Türkiye Yunanistan ilişkileri

Türkiye Yunanistan ilişkileri 2020
yunanistan Türkiye gerginliği

Türkiye Yunanistan ilişkileri

Türkiye Yunanistan ilişkileri 2020 yılında biraz kötüye gidiyor denilebilir. Bu durum Türkiye ve Yunanistan arasındaki bazı sorunlardan kaynaklanmaktadır. Geçmişten günümüze gelene kadar bazı dönemlerde yine Yunanistan ile ilişkilerimizin kötü olduğu zamanlar olmuştur.

Genel itibariyle Türkiye ve Yunanistan arasındaki bu gerginlik Kurtuluş Savaşı dönemlerinden bu yana süregelen bir durumdur. O tarihten bu yana aramızda büyük bir savaş çıkmasa da can ciğer iki devlet olduğumuzda söylenemez.

Türkiye Yunanistan  2020 yılında Suriyeli mültecilerin Yunanistan sınırına geçmeye çalışması ve bunun üzerine Yunanistan güvenlik güçlerinin Suriyeli mültecilere müdahalede bulunmaları olayının ardından daha da kötüye giderek bu durum devam etmektedir.

Türkiye Yunanistan Siyasi İlişkileri

1999 yılından itibaren Türkiye ve Yunanistan arasında iş birliğine dayalı yeni bir dönem başlamıştır. Bu durumda Yunanistan ve Türkiye arasında yaşanacak herhangi bir problem siyasi istişareler ve diyalog yoluyla çözüme kavuşturulacaktır. Bunun üzerine iki ülke arasındaki üst düzey ziyaretler de artış göstermiştir. Sorunların istişare yoluyla çözümlenmesi taraftarı olan Türkiye, Yunanistan ile her alandaki ilişkilerin iyileştirilmesi için de ayrıca bir çaba içinde olmuştur. Bunun içinde somut projelere imza atmak için daima istekli olmuştur.

 

İki ülke arasında 2010 yılından itibaren Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi düzenlenmeye başlamıştır. İlk olarak 2010 yılında Atina’da, daha sonra 2013 yılında İstanbul’da, 2014 yılında tekrar Atina’da ve dördüncü olarak 2016’da İzmir’de Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi düzenlenmiştir. Bu konseyler esnasında iki ülke arasında toplamda 54 belge imzalanmıştır.

Son dönemlerde Türkiye ve Yunanistan arasındaki yüksek düzeyli ziyaretler artış göstermiştir. 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ve Gümülcine şehirlerini de kapsayan Yunanistan resmi ziyaretinde, 1952 yılından beri ilk kez devlet başkanı seviyesinde bir görüşme gerçekleştirilmiştir.

2019 yılında Yunanistan Dışişleri Bakanı ve ülkemiz Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya’da bir görüşme gerçekleştirmiştir. İki ülke arasındaki en son siyasi görüşmeler 12 Nisan 2019 tarihinde Atina’da gerçekleştirilmiştir. Güncel olarak Türkiye – Yunanistan ilişkileri 2020 yılında Ege Denizi’yle alakalı meseleler neticesinde sorunlu olarak yürütülmektedir.

Ticari ve Ekonomik İlişkileri

Yunanistan ile olan iş birliği anlaşmaları en görünür olarak ekonomi, ticaret ve turizm alanında olmaktadır. 2014 yılı itibariyle Yunanistan ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 5,6 milyar Dolara ulaşmıştır. Bu rakam iki ülke arasında 2010 yılında yapılan ticaret hacminin iki katı olmaktadır. 2015, 2016 yıllarında düşüşe geçen ticaret hacmi 2017 yılı itibariyle tekrar yükselmiş ve bu yükseliş 2018 yılında da böyle ilerlemiştir. Yunanistan, Türkiye’de toplam 6,8 milyar Dolar değerinde yatırıma sahiptir.

Türkiye ise diğer Avrupa ülkeleri üzerinden yapılan yatırımlar da göz önünde bulundurulduğunda Yunanistan üzerinde toplamda 500 milyon Dolardan fazla yatırıma sahiptir. Ayrıca Yunanistan’da bulunan üç şubesiyle bankacılık faaliyetini başarılı bir şekilde sürdüren Türkiye Ziraat Bankası Yunanistan ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilere ve milli parayla ticaret çağrısı büyük katkı sağlamıştır. Türkiye ve Yunanistan arasında geliştirilmek için büyük önem verilen konu ise ulaşımdır. Türkiye ve Yunanistan arasında şu anda haftalık 52 sefer gerçekleşmektedir. Bu seferleri yapan şirketlerin başında Türk Hava Yolları gelmektedir. Havayolu ile yapılan ulaşımın yanı sıra diğer ulaşım kanallarının da hayata geçirilmesi sonrasında Yunanistan ve Türkiye arasındaki yolcu sayısının artması hedeflenmektedir.

Türkiye Yunanistan ilişkileri son durum

Bu hedefteki olumlu gelişmelere doğru orantılı olarak da Yunanistan’a Türkiye’den giden turist sayısının ve Türkiye’ye Yunanistan’dan gelen turist sayısının artması da beklenmektedir. 2018 yılında Türkiye’den Yunanistan’a turist olarak giden kişi sayısı 781 bin, Yunanistan’dan Türkiye’ye turist olarak gelen kişi sayısı ise 665 bin olmuştur. Bu rakamların ve aynı zamanda Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyi yönde ilerlemesini ümit ederiz.

Tuzla Gazetesi 

 

Türkiye Yunanistan ilişkileri

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin