmekten geçiyor. Yani stresli durumlarda vereceğinizi tepkileri anlamak için olaylara karşı farkındalığınızı geliştirmeniz size bu konuda yardımcı olacaktır. Bunun içinde zihninizdeki ve kalbinizdeki tüm olanları sakin ve dikkatli bir şekilde izleme ve dinleme alışkanlığı edinip hangi tepkilere stres, hangi tepkilere de kaygı olduğunu anlamalısınız. Kaygı ile karşılaştığınız durumlarda size iyi gelecek hoşunuza giden cümleler tekrar edin.  Örneğin bir seyahate çıktınız ve biri ile tanışmak üzeresiniz ve kendinizin gergin hissediyorsanız;

Güvendeyim ama biraz kendimi rahatsız hissediyorum. Daha önce de olduğu gibi bunun üstesinden gelebilecek bir güce sahibim. Hayatta mutlu olmanın yolları nelerdir? İyi olacağım gibi kendinizi rahatlatan cümleler kullanmanız stres ve kaygıyı önleyecektir.

Stres ve Kaygı ile Baş Etmenin Yolları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin