Uzun Süre Kulaklık Kullanmanın Zararları

Uzun Süre Kulaklık Kullanmanın Zararları
Uzun Süre Kulaklık Kullanmanın Zararları

Uzun Süre Kulaklık Kullanmanın Zararları

Uzun Süre Kulaklık Kullanmanın Zararları nelerdir? Kulaklıkla müzik dinlemek, telefonla konuşmak, film izlemek son dönemde her yaştan kişinin severek yaptığı alışkanlıklardan birisidir. Çevreye ses kirliliği yapması ya da eğlence amaçlı yapılan bu alışkanlık aslında kulak sağlığı için çok önemli bir riski oluşturmaktadır. Özellikle uzun süreli kulaklık kullanmak hem kulak zarına hem de kulak içinde bulunan bazı koruyucu mekanizmaların hasar görüp, işlevini yitirmesine neden oluyor. Aynı zamanda kulaklık ile müzik dinlemenin beyin için zararlı olabileceği düşünülüyor. Peki çok uzun süreli kulaklık kullanmanın kulak sağlığı için zararları nelerdir….Gelin bu konuyu birlikte ele alalım.

Kalıcı İşitme Kaybına Yol Açıyor

Sağlıklı bir kulakta oluşan ani seslerin kulakta oluşacak hasarlara karşı bir koruyucu mekanizması bulunmaktadır. Dış kulak yolu kanalı ya da kulak kepçesi dışarıdan aldığı sesleri toplayıp belli bir yoğunluğa gelince duş kulak yolu kanalı ile doğrudan kulak zarına ulaştırır. Kulak zarı da anında titreşim ile sağlıklı bir basınç ortamı ile bu sesi kemikçikler vasıtası ile 27 kat artırıp iç kulağa iletir. İç kulakta bulunan bazı koruyucu mekanizmalar ve kas gurupları ani sese karşı kulağın hasar görmesini engellemek için kendini kasar ve kemikçiklerin çalışmasını engeller.  Eğer bir kişi uzun süreli yakından ve yüksek tonda bir müzik dinlerse ve kulağı bu sese maruz bırakırsa buradaki bazı hücrelerin hasarlanmasına neden olur. Bu hasarlanma genel olarak kalıcı olmaktadır. Kulak içindeki bu koruyucu mekanizmaların sağlıklı çalışabilmesi için gelen seslerin uzaktan ve belli bir desibel ile gelmesi gerekmektedir. Bu mekanizmalar sürekli çalışmak zorunda kalırsa bir süre sonra yorgun düşüp, devre dışı kalır ve ani sesin iç kulakta yaratacağı travmalar ile işitme kaybı gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır.

Kulakta mantar ve Bakteri Riski Oluşturur

Sağlıklı kulak için çok gerekli olan hava giriş çıkışı özellikle kulak için kulaklık modelleri kullanımı sırasında devre dışı kalabiliyor. İç kulağa takılan kulaklık modelleri uzun süre kalması halinde kulak için gerekli olan hava giriş çıkışı sağlanmaz ve terlemeye neden olur. Böyle bir durumda kulak içerisinde bakteri ve mantar oluşmaktadır. Kapalı bir ortamın ıslanıp, terlemesi ya da gerekli havayı alamaması durumlarda mantar bakteri ile çeşitli enfeksiyonun oluşması kaçınılmazdır. Ayrıca dış kulağın kendine özgü bir salgısı vardır. İşte bu salgı kulak içine mikrop ve bakteri girmesini engeller. Siz farkında olmadan bu salgı kulaktan dışarı doğru atılır. Kulaklık kullanmanız durumunda bu salgının dışarı atılmasını engellemiş olursunuz. Bunun sonucunda ise bu salgı yenide iç kulağa gider ve kulağın tıkanmasına neden olur. Çocuklarda işitme Kaybı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri nelerdir başlıklı makalemiz ilginizi çekebilir.

İdeal Ses Yüksekliği ve Kullanım Süresi

Kulaklı vazgeçilmezim diyenlerdenseniz maalesef kulak sağlığınız düşünmek ve bunun için dikkat edilmesi gerekenler konusuna uymak zorundasınız. Kulaklık kullanım sırasında kulağınızdaki oluşabilecek riskleri önlemek adına birtakım önlemler almalısınız. Mesela 15 dakika dinledikten sonra en az yarım saat kulağınızı dinlendirmelisiniz. Aynı zamanda ses yüksekliğini doğru aralıklarda tutmak zorundasınız. Normalde 110 desibelden yukarısı kulak sağlığı için tehlikelidir. Aslında 110 desibel bile bir jet motor gürültüsündedir ve bu ses yüksekliğine de uzun süre maruz kalmak pek doğru değildir. Sağlıklı bir kulak için 60 ile 70 desibel arası ses yüksekliği idealdir. Bu değer dışardan gelen sesler için geçerlidir. 60 70 desibel yükseklikteki sesi kulak içinden duymanız durumda bu ses yüksekliği 80 ile 90 desibel olarak algılanır. Bir de dış kulağın kapandığını varsayarsak, kulak zarı daha baskı altında çalışır. Bu nedenle gerek müzik gerek film gerekse de telefon görüşmeleri serbest ortamda normal olarak yapılması tavsiye edilmektedir.

Uzun Süre Kulaklık Kullanmanın Zararları

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin