Suyun Kalitesi Nasıl Anlaşılır

Suyun Kalitesi Nasıl Anlaşılır
Suyun Kalitesi Nasıl Anlaşılır

Suyun Kalitesi Nasıl Anlaşılır

Suyun Kalitesi Nasıl Anlaşılır? Su insanlığın var olduğu günden bu yana en önemli yaşam kaynağımızdır. Tarihten günümüze kadar çeşitli yollarla elimizin altına gelen su günlük işlerimizden tutunda kişisel temizliklerde yemek yaparken ve daha pek çok alanda kullanılan bir kaynaktır. Özellikle içme suları sağlığı korumak adına daha sağlıklı ve hijyenik olması gerekir. Ülkemizin çoğu kesimleri musluk suları içilmez halde olduğu için  musluk suyu yerine hazır su almayı tercih edersiniz. Peki en büyük yaşam kaynağımızı suyun kalitesi nasıl anlaşılır hiç bu konu hakkında araştırma yaptınız mı? Veya hazır su satın alırken nelere dikkat edilmeli. Suyun kaynağı sertliği kalitesi ve korunma şekli nasıl olmalı? Yaz Aylarında Vücudun Sıvı Dengesini Korumak İçin Alınan Önlemler nelerdir ? bu yazımızda bu konulara değineceğiniz.

Sağlık İçin Kaliteli Su İçin

Her satın aldığınız su sağlıklı ya da kaliteli değildir. Sağlıklı su demek, berrak, tortusuz, renksiz ve bakteriyolojik açıdan temiz ve hijyenik olmalı ve içeriğinde bulunan kimyasal mineraller gıda maddeleri tüzüğünde belirtilen sınırları aşmamalıdır. Aynı zamanda sağlıklı ve kaliteli suda asla amonyak ve nitrit bulunmaz. Bu maddelerin yer alması da suyu sağlıksız, kalitesiz ve kirli olduğunu ifade etmektedir. Özellikle suda nitrat olması suyu aşırı derecede kirli olduğunu ifade etmektedir. İçme suyunda yer alan bu maddeler insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar için çok fazla zararlıdır.

Suyun Sertliği Neyi İfade Eder

Suyun sertliği neyi ifade eder. Bazı kimseler sert suların kalitesiz ve sağlıksız olduğunu zannetmektedir. Halbuki sağlıklı su sert sudur. Sert suyu içmek biraz zordur. Ülkemizde içme suyunda kullanılan sertlik birimi Fransız Sertlik derecesi (FSD) olarak kullanılmaktadır. Sağlıklı bir litre su içerisinde 10 miligram kalsiyum, karbonatın verdiği sertlik derecesi 1 olarak tanımlanmaktadır.

Sağlıklı Suyun pH Derecesi Kaç Olmalıdır

Suyun kalitesini belirleyen etmenlerden birisi de pH derecesi olmaktadır. Kaliteli ve sağlıklı suyun pH derecesi 7 nötr olmalıdır. Yaklaşık suyun pH ‘sinin 7.2 ile 8,5 arasında olması insan sağlığı içim uygundur, anlamını ifade etmektedir.

Sağlıklı Suda Olması Gereken Özellikleri

Günümüzde bulaşıcı ve ciddi hastalıkların çoğu içme sularından insan vücuduna geçebilmektedir. Bu nedenle su tüketirken tüketicilerin bu konuya dikkat etmeleri gerekir. Hazır olarak alınan suları da seçerken seçici olmalısınız. Özellikle plastik şişelerde satılan su yerine cam şişede olanlarını tercih etmeleri daha sağlıklıdır. Sağlıklı suda bulunması gereken özellikler şunlardır;

  • Sağlıklı su insan vücuduna hastalık yapan herhangi bir bakteri, canlı ya da mikroorganizmalar içermemelidir.
  • Kokusuz renksiz berrak ve içimi hoş olmalıdır.
  • Sulardan kötü koku tat veren yağlar ve fenoller gibi maddeler yer almamalıdır.
  • Ne aşındırıcı ne taş olmalıdır.
  • Sülfür, demir, hidrojen ve mangan gibi maddeleri ihtiva etmelidir.
  • Sağlığa zarar veren herhangi bir kimyasal madde bulunmamalıdır. Çünkü kimyasal maddeler suda zehirli etkiler yapabilir. Krom, kurşun, civa, arsenik, kadmiyum, nitrat, florür, baryum, radyokatif amonyum ve klorür gibi maddeler insan sağlığına oldukça zararı ve tehlikelidir.
  • Sular içme ve kullanma kurallarına uygun olmalıdır.
  • Sular tortusuz olmalı ve toksit madde içermelidir.

 

Bu özelliklere uygun olan sular sağlıklı sulardır. Hazır su almak yerine arıtma suları tercih etmeniz daha sağlıklıdır. Bu hususta evinize ya da iş yerine arıtma cihazları satın alarak musluk sularınızı daha sağlıklı ve kaliteli hale getirebilirsiniz.

Suyun Kalitesi Nasıl Anlaşılır

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin