Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir
Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir; Teknoloji günümüzde hayatımızın her alanında sıkça karşımıza çıkan bir sektör haline gelmiştir. Televizyon, telefon, tablet, bilgisayar ve daha pek çok teknolojik cihaz hayatımıza eşlik etmektedir. Teknolojik cihazlar doğru şekilde, gerektiği kadar kullanılırsa oldukça faydalı olduğu gibi çok fazla, gereksiz ve yanlış kullanımı da bir o kadar olumsuz etkilere sahiptir. Özellikle gelişim çağındaki çocukların teknolojik cihazlardan olabildiğince uzak olmasında yarar var.
Bilgisayar, televizyon, tablet, telefon gibi cihazların çocuklar tarafından çok fazla kullanılması pek çok olumsuz etkiyi de beraberinde getirmektedir. Çok fazla ekrana maruz kalan çocuklarda dikkat eksikliği, ruhsal bozukluklar, zeka geriliği, odaklanma problemi, göz ve beyin ile ilgili sıkıntılar meydana gelmektedir. Çok fazla ve yanlış şekilde ekrana maruz kalan çocuklarda bu ve benzeri pek çok olumsuz etki olduğu gözlemlenmiştir. Bu yüzden erken çocukluk döneminden itibaren teknolojik cihazlar ile çocuklar arasına bir çizgi koyulmalı, izlenecekse, kullanılacaksa bile ebeveyn gözetiminde olmalıdır. Çocukların ekran karşısında geçirdiği süre maksimum yarım saat, bir saati aşmamalıdır. Aynı zamanda uygunsuz pek çok içerik olduğu için mutlaka ebeveyn gözetiminde olmalıdır.
Odaklanma, dikkat eksikliği gibi sıkıntıların yanı sıra çok fazla ekrana maruz kalmak çocuklarda görme sorunlarının oluşmasına da zemin hazırlamaktadır. Göz ve beyin sağlığı, sağlıklı bir gelişim için çocukların olabildiğince ekrandan uzak büyümesi gerekir.
Teknolojinin Olumsuz Etkilerinden Korunmanın Yolları
Çocukları ekran karşısına iten pek fazla neden bulunur. Bu nedenler ortamdan kalktığında çocuklar ekrandan kademeli olarak uzaklaşmaktadır. Olabilecek olumsuz etkilerden korunmak için ebeveynlere çok iş düşer. Eğer anne babalar üzerine düşen görevleri yerine getirirse bu anlamda olumsuz etkilerin önüne geçmek mümkündür. Teknolojinin olumsuz etkilerinden korunmanın yolları arasından birkaçı ise şu şekildedir;
• Anne babalar ekran süresini kendi aralarında önceden belirlemeli ve bu süreye sadık kalınmalıdır. Bu süre her yaş için maksimum 10 dakika ile 20 dakika arasında olmalıdır. Örneğin 3 yaşındaki bir çocuk maksimum günde 30-40 dakika ekran karşısında kalmalıdır.
• Anne babalar çocukların izlediği içerikleri veya oynadığı oyunları mutlaka takip etmelidir. Bu şekilde olumsuz örnek oluşturacak içeriklerden uzak kalınmış olur.
• Çocukları ekrana sürüklemeyecek, telefon tablet istemeyecekleri bir ortam oluşturulmalı. Yaşına uygun etkinlik ve oyunlar ile çocuğun gelişimi bu yönde devam etmelidir.
• Temiz hava, doğa her zaman çocuklar için faydalı bir ortamdır. Mümkün oldukça temiz hava alacağı, koşup oynanacağı, enerjisini atacağı ortamlarda bulunmaya özen göstererek çocuğunuzu teknolojiden ve teknolojinin getirdiği olumsuz etkilerden koruyabilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilir; Sosyal medya’ nın kamuoyuna oluşumuna etkisi
Yorumlar kapalı.