Takıntı Hastalığı Nedir?

Takıntı Hastalığı Nedir
Takıntı Hastalığı Nedir tedavisi

Takıntı Hastalığı Nedir?

Takıntı hastalığı nedir? Dediğimiz durum günlük yaşantımızı zorlaştıran ve yapmadan asla içimizin rahat etmeyeceği davranışlardır. Bir çok insan takıntılı olduğunun farkında bile değildir çünkü onlar yaptıkları bu davranışların oldukça normal hareketler olduklarını düşünürler.

Genellikle çevrelerindeki kişiler tarafından uyarılırlar ve hata yaptıklarını hatta takıntılı olduklarını anlarlar. Bir çok kişinin yaşadığı bu takıntı durumu aslında bir psikolojik problemdir ve tedavi edilmesi gerekir. Hastalık tedavi edilmezse oldukça ileri seviyelere gidebilir ve kişinin kendisi ve çevresi bu durum karşısında oldukça zor zamanlar yaşayabilir.

Takıntı Hastalığı En Fazla Kimlerde Görülür?

Takıntı hastalığı nedir? Yani Obsesif Kompulsif Bozukluk her yaşta insanda görülebilir. Hastalık kişinin elinde olmayan sebeplerle oluşan düşüncelerdir ve kişilerin düşüncelerini uzaklaştıramadığı dürtüler ve de bozukluklardır. Hastalığın okul öncesi ve ergenlik dönemi giriş yaşlarında ve her yaş grubunda da görülme olasılığı da oldukça yüksektir. Hastalığın en sık rastlandığı kişiler ise kadınlardır.

Takıntı Hastalığı ( Obsesif Kompulsif ) Belirtileri Nelerdir?

  • Sürekli elleri yıkamak
  • İnsanlarla tokalaşmamak
  • Sürekli olarak kirlenme pislenme duygusu
  • Bir şeyleri sürekli olarak kontrol etme davranışı
  • Aşırı derecede sürekli olarak temizlik yapmak
  • Başkalarının ellediği eşyalara elleyememe
  • Bir yere giderken Ocak gibi eşyaları sürekli olarak kontrol etmek
  • Eşyalar düzensiz olduğunda aşırı strese girmek
  • simetri ve düzenli olma durumu
  • Sürekli olarak duş almak
  • Ailesinin veya kendisinin başına kötü bir şey geleceği düşüncesi
  • Bir kelimeyi ya da benzeri bir şeyi sürekli saymak

Takıntılardan Kurtulmak İçin Yöntemler

  • Pozitif düşünen ve yaşayan insanlarla arkadaşlık yapın. Olumsuz düşünceler karşı tara fada olumsuzluk verir yani bir bakıma bulaşıcıdır. Bu nedenle olumlu düşünen pozitif insanlar olmayı tercih etmelisiniz.
  • Spor yapın: Düzenli olarak spor yapmak beden ve zihninizi kontrol altına almanızı sağlar. Spor yaparak mutluluk hormonu salgılarsınız ve bazı takıntılarınızla daha kolay baş edersiniz.
  • Takıntılarınızı yazın: Takıntılarınızı kağıda yazmanız sorunu anlamanızı ve o soruna bir çözüm bulmanızı kolaylaştırır. Burdaki amaç sorunu bulmaktır.
  • Uyku düzeninizi sağlayın: Güzel bir uyku hem bedeninizi hem de zihninizi dinlendirir ve güne daha dinç başlamanızı sağlar. Güne dinlenmiş ve pozitif bir şekilde başlarsanız gün içinde aklınıza takıntılı düşüncelerin gelme olasılığı daha az olacaktır.
  • Kendinize bir uğraşı edinin: Gün içinde sizi sürekli meşgul edecek bir şeyler bulun ki bu uğraşı sizi meşgul ederken takıntılı düşüncelerden uzaklaştırmış olacak. Boş kalmak sürekli olarak sizi takıntılı düşüncelere itecektir.

En sık görülen takıntılardan birisi temizlik takıntısıdır. Her topluma göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizde en fazla rastlanılan temizlik ve hijyen takıntısıdır. Sürekli el yıkamak, temizlik yapmak , sürekli silmek gibi davranış bozukluğu görülmektedir.

Her Takıntı Hastalık mıdır?

Her takıntı hastalık mı? yani (OKB) mi diye sorulduğunda önemli olan kişinin yaptığı takıntıların hayatını ne derecede etkilediğidir. Kişinin günlük yaşantısı olumsuz yönde etkileniyorsa bu iyi bir durum değildir. Kişi bir an önce tedavi olmayı tercih etmelidir. ilginizi çekebilir; Çocuklarda Takıntı Nasıl Oluşur, Nasıl Önlem Alınır?

Takıntı Hastalığı Tanı Yöntemleri

Takıntı hastalığı için laboratuvar yöntemi ile yapılan testler yoktur. Hastalığın tanı ve teşhisi uzman bir doktor tarafından hastanın davranış ve yaşadığı semptomlar üzerine konulur. Uzman psikiyatr tarafından hastanın düşünceleri, davranışları ve semptomları dikkatlice incelenir. Semptomlar Takıntı Hastalığı ( Obsesif Kompulsif ) bozukluğu depresyon, şizofreni, anksiyete bozuklukları ve mental bozukluklara benzeyebilir.

Takıntı Hastalığının Tedavi Yöntemleri

Takıntı (OKB ) hastalığı tedavi edilmelidir. İyi bir tedavi yöntemi ve ilaç desteği ile hasta iyileşebilir. İlaç tedavisi ile beyindeki serotonin seviyesi arttırılır. Davranış terapisi uygulaması: Hastalarda sıkça görülen takıntılı düşüncelerin azaltılmasında etkili bir yöntemdir.

Takıntı Hastalığı Nedir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin