12 Mart İstiklal Marşımızın Kabul Yıl Dönümü

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabul Yıl Dönümü
12 Mart İstiklal Marşımızın Kabul Yıl Dönümü

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabul Yıl Dönümü

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabul Yıl Dönümü. “Bastığın yerlere toprak diyerek geçme, tanı, Düşün altındaki binlerce kefesiz yatanı. Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı , Verme bu dünyaları alsan da bu cennet vatanı.”

Böyle söylemişti Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşımızda  bugün tarih 12 Mart 2023 İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. Yıl dönümü. İstik Marşını yazarken Mehmet Akif Ersoy’a tekrar yazıp yazmayacağı sorulmuştu ve milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy şöyle demişti: ‘Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın.’ Ne kadar derin sözler söylemiş. Milletimizin çekmiş olduğu sıkıntıyı ve o süreçleri sadece bir cümle ile ne kadar da güzel ifade etmiş. Mehmet Akif Ersoy İstik Marşı’nın her bir dizesinde milletimizin göstermiş olduğu direnişi vermiş olduğu mücadeleyi o kadar açık ve derin anlatmıştır ki…

Milli marşlar milletler de coşku ve heyecan oluşturur ve bir milletin bağımsızlığını özgürlüğünü temsil eder. İstiklal Marşı’da bu yüzden biz Türk Milleti için çok önemlidir. Öyle ki bir marş seçilebilmesi için o zamanlarda bir yarışma düzenlenmiş, yarışmaya 724 kişi katılım sağlamış hatta bu yarışma için para ödülü bile koymuşlardı. Mehmet Akif Ersoy o kadar yüce gönüllü bir şairdi ki para ödülünü duyunca yarışmaya katılmak daha istemedi. Ama dönemin Milli Eğitim Bakanı Mehmet Akif Ersoy’a yarışmaya katılması çok ısrar etti para sorununu çözemeyeceğini ve kimsenin kendisi gibi (Mehmet Akif Ersoy) şiirler yazamadığını söyledi.

istiklal marşı’nın kabulü ile ilgili bilgiler

Çünkü yarışmaya katılan ve yazılan şiirler asla bize ait olan mille duyguları yansıtmıyordu. Bize daha çok milli benliğimizi yansıtan bir şiir gerekliydi. Bunun Üzerine Mehmet Akif Ersoy bizi yani Türk Milletinin benliğini yansıtan, Kurtuluş Savaşı’nı en derin şekilde anlatıp şiire dökmeye başladı. Kahraman ordumuz ve kahraman şehitlerimizi de ifade eden İstiklal Marşı’nı yazmış oldu. 2. İnönü Savaşı’ndan önce 12 Mart 1921 tarihinde mecliste kabul görmüş oldu. İşte milli marşımızın yazılmasının hikayesi bile böyle derin iken kendisi daha da derindir.

Bu ülkenin Kurtuluş Savaşında vermiş olduğu mücadeleyi, vermiş olduğu şehitleri, göstermiş olduğu direnişi, İstiklal Marşımız’ da anlatılmış ve o duyguyu o hüznü en iyi şekilde şimdiki nesillere bile aktarabilmeyi başarabilmiştir Mehmet Akif Ersoy.

Mehmet Akif Ersoy, bütün şiirlerini topladığı Safahat adlı eserinin içerisine İstiklal Marşı’nı dahil etmemiş ve İstiklal Marşı’nın Türk Milleti’nin bir eseri olduğunu söylemiştir.

İstiklal Marşı’nın bestesi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi olan Osman Zeki Üngör tarafından hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur.

Mehmet Akif Ersoy

Mehmet Akif Ersoy manzum şiir örneklerini en iyi şekilde veren şairlerimizden biridir. Ama bana kalırsa İstiklal Marşı’ndan sonra en güzel şiiri Çanakkale Şehitlerine adlı eseridir. Aslında hepinizin bildiği bir şiirdir. Son dizleri şöyle bitirmiş şiirinde

Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber

Sana ağuşunu açmış duruyor peygamber…

Bu şiir her okuyanın eminim ki Çanakkale Savaşı’nın yapılmış olduğu yıllara , Kurtuluş Savaşı’nın yapılıp mücadelenin olduğu o yıllara gittiğine. Çünkü Çanakkale Şehitlerine adlı şiirinde o dönemi, o dönemde verilen şehitleri, o dönemde nasıl bir zorluk ile düşman ile mücadele verildiğini o kadar iyi anlatmış ve tasnif etmiştir ki Mehmet Akif Ersoy okuyan herkesi, içselleştiren, herkesi alıp o yıllara götürmeyi başarmıştır büyük şair Mehmet Akif Ersoy. Çünkü kendisi o döneme birebir şahit olan kişilerden biridir. Edebi kişiliğini sayesinde de bugün İstiklal Marşımızı yazmıştır. 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün Yıl Dönümü Kutlu Olsun…

Tuzla Gazetesi

12 Mart İstiklal Marşımızın Kabul Yıl Dönümü

Yorumlar kapalı.

Bizi Takip Edin