Uzlaştırma bürosu nedir

Uzlaştırma bürosu nedir istanbul
Uzlaştırma bürosu iletişim nedir istanbul

Uzlaştırma bürosu nedir

Uzlaştırma bürosu nedir, uzlaştırma bürosu ne iş yapar gibi cümleler önemli haber kaynağı olarak basında yer aldıktan sonra vatandaşlar tarafından da büyük merak konusu olmaya başladı. Uzlaştırma bürosu ceza soruşturmasında ya da davasında her iki tarafı tarafsız bir kimse vasıtası ile anlaşmazlığın önüne geçmek ve mağdur ve suçun faillinin iletişim içinde olduğu süreç uzlaştırma bürolarında gerçekleşir. Uzlaştırma bürosunda taraflar mahkemeye gitmek zorunda kalmadan aralarından sorun uzlaştırma bürosunda tarafsız kişinin aracılığı ile hallederler. Hangi suçun uzlaşmaya dahil olduğu CMK 253.  Maddesinde yer alıyor. Uzlaştırma suçların başında adam yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, konut dokunulmazlığı ihlali, hırsızlık tehdit gibi suç unsurlarıdır. Her adliyede bir tane uzlaştırma bürosu vardır.

Uzlaştırma Bürosunda Süreç Nasıl işler

Uzlaştırma bürosunda süreç mağdur ile fail uzlaştırmacılar eşliğinde bir araya gelir. Uzlaştırmacılar   suçludan özür dileme, topluma yararlı olacak programlara katılması, kamu yararına hizmet veren kurum ve kuruluşlarda çalışma ve mağdurun maddi ya da manevi zararları karşılanması ve bağışta bulunma gibi edinimler edinmesine karar verir.  Bu kararı her iki tarafında kabul etmesi durumunda dava dosyaları sonuçlanıp kapanarak, mağdur ve faili uzun süre yargılama süreçlerinden kurtulmuş oluyor.

Uzlaştırma bürosu Ne Zaman Uygulanmaya Başladı

Uzlaştırma bürosu ve uygulamam TBMM’ den sonra 02.12.2016 tarihinde resmi yayınlanarak ceza mahkemesi kanunu ile bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun kapsamı gereğince uzlaştırmada yeni düzenlemeler yapılarak uygulamaya geçildi. Bu kanunlar birlikte aralarında hırsızlık, tehdit, yaralama, maddi ve manevi   zarar görme ya da zarar verme dolandırıcılık gibi suç ve suç unsurları uzlaştırma kapsamına girerek uzun süreli yargı süreçlerinin önüne geçilmiş oluyor. Uzlaştırma bürosu uzlaşma sürecini takip eder. Uzlaştırma bürosu tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı şüpheli ve mağdura uzlaşma teklifinde bulunur.

Uzlaşmacı Kimdir ve Kaç Kişiden Oluşur

Uzlaşmacı uzlaşma süreci yürüten kimsedir.  Bu işi cumhuriyet başsavcısı veya hukuk eğitim almış bir kişi yapıyor.  Ayrıca taraflar anlaşıp, seçtikleri bir avukatı ya da hukuk eğitimi almış bir kişinin uzlaşmacı olarak görevlendirilmesini isteyebilirler.

Uzlaştırma Bürosunda Uzlaşma Nasıl Yapılır  

  • Cumhuriyet savcısı hâkim veya kolluk görevleri mağdur ya da faili kişiye suçlarını ve uzlaşmanın ne demek olduğu konusunda gerekli bilgileri verir.
  • Taraflara uzlaşma isteyip istemediklerini sorar ve 3 gün içerisinde karar verip bunu bildirmelerini belirtir
  • Eğer her iki tarafta uzlaşmayı kabul ederse ve bunu uzlaştırma bürosuna bildirilmesi halinde hemen bir uzlaştırmacı görevlendirilir.
  • Uzlaştırmacı karşısında tarafla bir araya gelerek aralarında anlaşıp hakkındaki kararları kendisi verir.
  • Faili   kişi   verilen kararı kabul ettikten sonra uzlaşma süreci sona eder, dava dosyası kapanıp, ceza yargılama süreci sona erer.
  • Arıca taraflar uzlaştırma süreleri dışında kendi kendilerini de anlaşabilirler.

Uzlaştırma Bürosun ve Uzlaşma Ücretini Kim Öder

Uzlaştırma sürecinin ilk aşamasında her iki taraftan ücret talep edilmez. Ancak uzlaşma sürecinde her iki taraf anlaşma sağlanamaz birden fala müzakere gerçekleşirse ve suçlu için hapis cezası gibi cezaya tabi tutulması halinde yargılama giderleri ve uzlaştırmacı ücrete faili ya da yargılanan kişiden alınır.

Tuzla Gazetesi

Uzlaştırma bürosu nedir

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin