Su Tasarrufunun hayatımızdaki önemi

Su Tasarrufunun hayatımızdaki önemi nedir
Su Tasarrufunun hayatımızdaki önemi nelerdir

Su Tasarrufunun hayatımızdaki önemi

Su Tasarrufunun hayatımızdaki önemi; Su nedir? Su tüm canlıların yaşamı için ihtiyaç duyduğu kimyasal bir bileşiktir. Ve ayrıca su; bilinen en iyi çözücüdür. Dünya da canlı yaşamının kullandığı su kaynakları tatlı su kaynaklarıdır. Su insanların yaşam ihtiyacını karşılaması yanı sıra hayatın her noktasında yer alan su, endüstri, tarım ve hidro güç santralleri kullanımında da büyük önem taşır. Yani kısacası susuz bir hayat, hayat olmaktan çıkmaktadır.

SUSUZLUĞUN OLUŞMA NEDENLERİ NELERDİR?

İnsanların suyu bilinçsiz kullanımı, çevre kirliliği, nüfusun hızlı bir şekilde arması, küresel ısınma ve endüstriyel atıkların artımı yapılmadan direkt olarak su kaynağına karıştırılması sonucu gibi nedenlerle temiz tatlı su kaynakları yok olarak dünyayı susuzluğa doğru iten büyük bir tehlike oluşturur. Tüm dünya halkını etkileyen bu sorun karşında güçlü devletlerin kaynakların korunması için yeni politikalar üreterek suyun yok olma tehlikesine karşı önlemler almadı gerekmektedir. Alınmayan her önlem neticesinde tüm insan halkını ve diğer canlı yaşananı etkileyen bir felaket habercisidir.

SUYUN YERYÜZÜNDEKİ DAĞILIMI

Tatlı su sorununu anlamlandırmak için suyun yeryüzündeki dağılımını bilmek gerekir. Dünyanın dörtte üçünü sular kaplamaktadır. Bunların %2,5’initatlı su kaynakları oluştururken, %97,5’ini de tuzlu su kaynakları oluşturmaktadır. Tatlı suyun %30,8’ini yer altı suları, %68,9’unu buzullar, %0,3’nü yüzey suları (nehirlerde akarsular gibi) oluştururken %0,3’lük kısmı da atmosferde buhar halinde bulunmaktadır. Tuzlu su kaynağı ise okyanuslarda olan tuzlu sulardan oluşur. Dünyada Kuzey Amerika, Orta ve Güney Amerika, Kanada, Asya’nın güneyinde ekvatoral yağış alan bölgeler ve kuzeyi, Avrupa’nın kuzeyi tatlı su kaynakları açısından zengin ülkeler olarak görülürken, Afrika, Güneydoğu Asya’nın belirli bir kısmı ve Ortadoğu tatlı su kaynakları açısından fakir bölgelerdir.

SUSUZLUK ÜZERİNDEKİ ETKENLER NELERDİR?

Yakın gelecekte tüm dünya un karşılaşacağı susuzluk, küresel ısınmanın etkisi ve hızla bir şekilde artan nüfus ile karşımıza çıkar. İklim değişiklikleri dünya genelinde çeşitli etkilere sahiptir. Küresel ısınma sonucu buzulların eriyerek deniz suyuna karışmadı bu etkilerden biridir. Sıcaklığın ani artış ile tatlı suyun atmosferde birikmesi ve ani soğuma ile de aşırı yağış oluşması durumda da sellere neden olmaktadır.

Bu durum karşında yağış olduğunda yer altı ve yer üstü su kaynaklarına katkı sağlıyor gibi gözükse de, yoğun yağış sonucunda su direkt olarak okyanus ve deniz sularına karışmaktadır. Ayrı olarak nüfus hızının artması ve bundan ötürü tarımsal ürünlere duyulan fazla ihtiyaç neticesi su tüketiminde su kaynaklarının azalmasına yol açan önemli etkenlerden biridir.

SUSUZLUKTA DÜNYA’YI BEKLEYEN TEHLİKELER NELERDİR?

Dünya nüfusunun üçte biri günümüz şartlarında suya erişimde sıkıntılar çekmektedir. Bu duruma tedbir alınmaması durumunda 2030 yılında şu an ki durumun üçte ikisine yükseleceği tahminleri söz konusudur. İlerleyen zamanlarda suyun çok değerli, bulunmaz bir kaynak olup petrolün yerine geçip ve bu durum karşında devletlerin su kaynaklarını özelleştirmeye gitmesine yol açacaktır.

Ortammışız dağılıma sahip olan tatlı su kaynakları, ilerleyen zamanlarda geri kalmış veya gelişmekte olan ülkelerin suya erişimi konusunda sıkıntılar yaşanmasına neden olacaktır. Su sıkıntısı yaşayan ülkelerde salgın ve bulaşıcı hastalıkların insanlar üzerinde etkisi olacak ve bu durumda insanların önüne geçemeyeceği büyük bir sorun olacaktır. En önemli beklenen tehlikelerden biri de yaşanması beklenen su savaşlarının. Dünya üzerinde birçok ülkenin paylaştığı nehir sularının fazla tüketimi sonucu yetmemesi, bu durumu daha olası hale getirmektedir.

SU TASARRUFU NEDİR?

Su tasarrufu; bilinçsizce kullanılan fazla su tüketimine engel olmak adına insanların su kullanımını azaltmasına yönelik yaptığı hareketlerdir. Su tasarrufu için yapılacak birçok şey vardır. Bunun için duyarlı ve bilgili olmak gerekmektedir. Gerek evlerde, gerekse iş yerlerinde yapılacak olan su tasarrufu küçük dahi gözükse de büyük bir su tasarrufu yapılmasına neden olur.

  • Farklı bir iş ile meşgulken musluk kapalı tutulmalı
  • Bulaşıkları elde yıkamak yerine doğrudan bulaşık makinasını kullanın
  • Kısa süreli çamaşır makinası programlarını kullanın
  • Duş başlığını düşük akışlı duş başlığı ile değiştirin
  • Su sızdıran muslukların tamirini yapın
  • Duşta gereksiz su kullanımından kaçının
  • Tuvaletlerinizi düşük sifon ayarında kullanın
  • Gereksiz su kullanımına karşı su sayacının kontrolünü sağlayın
  • Bahçe sulama yaparken gerçeğinden fazla su harcamayın
  • Araçlarınızı hortum ile bol su kullanarak yıkamaktan kaçının
  • Arkadaş ve ailenize suyun daha az tüketimi için bilinçlendirin

 

Dikkatinizi Çekebilir; Evdeki balık kokusu nasıl giderilir

Su Tasarrufunun hayatımızdaki önemi

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin