Blog

Temiz Su Kaynakları Neden Tükeniyor?

Temiz Su Kaynakları Neden Tükeniyor

Temiz Su Kaynakları Neden Tükeniyor?

Temiz Su Kaynakları Neden Tükeniyor? Global Su krizi  yıllardır gündemde olan bir konudur ve bu konu hakkında detaylı araştırmalar devam etmektedir. Dünyada canlıların yaşaması için gerekli olan en temel kaynakların başında su geliyor. Su kaynaklarının azalmasının en temel nedeni hızla gelişen endüstri, küresel ısınma ve iklim değişikliği ve yanlış tarım ve hayvancılık politikalarıdır.

Dünya nüfusunun büyük oranda artmış olması da temiz su kaynaklarının hızlı tüketilmesinde baş rolü alıyor. Su krizi geçtiğimiz sene Hindistan Pencap eyaletinde hissedilir oranda belirginleşti. Bu eyalette çok su tüketen pirinç üretimi nedeni ile yer altı temiz su kaynakları büyük oranda azaldı.  ABD Oregon eyaletinde de çiftçiler geçen yıl tüm kuyuların kuruduğunu gözlemlediler. Dünya genelinde 4 milyar insanın yılda 1 ay şiddetli su kıtlığını yaşadığı bir dönemde bulunuyoruz. İklim değişimi, barajların, doğal tabiata olumsuz etkisi, su kaynaklarının yüzde yetmişinin tarım endüstrisinde kullanımı, dünya nüfusunun büyük oranda artması gibi nedenlerle dünya su krizi ile baş başa kalma aşamasında.

Su Döngüsü

Su denizlerden göllerden yaz aylarında sıcaklıkla beraber buharlaşarak atmosfere yükselir ve soğuduğunda ise yağmur ve kar olarak yeryüzüne düşer. Suyun kar olarak yer yüzüne inmesi için, daha fazla soğuması gerekiyor. Ancak küresel ısınma buna izin vermiyor. Kar yağmaması, dağlardan inecek olan temiz su kaynaklarının azalmasına yol açıyor. Yer altındaki suyun kuyular açılarak çıkarılması da yer altındaki rezervlerin azalmasına yol açıyor. Her yıl kuyular daha da derin kazılıyor.

Dünyadaki yaşam tüm gezegendeki suyun yüzde birlik dilimi ile sağlanıyor ve bu oran yeterli oluyor. Ancak bilinçsiz kullanım, bizi büyük bir kıtlığa doğru sürüklüyor. Dev şirketlerin elini atıp kuruttuğu tüm kaynaklar gibi, su kaynakları da dev global  şirketlerin eline geçtiğinden beri, yer altı kaynaklarında büyük azalma gerçekleşti.

Su Tasarrufunun hayatımızdaki önemi

Su Tasarrufunun hayatımızdaki önemi? Deutsche Welle Alman yayın kuruluşunun haberine göre Coca Cola ve Nestle gibi büyük şirketler, bu kaynakları kullanarak büyük kazançlar elde ediyorlar. Hindistan’da su mafyası son birkaç yıldır yoksul halka su satmaya ve bu tekeli elinde bulundurmaya devam ediyor. Hayvancılık endüstrisinin su kaynaklarına verdiği zararı bir nebze anlamak için şu örnek yeterli:   Yapılan bir araştırmaya göre bir kilogram sığır etini üretmek için gerekli temiz su miktarı 150 bin litredir.

Şişelenmiş su endüstrisinin dünya genelinde aylık geliri 3 milyar dolar civarında.  Bu büyük payı gören yeni şirketler de bu sektöre kaymaya devam ediyor. Şirketlerin önceliği kar etmek. Ancak su kaynakları tahrip edildiğinde insanlar su yerine dolar içemeyecek.

Alınacak Önlemler

Bireysel olarak konfordan biraz feragat etmek, örneğin her gün yıkanmak yerine haftada 1 kez yıkanmak, dünya çapında tarım endüstrisini ve hayvancılık endüstrisini yeniden güncellemek ve su kaynaklarını en az kullanacak şekilde revize etmek; su teminini global şirketlerin elinden almak, küresel ısınmanın önüne geçmek için karbon salınımını azaltacak önlemler almak barajların sayısını azaltmak, yönü yapay olarak değiştirilmiş ve doğallığı bozulmuş su yataklarını yeniden doğal haline getirmek gibi önlemler, dünyanın bir kaç on yıl daha su sıkıntısını erteleyebilir.

Deniz Suyu Arıtılabilir mi?

Yoğun tuzlu suyu arıtacak filtreler var ve Avustralya’da su sıkıntısı nedeni ile bu tür arıtım tesisleri çalıştırılıyor. Ancak böyle bir yol, en son çare olmalıdır ki çok pahalı olan su arıtım tesislerinden çıkan her litre su için 10 kat fazla para ödemek gerekecek. 1 L suyu bu gün 3 liraya alabiliyorsak, deniz suyunu arıtan tesislerden gelecek suyun bir litresine 30 TL ödemek çok da ütopik bir senaryo değildir.  Bir bireyin günde minimum 3 L temiz su tükettiğini hesaba katarsak, 4 kişilik bir aile için 12 L su günlük 360 TL para demek olacak.  Bu para sadece hayatta kalmak için gerekli su parası olacak. Banyo yemek çamaşır için gerekli suyu hesaba katmadık bile…

Ali Yavuz

Recent Posts

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı

Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcılığına yeni müdür atandı. İzmit…

6 saat ago

Sinem Gülenç Kimdir?

Sinem Gülenç Kimdir? Sinem Gülenç Kimdir?1981 İzmit Doğumludur. İlk Yıllar ve Eğitim 1981 yılında İzmit'te…

8 saat ago

29 Nisan 2024 altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu

Altın Fiyatları Bugün Ne Kadar Oldu? 29 Nisan 2024 Güncel Değerlendirme 29 Nisan 2024 altın…

8 saat ago

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024

2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024 2024 DGS Başvuruları 10-20 Mayıs 2024. Dikey Geçiş Sınavı,…

5 gün ago

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında

Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında Bugün 23 Nisan gururumuz 104 yaşında, 23 Nisan kaçıncı…

6 gün ago

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları

22 Nisan 2024 Güncel Gram Çeyrek ve Ons Altın Fiyatları 22 Nisan 2024 Güncel Gram…

1 hafta ago