Blog

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri nedir

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu günümüzde pek çok insanda görülen bir tür sorun olmaktadır. Normal şartlarda bir bireyin kariyeri, arkadaşları ya da aile etkileşimlerinde başarısız olamama, keyif alamama ya da kişisel kimliğini kaybetme korkusuna kapılmaya neden olan zihinsel ya da fiziksel tükenme durumu olarak tanımlanır. Kısaca insan yaşantısında meydana gelen bir tür strestir. Çoğunlukla iş hayatı ya da günlük hayatı çok yoğun ve stresli geçen kişilerde olabilir. Çalışan bir insanda olabileceği gibi tükenmişlik sendromu artık ev hanımında da görülebilir. Psikolojik bir sorun olduğundan dolayı mutlaka önemsenmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir

Tükenmişlik sendromu yavaş ve sinsice ilerleyen bir hastalık odluğundan dolayı ilk başlarda kişi ya da çevresindeki bunu anlayamaz. Tükenmişlik sendromu belirtileri arasında genel olarak hastada enerji düşüklüğü kendine güveneme yorgun ve kendini bitkin hissetmesi, başarısızlık hissinin doğması gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın ciddi sorunlarından bir tanesi de belirtileri sinsi ve yavaş bir şekilde ilerlediğinden dolayı birey hastalığı kabullenmemesi ve doktora gitmeyi gereksiz olarak görmesidir.

Pek çok kişi zorlu hayat koşulları ile mücadele etmek zorunda olduğu için tükenmişlik sendromu belirtilerinin yaşamın bir doğal parçası olarak görür ve hastalığı bir türlü kabullenmez. Bu durum da hastalığın fark edilmesini ve tedavi edilmesini zorlayan etmenlerin başında gelir.  Ama hastalık zamanında tedavi edilmedikçe, zamanla ilerler ve belirgin ve ciddi semptomlar ortaya çıkarak, kişini yaşam kalitesini bozar. Dünya genelinde önemli ve ciddi bir psikolojik hastalığıdır ve geç kalınması haline ciddi sonuçlar ortaya çıkarır. Hastada görülen en yaygın belirtileri ise şunlardır;

  • Fiziksel tükenmişlik hissi
  • Duygusal tükenmişlik hissi
  • Bireyi esir alan ve çaresiz hisseden duyguların oluşması
  • Çok basit işleri bile bitirmeme ya da bitirmekte zorluk çekme
  • Yaptığı işten ya da işyerinden soğuma, bitkinlik ve çaresizlik
  • Karamsarlık ve umursama
  • Mesleki güven azalması
  • Uyku sorunları ve dikkat dağınıklığı
  • İshal ya da kabızlık gibi sindirim sistemini bozuklukları
  • Bacaklar, baş ve sırt gibi vücudun belirli bölgelerinden oluşan ağrılar

Benzeri daha kişiye özgün semptomlarda ortaya çıkmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz nedenler arasında bir ya da birkaçını kendiniz ya da yakınlarınızda fark ederseniz vakit kaybetmeden uzman hekime gidip, tükenmiş sendromu ile ilgili testler yaptırıp, tedavisine başlamanız gerekir.

Tükenmişlik Sendromu Tanı ve Tedavisi

Tükenmişlik sendromu tanı ve tedavisi için hastanın öyküsü dinlenir. Psikolog ve psikiyatrı uzmanlarının yapacağı muayene ve değerlendirme sonucu hastalığın tanısı koyulur. Eğer psikiyatri ve psikolog hastada tükenmişlik sendromunu varlığından şüphelenirse hemen Maslach Tükenmişlik Ölçeği ile test yapar. Başarısızlık, duygusal tükenmişlik hissi, çevreye karşı oluşan duyarsız ve ilgisizlik gibi durumları ölçen sorulardan oluşan bu testte verilen cevaplar puanlandırılır ve belirli bir puan sonucunda hastalığın tanısı konulur. Elde edilen skora göre tükenmişlik sendromunun türü ve derecesi de tespit edilir.

Tükenmişlik sendromu bazı durumlarda depresyon ya da diğer psikolojik hastalıklarla birlikte görülebilir. Bu nedenle uzman hekimini psikolojik muayeneye gereken özeni göstermesi, hastalığı tam teşhisi ve tedavi de başarı oranının arttırabilmesi açısından çok önemlidir. Tükenmişlik sendromu her açıdan hastanın yaşamını altı üst etse de hastalık ilerlemedikçe tedavi daha kolay ve etkili olmaktadır. Ayrıca hastalığın ilerleyişine bağlı olarak tedavi süreci fazla uzamamaktadır. Şiddetli olmayan vakalarda bireyin kendisinin alacağı önlemler bile yeterli olmaktadır. Hasta iş hayatında ya da sosyal yaşantısında değişiklik yaparak sendromu ortadan kaldırabilir. Fakat bunun öncesinde mutlaka ruh sağlığı ile ilgili gerekli muayene ve testlerin yapılması ve tedavinin doktor takibi ile yapılması gerekir.

Ali Yavuz

Recent Posts

İstanbul Tuzla Viaport’ta Hangi Mağazalar Var?

İstanbul Tuzla Viaport’ta Hangi Mağazalar Var? İstanbul Tuzla Viaport’ta Hangi Mağazalar Var? İstanbul’un Tuzla ilçesinde…

1 gün ago

Tuzla Kitap Günleri

Tuzla Kitap Günleri: 83 Yayınevi ve 400’ün Üzerinde Etkinlik Kitapseverleri Bekliyor Tuzla Kitap Günleri başlıyor...…

2 gün ago

Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir?

Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir? Boşaltım Sistemi Organları ve Görevleri Nelerdir? Boşaltım sistemi, vücudumuzun…

2 gün ago

Mesane kanseri belirtileri nelerdir

Mesane kanseri belirtileri nelerdir Mesane kanseri belirtileri nelerdir? Bugün sizlerle günümüzde özellikle erkeklerde sıkça rastlanılmaya…

2 gün ago

2025 Yılı Asgari Ücret Ne Olur?

2025 Yılı Asgari Ücret Ne Olur? 2025 Yılı Asgari Ücret Ne Olur? Asgari ücret nedir?…

6 gün ago

Tuzla Kaplıcaları

Tuzla Kaplıcaları Tuzla kaplıcaları günübirlik tesisleri yorumları; Ülkemizin sahip olduğu önemli sağlık merkezlerinden biri olup…

1 hafta ago