Yeni doğan Bebeklerde Sık Karşılaşılan Durumlar

Yeni doğan Bebeklerde Sık Karşılaşılan Durumlar
Yeni doğan Bebeklerde Sık Karşılaşılan Durumlar nelerdir

Yeni doğan Bebeklerde Sık Karşılaşılan Durumlar

Yeni doğan Bebeklerde Sık Karşılaşılan Durumlar; Bazı fiziksel durumlar özellikle yeni doğan bebeklerde birkaç hafta boyunca yaşanır. Bebeğinizde aşağıdakilerden birini fark ederseniz, doktorunuzla paylaşın.

Abdominal Distansiyon

Çoğu bebek beslendikten sonra karnı dışarı çıkar. Ardından karınlarının yumuşak olması gerekir. Çocuğunuzun karnı şiş ve sert ise ve iki gün boyunca dışkılamadıysa ya da kusuyorsa doktora götürün. Büyük olasılıkla gaz problemi veya kabızlık yaşıyordur, ancak belirtiler daha ciddi bir problemi de işaret ediyor olabilir.

Doğum Sırasında Yaşanan Bazı Yaralanmalar

Bebeklerin doğum esnasında, doğumun uzun sürdüğü ve zor olduğu ya da bebeklerin büyük olduğu zamanlarda yaralanmalar mümkündür. Yenidoğanlardaki bu yaralanmalar hızla iyileşirken, bazen iyileşme daha uzun sürebilir. Genelde köprücük kemiğinde zedelenmeler olabilir ve o yöndeki kol diğerine göre daha hareketsiz kalabilir fakat hızla iyileşir. Ayrıca kırık bölgede küçük bir yumru görülebilir bunun için endişelenmeyin çünkü bu yaralanmanın iyileştiği anlamına gelir.

Kas zayıflığı, kasa bağlı olan sinirlere baskı veya gerilme nedeniyle doğum esnasında ortaya çıkan diğer yaygın olan doğum yaralanmasıdır. Çoğunlukla yüzün bir tarafında veya omuz ya da kolda olabilir. Genellikle birkaç haftada eski haline döner. Bu arada, bu çocukları nasıl tutacağınızı ve nasıl emzireceğinizi doktorunuzdan göstermesini isteyin.

Mavileşme

Bebeklerin ten rengi hafif mavi olabilir, endişelenmeyin. Elleri ve ayakları üşüdüğü için ten rengi biraz maviye dönerse, ısındıklarında hemen eski rengi olan pembeye döner. Bazen de bebekler ağladığı zaman yüz, dudak ve dil maviye dönebilir, sakinleşip ağlamayı bıraktığında mavi renk olan yerler hızla normal rengine döner. Bunun yanı sıra nefes almada zorluk ve beslenme güçlüğü cildin kalıcı mavi ten rengine dönmesine sebep olabilir. Bunun nedeni kalbin ya da akciğerlerin olması gerektiği gibi çalışmadığı için bebeğin kanında yeterince oksijen olmadığının bir işaretidir. Acil tıbbi müdahale gerekir.

Öksürme

Bebek çok hızlı süt içerse veya ilk defada çok fazla süt içmeye çalışırsa, öksürebilir ancak bu nedenle olan öksürük beslenme rutinine alıştığında durmalıdır. Bu aynı zamanda anne sütünün memeden ne kadar hızlı ve yoğun geldiği ile de ilgili olabilir. Beslenme sırasında sürekli öksürürse veya öğürürse, çocuk doktoruyla bunu paylaşın. Bu semptomlar, akciğer ya da sindirim sisteminde bir sorun olduğunu gösterebilir.

Ağlama

Tüm yenidoğanlar sebepsiz yere ağlar. Bebeğinizin karnı tok, gazı çıkmış, sıcak bir ortamda ve altı temiz olduğundan eminseniz genellikle sebepsiz yere ağlıyordur. Böyle zamanlarda bebeğinizi kucağınıza alın ve ağlaması durana kadar onunla konuşun veya şarkılar söyleyin. Bu bebeğinizi şımartmaz. Bunlar işe yaramazsa bebeği bir battaniyeye sarın.

Bebeğinizin ağlama sesine alışacaksınız. Kulağınıza her zamankinden farklı gelen ağlama sesi (örneğin, acı çekiyor gibi) veya uzun bir süre devam ediyorsa, tıbbi bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Doktorunuzu arayın ve yardım isteyin.

Forseps

Forseps doğuma yardımcı olması için  kullanılır, yeni doğmuş bebeğin yüzünde cildinde, kafasında kızarıklıklar ve yüzeysel sıyrıklar oluşturabilir. Bunlar birkaç gün içinde geçer. Bazen deri altında ufak çaplı hasarlar sebebiyle sert, düz yumru oluşabilir, bu genelde iki ay içinde geçer.

Sarılık

Çoğu sağlıklı yenidoğan sarılık hastalığı geçirir. Bu bebeğin kanında bilirubin kimyasalının birikmesiyle oluşur. Bebekler için genellikle zararsızdır fakat yüksek miktardaki bilirubin ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir. Sarılık kolayca tedavi edilebilir fakat bilirubin yüksek seviyedeyse etkili bir şekilde tedavi ye ihtiyaç vardır.

Çünkü sinir sistemi ve beyin hasarı gibi ciddi problemlere yol açabilir, bu yüzden doktorlar tarafından durum kontrol edilmelidir. Ve uygun tedavi uygulanmalı. Sarılık, emzirilen yeni doğanlarda azken emzirilmeyen yenidoğanlar da daha yaygındır.

Sarılık sırasıyla yüz, göğüs, karın, kol ve bacakta ortaya çıkar. Ayrıca gözlerin beyaz olan kısımları da sarı olabilir. Doktorunuz bebeğinizin sarılık olup olmadığını muayene edecek ve şüphelenirse bazı testler yapılmasını isteyebilir. Böylece kesin teşhis sağlanır. 3-5 günlük bebeklerin bilirubin seviyesi doktorunuz tarafından kontrol edilmeli. ğer 72 saat dolmadan taburcu edilirseniz taburcu olduktan sonraki iki gün boyunca bebeğinizi sarılık açısından kontrol ettirin.

Aşağıdaki durumları yaşayan yenidoğanların durumu yakından takip edilmeli:

  • Bilirubin düzeyi yüksek olanlar
  • Erken doğanlar
  • Doğumdan sonraki 24 saat içinde sarılık olanlar
  • Yeterli anne sütü alamayanlar
  • Doğum esnasında kafa derisinde ciddi morarma ya da kanama olanlar
  • Bilirubin seviyesi yüksek olmuş ve tedavi görmüş ebeveyni ya da kardeşi bulunanlar

Doktor sarılığın tedavi edilmesi gerektiğini söylerse hastanede ya da evde özel ışıklar yardımıyla bilirubin düzeyi düşürülebilir. Bebeğin gözleri ışık terapisi sırasında kapatılacaktır. Bu tür bir tedavi, sarılığın neden olacağı problemleri önleyecektir. Anne sütüyle beslenemeyen yenidoğanların sarılığı 2-3 hafta ve daha uzun sürebilir; anne sütüyle beslenenlerde, sarılık iki hafta içerisinde genellikle geçer.

Uyuşukluk ve Uykululuk

Yeni doğanlar zamanlarının çoğunu uykuda geçirir. Birkaç saatte bir uyanırlar, iyi beslendikleri, mutlu göründükleri ve günün belli bir bölümünde uyanık olduklarında geri kalan sürede uyumaları son derece normaldir. Ancak bazen uyanıyor, beslenmek için sizin uyandırmanız gerekiyorsa, uyanmıyorsa ve yorgun görünüyorsa, doktorunuzla bu konu hakkında konuşun. Bu yorgunluk ve uykulu hali ciddi bir hastalığın belirtisi olma ihtimali vardır.

Solunum zorluğu Çekme

Bebeğinizin doğumdan hemen sonra normal nefes alma düzeni birkaç saat sürebilir. Ancak bundan başka zorluk yaşamaması gerekir. Zorlanıyor gibi nefes alıyorsa çoğunlukla bunun nedeni burun geçişlerinin tıkanmasındandır. Doktorunuza gidin size burun açıcı damla reçete edebilir.

Yenidoğan Topuk Kanı Alma Nedir?

Yenidoğan Topuk Kanı Alma Nedir? Yenidoğan bebeğiniz aşağıdakileri yaşarsa derhal çocuk doktorunuza bildirin:

  • Hızlı nefes alma (yaklaşık bir dakikada altmış ve daha fazla nefes) ayrıca bebeklerin yetişkinlerden daha hızlı nefes aldıklarını unutmayın
  • Retraksiyonlar (her nefes aldığında kaburgalar ve mide arasında boşluk oluşuyorsa)
  • Nefes alırken ses gelmesi
  • Mavi ten rengi

DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILARIMIZ; Bebek sağlığı

Tuzla Gazetesi

 

Yeni doğan Bebeklerde Sık Karşılaşılan Durumlar

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin