Uyku apnesi nedir
Uyku apnesi nedir? Son yıllarda çok fazla insanda görülen uyku apnesinin başlıca bir çok sebebi vardır. Lakin öncesinde uyku apnesi nedir? sorusunu cevaplayalım. Uyku sendromu nedenleri nelerdir? Uyku apnesi belirtileri? Uyku apnesi olan ve şüphelenen kişiler için tavsiyeler.
UYKU APNESİ BELİRTİLERİ NEDİR?
Uyku apnesi, uyku sırasında beyinin işlevini kaybederek solunumu durdurmasıdır. Uyku rahatsızlıklarının içinde en yaygın olan uykuya dalmada güçlüktür. Bu sırayı uyku apnesi takip etmektedir.
Uyku apnesi, birey uyurken uyku esnasında bir kaç saniye boyunca boğulmalar ve nefes alamama baş gösterir. Bu süre apne boyutuna göre 1 – 1.5 dakikayı bulabilir. Bu süreçte kandaki oksijen seviyesi ve kan akış hız düşer. Buna istinaden beynin uyanmasını sağlar. Beyin nefes alış-verişin durduğunu haber vermek için vücudu sarsarak uyandırır.
Uyku apnesi sendromu olan kişiler gece sık sık uyanırlar. Birkaç kez uykusu bölünen kişiler ertesi günü hatırlamakta güçlük çekerler. Zamanla kişide yorgunluk, halsizlik ve depresyon durumları yaşanmaya başlar.
UYKU APNESİ SENDROMU NEDENLERİ ?
Nedenlerin en başında aşırı kilo bulunmaktadır. Uyku apnesi teşhisi koyulan kişiler acil doktor takibiyle diyete tabii tutulurlar.
Araştırmalara göre uyku apnesi, erkeklerde daha çok karşılaşılmaktadır. Bunun 10 kişiden 7sinde boyun çevresinin çok kalın olmasıdır. 43 santimetrenin üstünde olan erkeklerin, uyku apnesi sendromu yaşama riskleri daha fazladır. Kadınlarda ise tam tersi olarak dar ve ince hava yollarıdır.
Uyku hapı, sakinleştirici haplar, antidepresanlar, alkol tüketimi ve sigara kullanımı gibi vücudu uyuşturan bazı maddeler de uyku apnesini tetikler. Büyümüş geniz eti uyku apnesi nedeni olabilir.
UYKU APNESİ BELİRTİLERİ?
• Sinirlilik durumları
• Boğaz ağrıları
• Ağız kuruluğu
• Kalp ritminde bozukluk
• Yüksek tansiyon
• Horlama
• Gündüz uykusuzluk çekme
• Baş ağrıları
• Konantrasyon bozuklukları
• Dönem dönem oluşan hafıza sorunlar
UYKU APNESİ TEDAVİLERİ
Uyku apnesi ciddi bir sorundur. Teşhis koyulduğu anda tedavi edilmelidir. Tedavi yöntemleri değişiklik göstermektedir. Apnenin çeşidine, ilerlemiş boyutuna ve apne sorunu yaşayan kişinin solunum yollarının türüne göre değişir.
Uygulanan en yaygın yöntem CPAP denilen hava makinesi yöntemidir. Bu yöntemde apne sendromu olan kişiye cihaz bağlanır. Cihaz ucunda bulunun maske sayesinde, basınçlı hava gece boyunca kişiye sağlıklı bir şekilde nefes almasını sağlar. Basınç ayarını doktorunuz kendisi ayarlar ve değiştirilmemesi söylenir.
UYKU APNESİ YAŞAYAN KİŞİLERE TAVSİYELER…
• Uyku apnesi yaşayan kişilerin öncelikli olarak aşırı kilolarından kurtulması gerekir. Bunun için size teşhisi koyan doktorunuzun önereceği uzman bir diyetisyene gidebilirsiniz.
• Her gün düzenli yürüyüş ve boyun egzersizleri yapmalısınız. Bu durum vücudunuzu yoracaktır. Yorgun olan vücut araştırmalara göre daha derin bir uykuya dalıyor.
• Bu yöntem uyku apnesinden şüphelenenler içindir. Uykunuzu video kaydına alın. Yatağa yatmadan önce sizi tam açıdan görebilecek bir kamera yerleştirin. Videoyu izlerken dikkat etmeniz gereken hususlar, nefesinizin yavaşlaması veya ağırlaşması değildir. Düzenli olarak nefes alış verişinizdir. Eğer bir saatlik bir süre içerisinde beşten daha fazla solunumunuz durmuş ise uyku apneniz olma ihtimali %80’dir. Uzman bir doktordan randevu alıp emin olmak için test istemelisiniz. ilginizi çekebilir; Uykusuzluk (insomnia) Nedenleri?
Yorumlar kapalı.