Olestra Yağına Dikkat

Olestra Yağına Dikkat
Olestra Yağına Dikkat

Olestra Yağına Dikkat Zararları korkutuyor

Olestra Yağına Dikkat Zararları korkutuyor. Hazır gıdaları tüketmenin zararlı olduğu hemen her gün dile getirilmektedir. Çok fazla hazır gıdalar tüketmek hem hızlı kilo alımına hem de bazı hastalıkların oluşumuna neden olmaktadır. Çünkü içerisinde çok sayıda sağlığa zarar veren katkı maddeleri ve sağlıksız yağlar ve glukoz bulunmaktadır. Özellikle paketli ve hazır gıdalarda buluna olestra yağı, sağlığı olumsuz etkilediği aynı zamanda depresyon riskini artırdığı söyleniyor. Bu yazımızda da olestra yağı nedir, Olestra yağının zararları nelerdir ve hangi besinlerde Olestra yağı vardır, gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Olestra Yağı Nedir

Olestra yağı ve maddesi paketli ya da hazır gıdaların kalorisini azaltmak için kullanılmaktadır. Fakat bu madde aynı zamanda besinlerin vitamin değerlerini düşürmektedir. Özellikle yüksek yağlı paketli besinlerde kullanılan olestra yağı sindirim sorunları oluşturmaktadır. Hazır paketli yiyeceklerde kullanılan olestra yağının zararlı tespiti edildikten sonra bazı ülkeler tarafından kullanımı yasaklanmıştır. İçeriğinde kimyasını oluşturan yağ asitleri bakımından zararlı olan olestrali maddesi vücuttaki vitaminin çözümü ve emilimini engellemektedir.

Olestra Yağı Zararları Nelerdir

Özelikle ülkemizde ve dünyada önemli bir salgın haline gelen korona virüs salgın sürecinde hazır gıdaların tüketimi de bir hayli fazlalaşmıştır.  Bununla birlikte olestra yağının zararları da gündeme çokmuş ve bu konuda çeşitli araştırmalar yapılmaya başlanmıştır. Özellikle hızlı kilo Alımına neden olan olestra yağı aynı zamanda sindirim sistemi hastalıklarına neden olmaktadır.

Korona virüs salgını sürecinde hızlı bir şekilde çoğalan bağırsak düğümlenmesi, ülser reflü ve gastrit gibi mide ve sindirim sistemi hastalıklarını altına olestra yağı olduğu tahmin ediliyor.  Ayrıca içeriğinde olestra maddesi ya da yağı içeren besinleri görme bozuklarına ve göz hastalıklarına neden olduğu söyleniyor.  Sürekli ve uzun süre tüketimi sonrasında vücuttaki hücrelerde mutasyon bozukluğuna neden olarak kanserli hücrelerin oluşumunu sağlıyor. Özellikle Amerika’da obezite sayısını fazla olması da olestra maddesinden kaynaklı olduğu belirlenmiştir. Yine pandemi süresince artan hastalıklardan bir tanesi ve şişmanlık olmuştur. Bu nedenle uzmanlar hazır ve paketli gıdalardan uzak durulması gerektiği konusunda tüketicileri uyarıyor.

Hangi Yiyeceklerde Bulunur

Olestra yağı yüksek yağ içeren tüm hazır ve paketli yiyeceklerde bulunur. Bunların başında patates cips ve diğer cips türleri, mısır gevreği, patlamış hazır mısır ve bazı bisküvi türleri de olestra yağı ve maddesi bulunduğu söyleniyor.

Peki Zararlı ise Neden Kullanılıyor

Birçok kimse olestra yağını zararlarını duyduğunda peki olestra yağı yiyeceklerde neden kullanılıyor sorusunu gündeme getiriyor. Bu sorunun ilk cevabı hazır yüksek yağ içeren gıdaların kalorisi düşürmek içindir. İkincisi ise yiyeceklere lezzet katması için kullanılıyor. Uzmanlara göre yüksek yağ tüketimi ile ilgili endişelerin ve ideal vücut ağırlığına ulaşmaya ilginin arttığı bu dönemlerde üreticilerin de yağ oranı düşük fakat lezzetli gıdalar üretme arayışı içine girdiği ve olestra yağının da bu nedenle tercih ettiği belirtiliyor.

Peki Hazır Yiyeceklerde Olestra Yağı Olduğunu Nasıl Anlarım

Mümkün olduğunca hazır gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Ama yine de tüketmek zorunda kalıyorsanız alacağınız besin maddesini paket üzerinde yer alan içindekiler kısmına göz atmayı unutmayın. Özellikle büyüme çağında olan çocuklarınıza paketli gıdalar vermemeye özen gösterin. Tüm gıdaların evde yapılmış ve doğal olanlarını yemeye özen gösterin.

Olestra Yağına Dikkat

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin