İshal nedir Ne iyi gelir?

ishal nedir Ne iyi gelir
ishal nedir Ne iyi gelir

İshal nedir Ne iyi gelir?

İshal nedir Ne iyi gelir? ishale Ne iyi gelir? İshal, vücutta sindirim sisteminin normal işleyişini bozan bir durumdur. İshal, kişinin daha sık veya daha sulu dışkı atmasına neden olur. İshal, birçok faktör nedeniyle ortaya çıkabilir, ancak en yaygın nedenler arasında infeksiyonlar, mide-bağırsak hastalıkları, ilaçlar veya besin alerjileridir. İshal, genellikle kendiliğinden geçer, ancak bazı durumlarda tedavi gerektirebilir. ishal kısa ömürlüdür yani uzun bir tedavi gerektirmez hatta evde çözümü de mümkündür. İshal olduğunuzu günde çıktığınız büyük tuvaletinizin miktarının artması ve dışkının sulu bir şekilde gelmesi ishal durumudur. İshal yediğiniz besinlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Süt ürünlerinde fazla tüketim ishal oluşturabilir. Bunun yanında beslenmede değişiklik ishal oluşumuna sebep olabilir.
Bu gibi durumlarda vücut birkaç güne kendini alıştıracak ve ishal durumu geçecektir. Ancak mikrop yani virüslerden meydana gelmiş ishal durumu birkaç gün daha uzun sürebilir. Aşırı ishal bununla beraber karın ağrısı ve mide bulantısı durumunda doktora başvurunuz.

ishal nedir? Ne iyi gelir? Neden olur

  1. Sıvı alımı: İshal sırasında vücutta su kaybı olduğu için sıvı alımını arttırmak önemlidir. Sıvı olarak su, açık çay, elektrolit içeren içecekler, süt, yoğurt gibi seçenekler tercih edebilirsiniz.
  2. Probiyotikler: İshal sırasında mide-bağırsak florası bozulur. Probiyotikler, sağlıklı mikroorganizmalar içerir ve bağırsak florasını düzenler. Yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren gıdalar tüketebilirsiniz.
  3. Besinler: İshal sırasında ağır, yağlı ve sindirim zorluğu olan gıdalar tüketmekten kaçınmalısınız. Basit şekerler içeren yiyecekler, pirinç, makarna gibi karbonhidratlar tercih edebilirsiniz.
  4. Bitkisel çaylar: Adaçayı, papatya, ıhlamur gibi bitkisel çaylar ile ishalinizi dindirebilirsiniz.
  5. Anti-diare ürünler: İshal sırasında kullanabileceğiniz anti-diare ürünler arasında imodium, loperamide gibi ilaçlar yer almaktadır. Ancak bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
İshal sadece özel bölgenin temizliği değil aynı zamanda fiziksel anlamda tüm bölgelerin temizliğinden de kaynaklanabilir. Yani tüm yüzeyleri sabunla yıkamalısınız ve kişisel temizliğe dikkat etmelisiniz. Virüslere bağlı ishal oluşumunda doktora başvurmalısınız. Bazen üşütmekten de ishal durumu meydana gelebilir. Özellikle kış aylarında ayaklardan gelen soğuk alımı ishal oluşturur. Bu gibi durumda sıcak su torbası ishali azaltacak ve ayaklarınızı sıcak tutacaktır.
• Sulu dışkı
• Karın ağrıları
• Kramp
• Ateş
• Dışkıda kan
• Karın veya kasık bölgesinde şişkinlik
• Mide bulantısı
• Tuvalete çıkma isteğinin artması
Bu gibi belirtiler ishal durumunu getirir.

ishale Ne iyi gelir?

Dışkıyla beraber aşırı sıvı kaybının getirileri; ağızda kuruluk, zayıflık, halsizlik, ateş vb. durumlar meydana gelir bu yüzden su tüketimi yapmalısınız ve vücutta ki dengeyi korumalısınız. Bu gibi rahatsızlıklarda her ne kadar canınız bir şey yemek istemese de mutlaka sıvı bir şeyler ile örneğin; çorba, bitkisel çaylar ile aç kalmamalısınız.
Hafif ve yağsız yiyecekler size iyi gelecektir. Su tüketimi yanında meyve sularının tüketimi de önemlidir. Size enerji vermesi açısından doğal meyve sularını tüketebilirsiniz. Kafein ve alkolden uzak durmalısınız. Üşütmekten kaynaklı ishal durumu çok uzun sürmeyecektir.

Akut Barsak Enfeksiyonları

Sıcak bir şeyler içmek size iyi gelecek ve birkaç gün dinlenmek tedavi edecektir. Ateşiniz varsa ateş düşürücü kullanımında da ateşiniz kısa sürede düşebilir. Bunları uyguladınız ancak gün geçtikçe artan ishal durumunuz söz konusu ise mutlaka doktora başvurunuz.
Sağlıklı günler dileriz…

Tuzla Gazetesi

İshal nedir Ne iyi gelir?

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin