Taş Kadayıf Tatlısı
Halep usulü taş kadayıf tatlısı tarifi veya Hatay usulü taş kadayıf tatlısı tarifi burada. Sevgili okuyucularımız, bugün sizlerle harika bir tatlı tarifi paylaşmaya geldim. Özellikle iftar sofralarımızın vazgeçilmez olan yiyeceklerden bir tatlılardır. Bunun için sırf ramazan ayına özel bir tatlı bile bulunmaktadır. Durum böyle olunca ben de sizlerle bizim evimizin vazgeçilmezi olan ve severek tüketilen bir tatlı olan Taş Kadayıf Tatlısını paylaşmak için geldim. Kağıt ve kalemleriniz hazırsa ve sizler de hazırsanız buyurun tarife geçelim.
Taş Kadayıf Tatlısı için gerekli malzemeler
- 1 SU BARDAĞI ILIK SÜT
- 1 SU BARDAĞI ILIK SU
- 1 TATLI KAŞIĞI KURU MAYA
- 1 YEMEK KAŞIĞI TOZ ŞEKER
- 1 SU BARDAĞI UN
- 3 YEMEK KAŞIĞI İRMİK
- BİR TUTAM TUZ
- 1 SU BARDAĞI İNCE ÇEKİLMİŞ CEVİZ İÇİ
- 1 TATLI KAŞIĞI TARÇIN
Taş Kadayıf Tatlısı için gerekli şerbeti
- 2,5 SU BARDAĞU SU
- 2 SU BARDAĞI ŞEKER
- ÇEYREK LİMON
Taş Kadayıf Tatlısı hazırlanışı
Sevgili okuyucularımız, Taş Kadayıf Tatlısını artık dışardan satın almayacak ve bu tarif ile nefis bir taş kadayıf tatlısı yapabileceksiniz. Önce şerbetimizi kaynatıp hazır hale getirmemiz gerekmektedir. Bu yüzden tenceremiz içerisine iki buçuk su bardağı su, iki su bardağı şeker ve çeyrek limonumuzu karıştırıp ocağımızın üstüne koyalım.
Daha sonra geniş bir kap alıyoruz ve içerisine bir su bardağı ılık sütümüzü, bir yemek kaşığı şekerimizi ve bir tatlı kaşığı kuru mayamızı koyup bir güzel çırpmaya başlıyoruz. Şekerin iyice erimiş olduğundan emin olduktan sonra içerisine bir bardak ılık suyumuzu, üç yemek kaşığı irmik ve bir tutam tuzumu koyup tekrar karıştırmaya devam ediyoruz. Daha sonra bir su bardağı unumuzu da ilave edip krep kıvamında olacak şekilde bir hamur elde ediyoruz.
Halep usulü taş kadayıf tatlısı tarifi
Eğer hamurunuz biraz cıvık olursa bunun nedeni unların farklı markalarından kaynaklanmaktadır. Bu durumda kontrollü bir şekilde bir veya bir buçuk yemek kaşığı unu ilave edebilirsiniz. Dediğim gibi bu farklılık tamamen unlardan kaynaklanabilmektedir. Hamurumuzun ağzını streç film ile kapatıp 10 15 dakika boyunca biraz mayalanmasını bekleyelim. Bu sırada bir tabağın içerisine bir su bardağı çekilmiş ceviz içini ve bir tatlı kağı tarçını ilave edip karıştıralım. Hamurumuz mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra krep pişirme tavamızı alalım ve altını yakıp biraz tavamızı ısıtalım. Isınan tavamızın altını iyice kısalım çünkü hamurumuzu tek taraflı olacak şekilde pişireceğiz bu yüzden içini biraz çekmesi gerekmektedir. Tavamızın üzerine hamurumuzu pankek yapar gibi dökelim ve pişirelim.
Hatay usulü taş kadayıf tatlısı tarifi
Hamurumuzu pankek gibi değil tek taraflı pişireceğiz bu yani pişirmek için diğer tarafını pişirmeyeceğiz bu yüzden kısıt ateşte tek taraflı üzeri iyice baloncuk baloncuk olana kadar pişirip bir kenara alacağız. Daha sonra tek taraflı pişen ve kenara aldığımız hamurumuzun pişmemiş olan kısmına hazırlamış olduğumuz tarçınlı cevizimizi dışından taşmayacak şekilde koyalım ve daha sonra yarım ay olacak şekilde katlayıp ağız kısmını iyice bastırıp kapatalım. Böylelikle cevizlerimiz içinden çıkmamış olacaktır. Bütün hamurlarımıza aynı işlemi yaptıktan sonra derin bir tencereye ayçiçek yağımızı koyalım ve hamurlarımızı kızartmaya başlayalım. Kızarmış olan her bir hamuru soğumuş olan şerbetin içerisine atıp iyice içine şekeri çekene kadar bekletip alt üst çevirip servis tabağına alalım. Bütün hamurlarımıza aynı işlemi uyguladıktan sonra taş kadayıf tatlımız hazır olacaktır.
İşte artık sizlerde evlerinizde Taş Kadayıf Tatlısı yapabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz. Özellikle iftar aylarında ne tatlı yapsam diye düşünecek olursanız Taş Kadayıf Tatlısı hem lezzetli hem de pratik bir şekilde hazır olacak ve iftar sofralarınızı süsleyecektir. Şimdiden deneyecek olan herkese afiyet olsun..
Sümeyye Nur Gündüz
Yorumlar kapalı.