Yulafın Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Yulafın Faydaları ve Zararları Nelerdir? Sağlıklı tahıl ürünlerinin içerisindeki yulaf, glutensiz bir besin bileşiminden oluşur. Genellikle kahvaltılarda yulaf ezmesi tüketimi ile biliyoruz. Bunun haricinde, besin değeri oldukça sağlıklı ve yüksek bir yiyecek olduğundan birçok ürünün içerisinde kullanılmaya devam ediyor.
Bu ürünleri; ekmek, bisküvi, granola barları, kurabiye, kahvaltı gevrekleri, bebek maması, probiyotik içeren içecekler olarak sıralayabiliriz. Sağlık için yulafın faydaları oldukça fazladır.
Yulaf Hakkında
Yulafın bilimsel ismi; Avena Sativa olarak karşımıza çıkar. Yulaf bir tür tahıl olarak ifade edilir. Yapısının içinde vücut için gerekli mineral, vitamin, lifler ve antioksidan barındırır. Bunun yanı sıra sağlıkta oldukça yararlı bulunan beta- glukan isimli, eşsiz çözünür lifi de içermektedir. Yağ ve protein bakımından da diğer tahıllara binaen oldukça zengindir.
Yulafın Faydaları
Yulaf, insanın sağlığına birçok fayda sağlıyor. Yulafın yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kalp sağlığımıza olumlu etkileri;
Kalp hastalıkları, dünya çapında meydana gelen en riskli hastalıklar arasındadır. En önemli sebeplerinden birisi ise kötü kolesterol olarak bilinen LDL değerlerine yüksek oranda sahip olmaktır. Yulaf içeriğinde bulunan beta- glukanla LDL seviyesinin düşürülmesinde yardımcı olur..
- Enerjinin artması için olanak sağlar;
Karbonhidrat, vücudumuzun ilk enerji kaynağı olarak biliniyor. Yulaf, bu bakımdan oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Sabahları tüketimi sağlanan yulaf ile kan şekeri seviyesi düşüş yaşamadan uzun zamanlı enerji desteğinin oluşmasını sağlar.
- Kolon kanser riskini aza indirir;
İçeriğinde bulunan antioksidanlar aracılığı ile kanserle mücadele etmede birebirdir diyebiliriz. Yulaftaki lif ise kolon ile rektal kanserlerini önlemede yardımcı olabiliyor. Sadece yulafta var olan avenantramidler, sağlıklı hücrelere zarar oluşturmadan kanser hücrelerinde büyüme oluşmasını önlüyor.
- Bağışıklığın artmasını sağlar;
Yulafta yer alan beta- glukan, bağışıklığın artmasında fayda sağlar. Vücutta immün hücrelerinin tamamında, beta- glukanı emmek için tasarlanmış özel reseptörler vardır. Bunlar; beyaz kan hücresine ait hareketleri çoğaltmasıyla, kişiyi hastalıklardan korumayı amaçlar. Bunun haricinde bedende oluşan yaraların daha kolay iyileşebilmesi ve antibiyotiklerin oldukça fazla etki gösterebilmesine de yardımcı olmaktadır.
- Yulaf ile zayıflamak;
Yulaf oldukça doyurma işlevi gören bir gıdadır. Daha uzun veya yavaş zamanda sindirilmelerinden ötürü bireyi tok tutarak, gereksiz şekilde kalori alınımına engel olur. Bu durumda kilo verilmesinde destekçi olarak karşımıza çıkar.
Yulafın Zararları
Yulafın, sağlıklı bireyler için olumsuz etki oluşturduğu söylenemez. Bazı kişilerde şişkinlik ve gaza neden olabiliyor. Bunun yanı sıra avenin (gluten) duyarlılığı olan bireyler yulaf tüketmemelidir. Çünkü bu bireyler içerisinde yulaf tüketimi, sindirim sistemi hastalıklarına sebep olabilir. Yulaf için kesin bir zararı olduğunu söylemek yanlış olur. Bu durumun yanı sıra kişilerde herhangi bir sindirim sistemi problemi varsa doktora danışılması oldukça önemlidir.
Yorumlar kapalı.